Vágólapra másolva!
Egervári Sándor a Krónika című erdélyi napilapnak adott nyilatkozatában beszélt pályafutása legszomorúbb estéjéről, de szót ejtett a válogatott nyári Eb-szerepléséről, valamint Dárdai Pál és Bernd Storck munkájáról is.

"Sajnos a mai napig is megvisel lelkileg az a mérkőzés, nem tudtam és nem is fogom megemészteni.

– mondta a magyar válogatottat 2010 júliusától 2013. október 11-ig irányító szakember. – A púpot a mai napig is hordom a hátamon, de ettől még nyugodtan tudok a tükörbe nézni. Három és fél évig voltam szövetségi kapitány, az első három esztendő a sikerekről szólt, aztán következtek a kudarcok. A hollandiai mérkőzésen a hatodik gól után odaszóltam Adrusch Józsi kapusedzőnek, hogy

A futballban ez nem lehetséges, így végig kellett szenvednünk még két kegyelemdöfést. Ez végérvényesen meghatározta a pályafutásomat."

Egervári Sándor nem szívesen emlékszik vissza arra az amszterdami estére Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Megérdemelt siker

Az amszterdami éjszakánál azért vidámabb témákat is érintett a Krónikának adott interjúban. Így szóba került a nyári Európa-bajnokság is, ahol "ünnepelhettünk, hiszen volt ok erre, elvégre az Eb-n elért eredményekkel a játékosok örömöt szereztek a szurkolóknak és az egész nemzetnek – mondta a nyáron a DVTK-t elhagyó tréner. – Jó volt ezt megélni mind Magyarországon, mind Erdélyben, mind a nagyvilágban.

Ez egy olyan siker volt, amely bizakodásra ad okot a közeljövőben."

Az aktuális vb-selejtezősorozatról elmondta, hogy a gyengébb rajt (egy döntetlen, egy vereség és egy győzelem eddig a mérleg) ellenére is derűlátó, de az egyértelmű, hogy nem könnyű egyik napról a másikra pótolni az Eb után a csapatnak búcsút intő meghatározó játékosokat, mint Király Gábor és Juhász Roland.

Három sikeres és egy fél sikertelen év jutott Egervári Sándornak a válogatott élén Forrás: MTI/Beliczay László

Szóba kerültek az utódok, a válogatottal a régen várt nagy sikert kivívó Dárdai Pál, illetve Bernd Storck is.

"Dárdai egy igazi karizmatikus egyéniség, aki szerintem lendületbe hozta ezt a csapatot, közel került a játékosokhoz, akik nagyon jól viszonyultak hozzá, így biztonságosabb csapatjáték felé terelte a gárdát – mondta a jelenleg a Hertha Berlin csapatával a Bundesliga második helyén feszítő szakemberről.

Neki erről volt szó

Az Eb alatt a jelenlegi kapitánynak, Bernd Storcknak is voltak

Egervári meglátása szerint Storck sikerének egyik fontos pillére volta, hogy nagyon sok ideje volt felksészíteni a csapato a tornára amelyet megelőzően a keret közel egy hónapig készülhetett együtt..

"Korábban, azaz az én időmben egy hasonló felkészítésre négy, legfeljebb öt nap állt rendelkezésünkre, holott technikai, taktikai és akár fizikai szempontból is hosszabb időre lenne szükség.

Hangsúlyozom, Dárdai Pali is, Storck is sokat hozzátett az elődök munkájához. "

Egervári Storckkal kapcsolatban fontosnak tartotta kiemelni: „Tisztázni szeretnék egy tévhitet:

Dárdai Pali nem szövetségi kapitánynak javasolta a maga helyébe német kollégáját.

Felelős beosztású személynek, de nem a válogatott főedzőjének."