Vágólapra másolva!
Hihetetlen héten van túl az európai labdarúgás, a topligákban tizenegy büntetőt is elhibáztak, majd a Bajnokok Ligájában is elrontottak két 11-est.

Az előző hétvégén egy híján tucatnyi focista büntetőt hibázott. A Bundesligában a lipcsei Emil Forsberg a Wolfsburg, az egyaránt gladbachos André Hahn és Lars Stindl a Hamburg ellen, a darmstadti Antonio Colak a Mainz, a dortmundi Pierre-Emerick Aubameyang a Hertha ellen rontott.

A Serie A-ban ketten hibáztak, Gianluca Caprari (Pescara) a Sampdoria, Mauro Icardi (Inter) a Cagliari elleni bajnokin.

Ennél meglepőbb Mario Balotelli rontása, a Nice olasz csillaga ugyanis 2013 szeptemberéig karrierje mind a 26 tizenegyesét gólra váltotta, akkor a Milan Napoli elleni meccsén rontott. Úgy tűnik,

a régi, tökéletesen büntetőző Balotelli már a múlté,

a Nice játékosaként most a Lyon ellen hibázott múlt héten.

A Premier League-ben is rossz formában voltak a 11-est elvállalók, Kevin de Bruyne (Manchester City) az Everton, Christian Benteke (Crystal Palace) a West Ham United ellen volt pontatlan, míg Sergio Agüero (Manchester City) az Everton ellen volt gólképtelen tizenegy méterről. Az argentin csatár ráadásul előtte az Argentína-Paraguay vb-selejtezőn is hibázott.

Mondjuk, ez sehol sincs Martin Palermo 1999-es rekordjához képest, amikor Agüero honfitársa a Copa Américán, Paraguay ellen egy meccsen három büntetőt baltázott el - ezzel be is került a Guinness-rekordok könyvébe.

"Ha valaki kihagy egy meccsen egy 11-est, akkor az pszichikailag megviselheti, ezért nem biztos, hogy a következő mérkőzésen magabiztos lesz a rúgás előtt" - mondta erről Nagy Dominik, az FTC 21 éves középpályása, aki nagyon meglepődött azon, hogy ennyien hibáztak a topligák előző körében, de szerinte ez csak a véletlen műve lehet.

Vajon ki rúgná büntetőt a Honvéd ellen? Forrás: MTI

Azt nem tudja, van-e tökéletes tizenegyes, egyelőre abban reménykedik, hogy egyszer ő lehet az FTC büntetővégrehajtója. "Amióta a Ferencvárosban játszom, nem végezhettem még el büntetőt, de ennek megvan az oka.

A Honvéd ellen azonban eljöhet az ő ideje, két dolog miatt is. Az előző körben Marco Djuricin elhibázta a büntetőjét a Haladás ellen, ki is kapott a Fradi 2-0-ra. Az állandó végrehajtó Gera Zoltán pedig a következő játéknapon sem szerepelhet. "Hétvégén Zoli sérülés miatt nem játszhat, és ha alkalom adódik rá, megkérdezem a társakat, hogy elvégezhetem-e, de ez majd a mérkőzésen dől csak el."

És hogy merre rúgná? "Fiatalabb koromban sok 11-est végeztem el. Változó volt, mindig előtte döntöttem el, hogy melyik irányba rúgom.

Mostanában, ha rúgok, próbálom a kapus bal kezéhez rúgni a labdát, mert én úgy érzem, ballábas labdarúgóként könnyebb teli rüszttel, belső csüddel visszarúgni abba az irányba, mint ha ki kellene fordítani a belsőt."

Úgy érzi, a büntetőrúgásnál sok minden befolyásolhatja az eredményességet: "Nem könnyű, hiszen sok mindentől függ, hogy egy 11-est hogyan végez el egy játékos. Például, hogy milyen az eredmény, milyen időszakban jár a mérkőzés. De az is nehezíti a dolgunkat, hogy a kapusok már külön készülnek a játékosokra, így sokszor előre sejthetik, hogy jó eséllyel melyik irányba megy majd a labda."

Ez történt például 2006-ban, amikor a németek analitikus stábja 13 ezer tizenegyes adatait dolgozta fel a hazai rendezésű világbajnokság előtt, és az Argentína elleni negyeddöntőben meg is lett az eredménye. A párbaj előtt

Jens Lehmann egy összegyűrt papírdarabot húzott elő a sportszárából,

amelyre ceruzával fel volt írva, hogy melyik argentin játékos várhatóan hova lövi a tizenegyest. Lehmann jegyzetein ez volt; Riquelme: kivár, balra; Crespo: hosszú nekifutás után jobbra, rövid nekifutás után balra; Heinze: laposan balra; Cruz: sokáig kivár, hosszú nekifutás után magasan jobbra; Messi: balra; Aimar: sokáig kivár, balra; Rodríguez: jobbra; Tévez: erőből jobbra. Meg is lett az eredménye a felkészülésnek. Bár végül nem volt minden rúgó a listáján, Lehmann az összes argentin büntetőnél jó irányba vetődött, és két lövést hárítani is tudott, miközben a csapattársai egyet sem hibáztak el.

A hétvégi büntetőátok kedden és szerdán is folytatódott, hiszen előbb Gianluigi Buffon védett balra vetődve a Lyon ellen, majd Neymar a Barca-ManCityn a 87. percben rúgta nagyon csúnyán, naggyá téve ezzel a Claudio Bravo piros lapja után csereként beállt Wilfredo Cavallerót.