Az MTK megelőzte a Bayern és az Arsenal akadémiáját

Sándor Károly
Sándor Károly újonnan felavatott szobra a Magyar Testgyakorlók Köre (MTK) agárdi futballakadémiáján
Vágólapra másolva!
Egyetlen magyar klubként az MTK is helyet kapott a neuchateli egyetem Nemzetközi Sporttudományi Központjának labdarúgásra szakosodott kutatócsoportja, a CIES Football Observatory legfrissebb tanulmányában, amely Európa labdarúgásának legtermékenyebb utánpótlásműhelyeit állította rangsorba.

A CIES tanulmánya azt vizsgálta, hogy az egyes futballkluboknál nevelkedő fiatal játékosok mekkora számban szerepelnek a topligákban, illetve a kontinens 31 legmagasabban jegyzett élvonalbeli bajnokságában.

Egy klub abban az esetben számít nevelőegyesületnek, ha egy játékos 15 és 21 éves kora között legalább három szezonon át ott szerepelt. A pályára lépés szempontjából kizárólag a bajnoki mérkőzéseket vették figyelembe, a 2014–2015-ös szezon kezdetétől 2016 október 1-ig bezárólag.

A topligák (az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol bajnokság) összevetésében

a Real Madrid áll a legjobban,

a királyi alakulat 41 olyan labdarúgót nevelt, aki topligás klubnál kapott szerepelt a vizsgált időszakban, ebből 7 a Real Madridban, 34 pedig más csapatoknál.

A második helyen a Barcelona áll 37 nevelttel, a dobogóra a Manchester United fért még fel (34). A top 10-ben négy spanyol, három francia, két angol és egy olasz klubot találunk.

Némileg meglepő, hogy németet egyet sem.

A 31 legmagasabban jegyzett európai bajnokságot játékosait tekintve – nem meglepő, hogy – az Ajax végzett az élen, az utánpótlásképzés holland fellegvára 72 játékossal vezeti a rangsort. A szerb Partizan Beograd és horvát Dinamo Zagreb fért még fel a dobogóra.

A lista egyetlen magyar képviselője az MTK, amely a 22. helyet foglalja el a rangsorban, összesen 37 kinevelt játékossal.

Ebből 10 labdarúgó az MTK-ban, 27 játékos más klubnál jutott lehetőséghez a legmagasabb szinten. A kék-fehérek ebben a tekintetben olyan klubokat előznek meg, mint az Arsenal (25.), a Bayern München (35.), a PSG (36.) és a Manchester City (46.).

Bal oldalon a topligák, jobb oldalon az európai rangsor. (In: a klubnál szereplő, Out: más kluboknál szereplő játékosok, Tot: összes.) Forrás: CIES

A teljes lista itt elérhető és megtekinthető.