Vágólapra másolva!
Bernd Storck és Guzmics Richárd szerint is a vb-kvalifikáció a magyar válogatott célja a jelenleg zajló selejtezősorozatban, amelynek az Andorra elleni hazai mérkőzés (vasárnap, 18.00, Groupama Aréna) lesz a következő állomása. A hétvégi találkozón a három pont megszerzése és a kapott gól elkerülése lesz a legfontosabb, a gólkülönbség azonban másodlagos. 

A magyar labdarúgó-válogatott hétfő délután Telkiben tartott sajtótájékoztatót az Andorra elleni világbajnoki selejtező előtt, Bernd Storck szövetségi kapitány és három játékos válaszolt az újságírók kérdéseire.

A magyar válogatott Telkiben készül a következő megmérettetésre Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A magyar keret rendhagyó módon 27 fővel, egyetlen játékos kivételével teljes létszámban készülhet Telkiben a miniállam elleni vb-selejtezőre, valamint a Svédország elleni november 15-i felkészülési találkozóra. A Legia Warszawa csatára, Nikolics Nemanja ujjtörés miatt nem áll rendelkezésére. Négy újonc is csatlakozhatott az A-válogatotthoz, Hangya Szilveszter (Vasas), Nagy Dominik (FTC), Botka Endre (Bp. Honvéd) és Berecz Zsombor (Vasas).

Storck kihirdette a magyar válogatott keretét, négy újonccal

„Nikolics Nemanja ujjsérülése miatt nem tudja vállalni a következő két mérkőzést, telefonon beszéltünk vele – jelentette ki Bernd Storck szövetségi kapitány. – Várjuk a mérkőzéseket, szeretnénk méltóképpen búcsúzni ettől az évtől és a közönségünktől.”

Bernd Storck szokatlanul bő kerettel dolgozhat Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„Jó formát mutat a csapat, a védekezésünk is alakul, a mi szempontunkból pozitív eredményre számítunk vasárnap. Szeretnénk minél több gólt szerezni, és tartani a portugálok és a köztünk meglévő kétpontos különbséget” – utalt a német szakember a vb-selejtezős csoport jelenlegi állására.

A magyarok célja a vb-kvalifikáció

A B jelű csoportot három forduló után a Budapestről is három ponttal távozó Svájc vezeti hibátlan teljesítménnyel. Mögöttük az Eb-győztes portugálok hat, Magyarország négy ponttal áll. A csoportból az első helyezett kvalifikál a 2018-as oroszországi vb-re, a kilenc csoportmásodikból nyolc pótselejtezőt vívhat.

Szalai Ádám gólja a Magyarország–Svájc világbajnoki selejtezőn Budapesten Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bernd Storck elmondta, hogy a világranglista 203. helyét elfoglaló Andorrát – mint minden ellenfelet – maximálisan tisztelik, lelkiismeretesen készülnek az összecsapásra,

amelyen a három pont megszerzése lesz a legfontosabb, nem a gólkülönbség.

„Az előző mérkőzésen Lettország ellen a második félidőben már a mi játékunk dominált, Andorrával szemben is ezt a teljesítményt kell nyújtanunk. Az ellenfél gyakran hat védővel áll fel, erre készülnünk kell. Nem teregetném ki minden kártyámat, fontos, hogy minél előbb megszerezzük az első gólunkat” – tette hozzá a kapitány, aki hangsúlyozta,

továbbjutási célokkal vágtak neki a vb-selejtezőnek és ez azóta sem változott.

„Természetesen szeretnénk kiszolgálni a közönségünket. Nem áll szándékomban kitűzni, hány gólt szerezzünk Andorra ellen. Az ellenfél főleg a védekezésre fog koncentrálni. Ne feledjük, Svájc dolgát is megnehezítették, ugyanerre kell készülnünk.”

Storck szerint pozitív hozzáállással léphetünk csak előre Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„A sorozat elején is nagy célokkal indultunk, szeretnénk kijutni a világbajnokságra. Sajnos nem sikerült ennek megfelelően játszani az első mérkőzéseken, főleg a feröeri nyitótalálkozón. Svájc ellen nyerhettünk volna, de az egyéni hibáinkkal esélyt adtunk ellenfelünknek a gólokra.

– tette hozzá Bernd Storck, majd kiemelte, örül, hogy légiósainknak kulcsszerep jut klubcsapataikban, valamint annak is, hogy több újonc is csatlakozott a csapathoz, Svédország ellen minden bizonnyal megmutathatják tehetségüket.

Újra szeretnénk átélni a nyári eufóriát

Guzmics Richárd, a Wisla Kraków hátvédje szerint Andorra ellen is az a legfontosabb céljuk, hogy ne kapjon gólt a csapat, és megszerezze a három pontot. Ehhez azonban érvényre kell juttatni a két csapat közti tudásbeli különbséget. Magyarország a legfrissebb FIFA-világranglistán a 22. helyet foglalja el.

„Az a célunk, hogy kijussunk a vb-re.

Az első mérkőzéseken fontos pontokat vesztettünk, a kötelező győzelmeket hozni kell, és bravúrpontokat kell szerezni Svájc és Portugália ellen is” – tekintett előre a magyar válogatott védelmének egyik oszlopa. Guzmics azt reméli, hogy a két nappal későbbi svédek elleni találkozón sem kap gólt a csapat. Így a válogatottól búcsúzó Király Gábort és Juhász Rolandot kapott gól nélküli találkozóval tudják majd megajándékozni.

Guzmics Richárd stílusos ajándékkal lepné meg a búcsúzó Királyt és Juhászt Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„Minden mérkőzés más, de mint mindegyiket, ezt is kapott gól nélkül szeretnénk lehozni. Remélem, nemcsak ez a célunk valósul meg, hanem gólokat is tudunk szerezni. Szeretnénk eredményesen, hatékonyan és közönségszórakoztatóan futballozni” – mondta a francia másodosztályban szereplő Le Havre futballistája, Bese Barnabás, aki a nyári Európa-bajnokság előtt debütált a magyar válogatottban.

A háromszoros válogatott Bese Barnabás bízik az újabb szereplésben Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A csapat egyik újonca a Ferencváros fiatal középpályása, Nagy Dominik a szövetségi kapitányról és a lehetséges debütálásról ejtett néhány szót.

„Az U20-as világbajnokságon már dolgoztunk együtt, akkor egy kicsit szigorúbb volt a kapitány, mint most. Azt gondolom, hogy a mérkőzés közeledtével a mester egyre nagyobb koncentrációt követel meg a játékosoktól. Nem lennék csalódott, ha nem mutatkoznék be az előttünk álló két mérkőzésen. Önmagában nagy dolog, hogy itt lehetek a felnőtt kerettel, de bízom abban, hogy a svédek ellen lehetőségem nyílik a debütálásra.”

Nagy Dominik januártól már a Legia Warszawát erősítheti Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A magyar válogatott két nappal a vb-selejtező után, november 15-én, kedden Svédország ellen játszik felkészülési mérkőzést, szintén a Groupama Arénában.

Erre a találkozóra a válogatottól most búcsúzó Király Gábor és Juhász Roland is csatlakozik a kerethez,

illetve Vanczák Vilmostól és Hajnal Tamástól is elköszönhetnek a szurkolók. Utóbbi két játékos a lelátón követi majd az eseményeket. Juhász Roland köszönetet mondott a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, hogy lehetővé tették a búcsúmérkőzést. A Videoton hátvédje és a Haladás kapusa, Király Gábor a svédek elleni összecsapás előtt egy nappal csatlakozik a válogatott kerethez.

Juhász Roland azt mondta, ha csak egypercnyi játéklehetőséget kap, már attól nagyon boldog lesz Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A magyar csapat három forduló után az európai vb-selejtezők B csoportjának harmadik helyén áll, Svájc és Portugália mögött. Bernd Storck együttese a Feröer-szigeteken egy 0–0-s döntetlennel kezdte a selejtezősorozatot, ezt követte Svájc budapesti 3–2-es győzelme, majd Lettország idegenbeli, 2–0-s legyőzése.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE ANDORRA ÉS SVÉDORSZÁG ELLEN

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Király Gábor (Swietelsky-Haladás)*, Megyeri Balázs (Greuther Fürth)
Védők: Botka Endre (Budapest Honvéd), Bese Barnabás (Le Havre), Fiola Attila (Puskás Akadémia), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Juhász Roland (Videoton FC)*, Kádár Tamás (Lech Poznan), Korhut Mihály (DVSC), Lang Ádám (Dijon), Pintér Ádám (Ferencváros), Hangya Szilveszter (Vasas)
Középpályások: Berecz Zsombor (Vasas), Elek Ákos (DVTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin), Kleinheisler László (Darmstadt), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Ádám (Bologna), Nagy Dominik (Ferencváros), Vida Máté (Vasas)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda), Németh Krisztián (al-Garafa), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Stieber Zoltán (Kaiserslautern), Szalai Ádám (Hoffenheim).

*Juhász Roland és Király Gábor november 14-én csatlakozik a kerethez.