Társoldalunk:

Egy eltűnt videojáték miatt zuhant le a brazil csapat gépe

2016.12.02. 10:06

A The Sun azt írja, a Chapecoense tragédiáját az okozta, hogy az egyik játékos a feladott poggyászában felejtette a videojátékát, és a keresgéléssel túl sok idő ment el, ezért nem tudott tankolni a Kolumbiában lezuhant gép. Közben előkerült egy hangfelvétel a torony és a gép közti utolsó mondatokról.  

Demerson Costa, a csapat sérült hátvédje elmondta, hogy a csapatnak volt egy saját Snapchat-csatornája, ahol folyamatosan kommunikáltak egymással. Az oldalon közzétett utolsó üzenetben a technikai vezető, Chincho Di Domenico azt írta, 20 percre késnek a felszállással, mert a személyzet az egyik játékos videojátékát keresi, amit véletlenül feladott a poggyászával együtt. 

Az Avro RJ85 típusú gépet nem ilyen hosszú utakra tervezték, ezúttal is az volt a terv, hogy a cobijai repülőtéren leszállnak tankolni, de a húszperces késés miatt a reptér bezárt, mire a közelébe ért a szerencsétlenül járt járat. 

71 halálos áldozatba került az elveszett videojátékForrás: AFP/Raul Arboleda/Raul Arboleda

A Sun hiteles forrásokra hivatkozva azt írja, még így is átérhetett volna Medellínbe a gép, de a pilóta valamiért nem szólt a repülésirányítóknak, hogy fogytán van az üzemanyaga, így nem biztosítottak neki egy rövidebb, szabad folyosót. 

Miguel Quiroga pilóta hibája végül 71 ember életébe került, a gép a kolumbiai város közelében csapódott a hegyek közé. 

Pánikba esve rádiózott a gép kapitánya 

Nyilvánosságra került egy egyelőre nem tisztázott hitelességű felvétel, amin az irányítótorony és a szerencsétlenül járt gép pilótája hallható. A beszélgetés azért is nagyon furcsa, mert bár érződik, hogy a pilóta már tudja, hogy bajban vannak, mégsem kér elsőbbségi leszállást, csak elektronikai gondokról magyaráz. 

A hangfelvétel itt hallgatható meg: 

A légi irányító közli vele, hogy éppen egy másik műszaki hibás gép landol, ezért hét percet várnia kell, majd mire (magától) rájön, hogy nagy a baj, és biztosít egy leszállópályát az Avro RJ85-ös gépnek, már késő. 

A szakértők most azt vizsgálják, nem az volt-e a baleset oka, hogy Quiroga (aki egyébként a Lamia légitársaság részvényese volt) kiengedte az üzemanyagot a gépből.  Ez standard eljárás kényszerleszállásnál, hogy a becsapódó gép ne kaphasson lángra, mivel azonban a gép mindössze 10-12 km-re volt a medellíni repülőtértől, könnyen lehet, hogy ez volt a végzetes hiba.