Vágólapra másolva!

Ismeretlen focista kapja a Puskás-díjat

Nincs igazán ismert futballista az év legszebb góljáért járó Puskás-díj három döntőse között.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pénteken szűkítette tízről háromra a jelöltek számát, amelybe a brazil Marlone, a venezuelai Daniuska Rodríguez és malajziai Mohd Faiz Subri került be.

Marlone, a Corinthians-Cobresal Libertadores Kupa-meccsen egy jobb oldali beadást követően mellel maga elé tette a labdát, melyet 15 méterről a levegőben "úszva" félfordulatból lőtt a bal alsó sarokba:

Daniuska Rodríguez az U17-es női dél-amerikai bajnokságon előbb a büntetőterület jobb oldalán bolondot csinált két kolumbiai védőből, majd a rövid felső sarokba bombázott:

Mohd Faiz Subri pedig egy bal oldali szabadrúgásból, jó 30 méterről lőtt a bal felső sarokba úgy, hogy a labda ritkán látható utat írt le a levegőben.

A szurkolók mostanáig választhattak a - 2015. szeptember 30. és 2016. szeptember 30. között született - tíz legszebb találat közül a FIFA honlapján. Ezt követően folytatódik a szavazás, de a voksokat már csak a fennmaradó három találatra lehet leadni.

A végső győztest január 9-én, a zürichi FIFA-gálán hirdetik ki. A szavazás aznap, az esti ceremónia közben zárul le a három jelölt jelenlétében. Ezen a gálán adják át az év játékosa díjat, az év legjobb edzőjének, valamint legjobb női játékosának járó elismerést, illetve megválasztják a FIFA-FIFPro év csapatát.

Hét éve van Puskás-díj

A FIFA korábbi elnöke, Joseph Blatter 2009. október 26-án a felcsúti akadémián jelentette be a Puskás-díj létrehozását, a világszervezet attól az évtől kezdve díjazza évről évre a világ legszebb gólját az Aranycsapat néhai kapitányának nevét viselő díjjal.

A Puskás-díj eddigi nyertesei:
2009: Cristiano Ronaldo (portugál)
2010: Hamit Altintop (török)
2011: Neymar (brazil)
2012: Miroslav Stoch (szlovák)
2013: Zlatan Ibrahimovic (svéd)
2014: James Rodriguez (kolumbiai)
2015: Wendell Lira (brazil)