Vágólapra másolva!
A mennyországba tartott, de két órával később a pokolnál is szörnyűbb helyre zuhant a Besiktas a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában. A skót Carig Thomson játékvezető sokkoló döntése után közellenséggé vált Törökországban. A helyzet súlyosságát kiválóan jelzi, hogy kedd este óta a Galatasaray és a Fenerbahce hívei is megsajnálták a Besiktas szurkolóit, pedig ilyen nagyon ritka esetben fordulhat csak elő.

A B csoport volt az egyetlen olyan négyes a BL-ben, amelyben az utolsó játékhét előtt még egyik továbbjutó sem volt ismert. Erre a Napolinak, a Benficának és a Besiktasnak volt esélye, a Dinamo Kiejvnek már nem.

A 6. fordulóban a csoportkörben még nyeretlen Dinamo Kijev a szezonban még veretlen Besiktast fogadta. A törökök egy győzelemmel biztos továbbjutónak érezhették volna magukat, de egy döntetlennel is, ha számukra kedvező eredmény születik a Benfica-Napoli mérkőzésen (hazai győzelem).

Kedd este azonban megtörtént, amire szinte senki sem számított,

az ukránok 6-0-ra elgázolták a Besiktast, így a Benfica-Napoli mérkőzés csak a csoport első helyéről döntött.

A Besiktas történelme egyik legúlyosabb és legfájóbb vereségét szenvedte el, nem beszélve arról a nagyjából

20-25 millió euróról, amit a BL kieséses szakaszába jutás jelentett volna.

A Besiktas spanyol kapusa, Fabria negyedik bekapott góltól elsírta magát.

De hogyan nyerhetett a csoportban tökutolsó Dinamo Kijev ennyire fölényesen és simán egy veretlenül érkező török csapat ellen, amelyet korábban a Benfica és a Napoli sem tudott legyőzni? A válasz (részben):

Craig Thomson.

Skócia - papíron - legjobb játékvezetője kapta meg a kijevi mérkőzést, amelyen a 9. percben vezetést szereztek az ukránok. Az összecsapás ezt követően is nyílt volt, a Besiktas ebben a BL-csoportkörben állt már fel egy-, illetve háromgólos hátrányból is. A 29. percen azonban megpecsételődött a törökök sorsa.

Craig Thomson a 29. percben 11-est ítélt a Dinamónak és kiállította az általa utolsó emberként szabálytalannak vélt Besiktas-védőt, Andreas Becket.

Ezzel az érthetetlen döntéssel két probléma is volt. A felvételeken látszik, hogy nem a Besiktas hátvédje, hanem a kijevi támadó volt szabálytalan. A másik pedig az, hogy a nyári szabályváltoztatások értelmében már nem jár büntető és piros lap együttesen azért, ha egy védő utolsó emberként (vagy egyértelmű gólhelyzetben) a saját büntetőterületén belül szabálytalankodik. Ennél az esetnél ráadásul a támadó nem birtokolta egyértelműen a labdát, így tiszta gólhelyzetnek sem volt minősíthető.

A skót bíró mindezek ellenére megítélte a 11-est és felmutatta a piros lapot is.

A továbbjutásban reménykedő Besiktas fél óra után tíz emberrel, kétgólos hátrányban rettenetesen nehéz helyzetbe került Kijevben.

6-0 Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Bulent Doruk

A történetet ismerjük, a meccs vége 6-0-s zakó és még egy török kiállítás lett, emellett pedig a Benfica-Napolitól sem kapták meg a nézők a várt izgalmi és élvezeti értéket. Az olasz és a portugál csapat az kijevi félidei eredmény (4-0) ismeretében a második félidőben könnyedén lötyögött be a BL legjobb tizenhat csapata közé.

Andreas Beck kiállítása után az internetes fórumok, közösségi oldalak (főleg az UEFA oldalai) szinte azonnal forrongani kezdtek, és nem csak a török szurkolók haragjától. Rengetegen érthetetlenül álltak Craig Thomson hibája előtt, ami könnyen lehet, hogy a 44 éves játékvezető nemzetközi karrierjébe kerül.

Craig Thomson Forrás: Sputnik/Alexander Vilf

Legalábbis most nagyon sokan ezt szeretnék, mert a 29. percben hozott döntésével csapatok sorsát, játékosok karrierjét befolyásolhatta. Egyébként nem ez volt ebben a szezonban az első felűnő hibája, a skót bajnokságban októberben érvénytelenített egy teljesen szabályos gólt.

Egy török újság a Dinamo Kijev 12. játékosának nevezte a játékvezetőt, volt olyan oldal, ahol így jelent meg az eredmény:

Besiktas-Craig Thomson 0-6.

A korábbi olasz játékvezető, Graziano Cesari nem lepődött meg a történteken, szerinte a skót minden mérkőzésen gyalázatos teljesítményt nyújt.

Azért nem mindenki osztja a fenti véleményeket, Senol Günes, a Besiktas vezetőedzője nem bírózott a lefújás után, magára vállalta a felelősséget.

„Szörnyű érzés volt látni, hogy egy év munkája egyetlen este alatt semmivé lesz. Súlyos vereségbe szaladtunk bele, de értékes tapasztalatokat szereztünk. A vereség az én hibám volt, de ez a mérkőzés már önmagában történelem, a jövő céljaira kell koncentrálnunk" – mondta a török szakember.

Az ilyen szituációkban nyugodtnak és fókuszáltnak kell maradni" – tette hozzá.

Quaresma is értetlenül állt a meccsen történtek előtt Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Bulent Doruk

A mérkőzés lefújása óta napvilágot láttak olyan összeesküvés-elméletek, amelyek arról szólnak, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nem akarta a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában látni a török bajnokot, tehát Thomson játékvezető döntései nem a véletlen eredményei lehettek.

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint, ha el is képzelhető ilyen forgatókönyv, az nem pénzügyi, inkább politikai alapú döntés nyomán születhet.

„Ha bele is nyúlhattak a mérkőzésbe, annak nem pénzügyi okai lehettek, ugyanis a török futballpiac nagyon erős.

Európa jelenlegi politikai helyzetét látva azonban, el tudok képzelni nagyon kiélezett és kellemetlen szituációt egy német-török, vagy egy angol-török párharc esetén.

Elképzelhetőnek tartom, hogy a fenti okokat szem előtt tartva az UEFA befolyásolja ezeket a mérkőzéseket, de ez csupán egy hipotetikus játék, bizonyíték nincs rá" – nyilatkozta az Origónak Dénes Ferenc sportközgazdász.