A FIFPro nem javasolja a labdarúgóknak, hogy Szerbiába szerződjenek

510260489 Horizontal
A person stands in the empty stands of the Partizan Stadium in Belgrade ahead of the Euro 2016 group I qualifying football match between Serbia and Denmark in Belgrade on November 14, 2014. The Serbian Football Association (FSS) has been ordered to play its next two UEFA competition matches as host team behind closed doors, after the incidents during the Serbia vs Albania qualifier on October 14 in Belgrade. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A futballistákat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet, azaz a FIFPro az egyre rosszabb munkakörülmények miatt nem javasolja a játékosoknak, hogy a téli átigazolási időszakban a szerb bajnokságba szerződjenek.

A FIFPro közlése szerint az országban amellett, hogy rendszeresen késnek a fizetések, a megváltozott törvényi keretek miatt a játékosoknak egyre kisebb esélyük van arra, hogy igazságos bánásmódban részesüljenek.

Jeleztük feléjük, azonnal vonják vissza a döntésüket, de amíg ez nem történik meg, addig egyetlen labdarúgónak sem javasoljuk, hogy odaszerződjön" - mondta a szervezet főtitkára, Theo van Seggelen.

A problémát az okozza, hogy az FSS új rendelkezése szerint az egyesületek és a játékosok közötti vitás ügyekben döntési jogkörrel rendelkező bíróság tagjait mostantól nem a játékos-szakszervezet, hanem a nagy klubok választják meg.

Partizan Beograd vezetőinek biztosan nem fáj az új szabályozás Forrás: DPPI media/Kieran Mcmanus

A FIFPro szerint ezzel a módosítással a szerbek semmibe veszik a FIFA vonatkozó szabályozását, a nemzetközi szövetség ugyanis azt javasolja, hogy az ilyen választott bíróságokba egyenlő arányba küldjenek tagokat a klubok és a játékosok.

A szervezet korábbi kutatása kimutatta, hogy az elmúlt két évben a szerb bajnokságban játszók 68 százaléka legalább egyszer késve kapta meg a fizetését, míg ugyanezen idő alatt 250 labdarúgó fordult a választott bírósághoz valamilyen vitás ügyben.