Operába öntik Maradona nápolyi tündöklését

Maradona, Napoli
Football legend Argentinian Diego Maradona kisses a SSC Napoli number 10 jersey during a press conference on February 26, 2013 in Naples. Maradona, who rarely stepped foot in Italy since leaving under a cloud in the 1990s amid claims of collusion with mafia dons and a positive drugs test for cocaine, asked for "justice" in his dispute with Italian tax authorities on an emotional trip to Naples -- the scene of some of his greatest career successes. AFP PHOTO / CARLO HERMANN / AFP PHOTO / CARLO HERMANN
Vágólapra másolva!
A nápolyi San Carlo színházban január 16-án mutatják be a Háromszor 10 című operát, amely a városban félistenként tisztelt labdarúgónak, Diego Maradonának és a vezérletével nyert első bajnoki címnek állít emléket. A kritikusok fanyalognak, a jegyárak pedig igencsak borsosak.

Az 1986-87-es szezon volt a Napoli történetének talán legfényesebb idénye: a klub megnyerte fennállásának első bajnoki címét, ráadásként bedig még a kupát is a vitrinbe tette a scudetto mellé. A sikerek legfőbb letéteményese a klub argentin zsenije, Diego Maradona volt, aki 1984-ben érkezett Nápolyba, és 1991-es távozásakor félisteni státuszban hagyta el a várost.

Nápoly királya Forrás: AFP/Mario Laporta

Az első bajnoki cím 30. évfordulójának alkalmából a nápolyi San Carlo színház - amit Olaszországban a milánói Scala méltó párjának tekintenek - egyszeri alkalommal január 16-án műsorára tűzi a Háromszor 10 (Tre volte 10). A csodálatos operaházban lesz vetítés, lesz rap betét, és még maga az isteni Diego is színpadra fog állni.

Nem vitás, hogy a városban mindenki szerint helye van egy ilyen előadásnak, ugyanakkor művészi körökben korántsem osztatlan siker a darab fogadtatása.

"Nincs ebben semmi rossz - mondta Nápoly polgármestere, Luigi de Magistris. -

A La Repubblica kritikusa, Francesco Canessa ugyanakkor nemes egyszerűséggel csak "művészeti hulladék"-nak nevezte a darabot.

Az előadás jegyárai ugyanakkor egyáltalán nem egy kukába való darabra utalnak: a legolcsóbb jeggyel 66 euróért (kb. 20400 Ft) lehet felülni a kakasülőre, míg a legjobb helyekért 330 eurót (kb. 102 ezer forint) kell kicsengetni.