Rummenigge szerint értelmetlen a világbajnokság mezőnyének bővítése

Presentation of the logo of the European Championship 2020 FOOTBALL Karl-Heinz Rummenigge
Karl-Heinz Rummenigge, Chairman of the FC Bayern Muenchen AG, photographed during the presentation of the logo of the European Soccer Championship 2020 in Munich, Germany, 27 October 2016. The European Soccer Championship 2020 takes place in 13 different countries. In Germany, the Arena in Munich will host matches. PHOTO: SVEN HOPPE/dpa
Vágólapra másolva!
Karl-Heinz Rummenigge értelmetlennek nevezte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek azt a döntését, hogy 2026-ban már 48 csapat vehet részt a világbajnokságon.

A német sportvezető, aki az európai klubokat tömörítő szervezet (ECA) elnöke, illetve a Bayern Münchent működtető gazdasági társaság vezérigazgatója egy a sportnak az üzleti vonatkozásairól szóló düsseldorfi konferencián bírálta a FIFA eljárását is.

Karl-Heinz Rummenigge a 2020-es Eb 13 helyszínében nem talál kifogást Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

"Nonszensz a 32-ről 48 csapatosra bővítés - szögezte le, majd úgy folytatta: - A világbajnokság egyedülálló, a világ legnagyobb sporteseménye. A FIFA-nak nagyobb felelősséggel, demokratikusabban kellene ezt kezelnie."

Rummenigge szerint össze kell ülnie a nemzetközi szövetség és az ECA képviselőinek, s a találkozón utóbbiak kérdéseket tesznek majd fel.

"A FIFA-nak az a mottója, hogy törődünk a szurkolókkal - emlékeztetett, majd annak a véleményének adott hangot, hogy a nemzetközi szövetségnek

Rummenigge arról is beszélt, hogy a legerősebb klubok ugyan nem tervezik, hogy nem engedik el játékosaikat a vb-re - mert az nem lenne jó a szurkolóknak -, de az utóbbi években nagyon megerősödtek, megnőtt a befolyásuk, így őket kihagyva az egyeztetésből nehéz elfogadható döntéseket hozni. Ha a német sportvezetőre úgy tekintünk, mint az egyik legerősebb európai klub, a Bayern München vezérigazgatója, akkor kihallatszik némi fenyegetés ebből a kijelentésből.

A nemzetközi szövetség tanácsa január 10-én határozott úgy egyhangúlag, hogy kilenc év múlva már 48 csapat alkotja majd a vb mezőnyét, s ezek az első szakaszban 16 hármas csoportban küzdenek meg egymással.

A világbajnokságokat 1998 óta 32 csapat részvételével rendezik.