Drámai tizenegyespárbajban estek ki Dárdaiék a Német Kupából

fbl Horizontal
Dortmund's forward Marco Reus celebrates scoring the 1-1 goal during the German Cup DFB Pokal round of 16 football match BVB Borussia Dortmund v Hertha Berlin in Dortmund, western Germany on February 8, 2017. / AFP PHOTO / SASCHA SCHUERMANN / RESTRICTIONS: ACCORDING TO DFB RULES IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO IS NOT ALLOWED DURING MATCH TIME. MOBILE (MMS) USE IS NOT ALLOWED DURING AND FOR FURTHER TWO HOURS AFTER THE MATCH. == RESTRICTED TO EDITORIAL USE == FOR MORE INFORMATION CONTACT DFB DIRECTLY AT +49 69 67880 /
Vágólapra másolva!
A mérkőzés nagy részében hősiesen védekezve, helyenként pedig bátran támadva esett ki a Hertha Berlin a Német Kupából a Borussia Dortmund otthonában, miután 1-1-es rendes játékidőt és hosszabbítást követően 3-2-re kikapott a tizenegyespárbajban. 

A Dortmund az első perctől beszorította a Herthát a saját térfelére, Dárdai Pál csapatának az első negyedórában jóformán a felezővonalat sem sikerült átlépnie. Aztán váratlanul Ibisevic lépett ki egy pontos indítással, de a tizenhatosra belépve az utolsó pillanatban szerelték. Hiába reklamált tizenegyest a bosnyák, nem történt szabálytalanság.

A túloldalon Dembelé és Aubameyang volt szokás szerint a legaktívabb, utóbbi lövését egyszer óriási bravúrral védte Jarnstein. Fél órához közeledve a Hertha mintha kezdte volna elhinni, hogy lehet keresnivalója a Signal Iduna Parkban: a 26. percben előbb Ibisevic hagyta ki a kihagyhatatlant – egy lépésről fejelt az üres kapu fölé –, a következő beadásra azonban már nem ő érkezett, hanem Kalou, és az elefántcsontparti ügyesen pörgette Stark beadását Bürki kapujába.

A gól után a fokozódó dortmundi nyomásra szórványos ellentámadásokkal és – sárga lapokért cserébe – kemény belépőkkel válaszolt a Hertha. A BVB egy érvénytelenített gólig (Reus kapott lesen egy indítást) jutott csak a szünetig.

A fordulást követően azonban két percet sem kellett várni a dortmundi egyenlítésre. Dembelé még kihagyott egy helyzetet, azonban a kapufáról pont hozzá került a labda, majd két passz után már a tizenegyesponton magányosan toporgó Reus lábán volt, aki a kapuba passzolt.

Ha addig kevés momentuma volt a Herthának, akkor ezután még kevesebb lett, percek teltek el úgy, hogy a saját kapujától húsz méterre védekezett Dárdai Pál csapata. Közben Aubameyang rúgott még egy érvénytelenített gólt – a partjelző szerint lesen kapta a labdát, mielőtt kirúgta volna Jarstein keze alól.

A berlinieknek arra is vigyázniuk kellett, hogy egy óra elteltével már hat sárga laposuk volt, igaz, a túloldalon sem maradtak adósak egy-egy keményebb akcióval (Dembelé és Szokratisz is indokolatlanul kemény volt).

Szép számú közönség:

Miután a BVB többnyire kiismerhető támadásait önfeláldozóan rendre megakasztották a vendégek, 90 perc után jöhetett a hosszabbítás, aminek rögtön az elején mindkét edző kihasználta a szabályok által újonnan lehetővé tett negyedik cserét. Amit Thomas Tuchel gyorsan meg is bánhatott, mert Ousmane Dembelét a 104. percben hordágyon kellett levinni – azaz a hazaiak tízen maradtak a folytatásra.

A hosszabbítás második félidejére valahogy mégis játékra alkalmas állapotba hozták a franciát, aki így visszatért a pályára. A második 15 percben korábbi önmagánál aktívabb volt a Hertha, így távolabb tudták tartani a kapujuktól a Dortmundot, sőt, ha a 114. percben Kalou a földbe rúgás helyett inkább Essweinhez passzol, akár a meccset is eldönthették volna.

Ha járna díj a legjobb vendég tábornak, nem lenne kérdés, hogy kik kapják:

Végül a piros lap is előkerült, de nem Hertha-játékos kapta, hanem Szokratisz dumált ki magának egy percen belül két sárgát Deniz Aytekin játékvezetőtől. Gól már nem esett, úgyhogy jöhettek a tizenegyesek.

A Hertha kezdte rúgásokat, és Lustenberger rögtön ketté is törte a lécet, Dembelé viszont bevágta (1-0). Következett Darida, az ő lövését Bürki fogta meg, Pulisicét pedig Jarstein. Esswein lövéséhez hozzáért a svájci, de a kapuba vágódott a lábáról a labda, Aubameyang pedig iszonyúan bevarrta a sajátját (2-1). Jött a csere cseréjeként beállt Sami Allagui, akinek a lövését megfogta Bürki, de a felpördülő labda beesett a kapuba, de Gonzalo Castrót ez sem zavarta meg (3-2). Aztán következett Kalou, és kivágta a labdát valahová a lelátó második szintjére – a Borussia Dortmund ezzel továbbjutott a Német Kupa negyeddöntőjébe.

Ez volt az idei sorozat 14. tizenegyespárbaja, ami új rekord a sorozat történetében.

Ami a többi mérkőzést illeti: a Schalke az első félidő utolsó hét percében lőtt három góllal pillanatok alatt elintézte a továbbjutást a másodosztályú Sandhausen ellen. A harmadosztályú Sportfreunde Lotte kihasználva a hazai pálya előnyét kiejtette az egy osztállyal feljebb rangsorolt 1860 Münchent.

A lottei sportbarátok pályája próbára tette a csapatokat:

A vendégek a második bekapott gól után a még hátralévő harminc percben hét sárga és egy piros lapot gyűjtöttek be. Az 1860 az 1967 óta a 18. nyolcaddöntős meccsét képtelen kapott gól nélkül lehozni.

A Hannover–Eintracht Frankfurt meccsen a 0-0-s félidő is hozott egy klubrekordot, miután 278 perce nem tudta bevenni aktuális ellenfele kapuját.

Fordulás és egy kapott gól után a frankfurtiak rájöttek, hogy könnyebb úgy nyerni, ha gólokat rúgnak, úgyhogy négy percen belül rúgtak kettőt, Lukas Hradecky pedig megfogta Salif Sane tizenegyesét a ráadás perceiben. A finn kapusnak ez volt tíz kísérletből a hatodik hárított büntetője az idei kupakiírásban.

Eredmények, Német Kupa, nyolcaddöntők:
Borussia Dortmund – Hertha BSC 3-2 (0-1, 1-1, 1-1 - tizenegyesekkel)
gól: Reus 47., ill. Kalou 27.
piros lap: Szokratisz (119.)
Hannover – Eintracht Frankfurt 1-2 (0-0)
gól: Harnik 57., ill. Tawatha 62., Seferovic 66.
Sandhausen (II.) – Schalke 04 1-4 (0-3)
gól: Schöpf 38., Caligiuri 43., Naldo 45., Konopljanka 71., ill. Wooten 65.
Sportfreunde Lotte (III.) – 1860 München 2-0 (1-0)
gól: Lindner 28., Freiberger 58.