Vágólapra másolva!
Két egészen káprázatos mérkőzéssel folytatódtak a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntői. A Manchester City hazai pályán úgy nyert 5-3-ra, hogy a 71. percben még a Monaco vezetett 3-2-re, többek között Falcao zseniális emelésével. Az Atlético Madrid 4-2-re verte idegenben a Leverkusent, ezzel szinte már a nyolc között érezheti magát.

Eredmény, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Manchester City (angol) – AS Monaco (francia) 5-3 (1-2)
gól: Sterling (26.), Agüero (58., 71.), Stones (77.), Sané (82.), illetve Falcao (32., 61.), Mbappé (40.)

Nem véletlenül tartott előzetesen a Monaco villámfutballjától Pep Guardiola, a Manchester City edzője, a francia csapat játékosai az első félidőben ördögként cikáztak a pályán az angolok nagy bosszúságára.

A hercegség csapata idén egyszer már megfricskázta a szigetország labdarúgását, hiszen a csoportkörben oda-vissza verte a Tottenhamet, de korábban a BL-ben elbánt már az Arsenallal (2014-15), a Chelsea-vel (2003-04) és a Manchester Uniteddel is (1997-98).

Falcao két gólja sem voltak elég a győzelemhez Forrás: AFP/Paul Ellis

Guardiola a csoportkörben, illetve a francia élvonalban nyújtott teljesítmény alapján elsősorban Radamel Falcaótól tarthatott, aki 2011 és 2013 között 24, majd 28 bajnoki gólt szerzett az Atléticóban, majd egy súlyos térdsérülés évekre visszavetette, a mostani szezonra azonban újra régi fényében tündökölt.

„A rendszer, amelyben a Monaco futballozik tökéletes a számára" – mondta Guardiola, hozzátéve, hogy az olyan totális támadójáték, amelyben a világ egyik legjobb csatárát a szélvészgyors Thomas Lemar, Bernardo Silva és Kylian Mbappe támogatja, szinte ellenőrizhetetlen.

„Nézőként nagyon élvezem ezt a stílust" – vélte a spanyol szakember, aki az első félidőben élőben is meggyőződhetett erről. A 26. percben mégis nyugodtabbnak érezhette magát, hiszen Sané középre tett labdájára Sterling jókor érkezett, és lesgyanús helyzetből a Citynek szerzett vezetést (1-0).

Ez feltüzelte a monacóiakat, akik hat perc múlva egyenlítettek: Caballero rossz kirúgását Fabinho tökéletesen tekerte középre, Falcao pedig csukafejessel szerzett gólt (1-1).

Két perc múlva ismét a hazaiak kerülhettek volna előnybe, de a Subasic-Agüero ütközés Antonio Mateu Lahoz bírónál nem ért büntetőt, inkább az argentin csatárnak adott sárgát.

A 40. percben egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után Mbappé lőtt nagy gólt (1-2), így a Monaco mehetett előnnyel pihenőre.

A második félidőben folytatódott az őrült gólgyártás, pedig az 50. percben Falcao egy botrányosan gyenge büntetővel hőst csinált – ideiglenesen – Caballero kapusból.

Nyolc perc múlva jött az egyenlítés, Agüero lövését Subasic bevédte, letérdelve egyszerűen elcsúszott a keze alatt a labda (2-2).

De nem volt idő a siránkozásra, jött Falcao, akit nem viselt meg a kihagyott tizenegyes: gyönyörű átemeléssel sokkolta Manchester városát (2-3).

És még mindig nem volt vége, a Manchester az utolsó húsz percet brutálisan megnyomta. A 71. percben David Silva jobb oldali szögletéből Agüero szép lövéssel egyenlített (3-3).

A 77. percben Yaya Touré csúsztatásából Stones egy lépésről már a vezetést szerezte meg a hazaiaknak (4-3).

A 82. percben Agüero még adott egy gólpasszt Sanénak, a továbbjutás esélyesévé téve ezzel a Cityt (5-3).

Eredmény, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Bayer Leverkusen (német) – Atlético Madrid (spanyol) 2-4 (0-2)
gól: Bellarabi (48.), Savic (67., öngól), illetve Saúl (17.), Griezmann (25.), Gameiro (58., büntetőből), F. Torres (84.)

A kiváló játékoskeret és a jó forma mellett a statisztika is az Atlético Madrid mellett szólt a Leverkusen elleni mérkőzésen. A Bayer a legutóbbi hat egyenes kieséses csatáját elbukta, amikor spanyol ellenféllel került szembe, és ugyan Diego Simeone előzetesen úgy nyilatkozott, nagyon tart Javier Hernandeztől, ez nem Chicharito estéje volt.

A felek korábban négyszer találkoztak egymással: a 2010-11-es csoportkörben oda-vissza 1-1-es döntetlen lett a végeredmény, míg a 2014-15-ös nyolcaddöntőben a leverkuseni 1-0-s vereség után az Atlético otthon ugyancsak 1-0-ra nyert, végül tizenegyesekkel ment tovább.

Először a 12. percben hördültek fel a hazai nézők, de nem örömükben: előbb Griezmann ziccerét védte Leno kapus, majd a középre kerülő labdát a menteni igyekvő Wendell saját kapufájának felső lécére bombázta.

Öt perc múlva jött a vendégvezetés: Saúl Niguez a 16-os jobb sarkától szenzációsan tekert a leverkuseni kapus hosszú sarkába (0-1).

A 25. percre úgy tűnt, el is dőlt a párharc: egy előrevágott labdát Dragovic a félpályán megpróbált visszarúgni, de úgy találta el a labdát, hogy az saját kapuja felé pörgött. Gameiro lecsapott rá, a 16-osig vezetve megtartotta, majd tökéletes labdát adott az érkező Griezmannak, aki második ziccerét már nem rontotta el (0-2).

A harmadikat viszont ismét igen, a 34. percben Leno bravúrral védett.

A szünet után gyorsan szépített a hazai csapat, a 48. percben egy jobb oldalról érkező beadásra Bellarabi szépen érkezett és a hosszú, jobb sarokba pörgetett (1-2).

De ez ideiglenes fellángolás volt, hiszen az 59. percben a teljesen indiszponált Dragovic lerántotta Gameirót a 16-oson belül, a sértett nem hibázott (1-3).

A 68. percben Brand beadását Moyá kapus Szavicsra ütötte, öngól (2-3).

Az utolsó húsz percben az Atlético teljesen átadta a területet, a Bayer pedig helyzetek sokaságát dolgozta ki, de a spanyol védők kétszer is a gólvonalról mentettek.

A végső csapás ráadásul a spanyoloké volt, a cserecsatár Fernando Torres állította be a 4-2-es Atlético-győzelmet.