A Barcelona lehetetlen küldetésének forgatókönyvei

fbl Horizontal
Barcelona's Spanish defender Gerard Pique (R) reacts after the fourth goal scored by Paris Saint-Germain's players during the UEFA Champions League round of 16 first leg football match between Paris Saint-Germain and FC Barcelona on February 14, 2017 at the Parc des Princes stadium in Paris. / AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE
Vágólapra másolva!
Már-már kilátástalan helyzetben várja a Barcelona a PSG elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő szerdai visszavágóját, Messiéknek négygólos hátrányt kellene ledolgozniuk a bombaformában lévő párizsiakkal szemben. Tény: soha senki nem fordított meg kieséses BEK/BL-párharcot ekkora hátrányból. A Barca hiába talált legutóbbi két bajnokiján tizenegyszer a kapuba, a kupatörténelem nem a katalánok reményeit táplálja. De az is igaz, hogy azért akadtak a múltban nagy fordítások.

„Ha a Real Madridnak tudtunk négyet lőni a Bernabeu-stadionban, miért ne tudnánk négyet rúgni a PSG-nek otthon?” – tette fel a költői kérdést Luis Suárez a Barcelona esélyeivel kapcsolatban.

A BEK/BL-ben még soha nem sikerült innen fordítani

Szerdán este a barcelonai Camp Nou biztos, hogy tele lesz, noha a város legsikeresebb és legjobb csapata régen nem látott pofonba szaladt Párizsban. A PSG nagyszerű játékkal 4-0-ra verte a gyengének vagy tartalékosnak korántsem mondható gránátvörös-kékeket.

Eddig soha nem volt még olyan sem a Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK), sem a BL történetében, hogy egy csapat tovább tudjon jutni azok után, hogy az első mérkőzésen négygólos hátrányt szedett össze.

A Paris St. Germain 4-0-s előnnyel érkezik a szerdai barcelonai visszavágóra. Ki lehet innen esni? Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Barcelonában persze fogadkoznak (valljuk meg, mást nem is tehetnek): a visszavágó első húsz percében brutális nyomás fog nehezedni a párizsiakra. Bizakodhatnak, hiszen, ha korábban az UEFA-kupában már sikerült négygólos hátrányból fordítani, akkor a BL-ben is meg lehet csinálni – azaz történelmet lehet írni.

Szeret és tud is fordítani a Barcelona

Bajnokok Ligája 1999/2000, negyeddöntő: Chelsea–Barcelona 3-1, Barcelona–Chelsea 5-1 (hosszabbítás után)

1999-ben a mostanihoz némileg hasonló helyzetben volt a Barcelona, bár az az idegenben lőtt egy gól már akkor is nagyon sokat számított. A negyeddöntő első, londoni mérkőzésén a Chelsea nagy meglepetésre már 3-0-ra vezetett.

Figo (7-es mezben) gólja aranyat ért a Barcelonának a Chelsea ellen Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Ekkor érkezett a legendás portugál középpályás, Luis Figo, akinek a gólja némi reményt adott a visszavágóra. A katalánok hazai pályán Rivaldo és Patrick Kluivert vezetésével óriási elánnal hajtottak, aminek meg is lett az eredménye: a rendes játékidőben 3-1-re nyert a Barcelona, a hosszabbítást pedig behúzták a már széteső, hitehagyott londoniakkal szemben.

Amikor a Barcelona történelmet írt

Bajnokok Ligája 2012/13, nyolcaddöntő: AC Milan–Barcelona 2-0, Barcelona–AC Milan 4-0

A Barcelona 2013-ban egyszer már történelmet írt.

Korábban soha nem sikerült annak a csapatnak fordítani, amely az első mérkőzésen nem szerzett gólt, és legalább kétgólos hátrányba került.

Ennek a Barcelonának még Josep Guardiola volt a vezetőedzője. A nyolcaddöntő visszavágóján hamar kiegyenlített a katalán csapat. Messi duplázott, és óriásit játszott, a Barcelona pedig kiütötte a Milant. Erről a meccsről Messiék biztosan megemlékeznek a PSG elleni visszavágó előtt, hiszen akkor sem adtak túl sok esélyt nekik.

Olaszok hihetetlen kalandjai La Corunában

Bajnokok Ligája 2003/04, negyeddöntő: AC Milan–Deportivo La Coruna 4-1, Deportivo La Coruna–AC Milan 4-0

„Életemben először azt gondoltam: ezek a srácok bevettek valamit, mert ilyen jól nem lehet játszani” – mondta a Milanban játszó Andrea Pirlo a Deportivo otthonában 4-0-ra elbukott meccsről.

Andrea Pirlo (középen) Lionel Scaloni (balra) és Juan Valeron (jobbra) szorításában az AC Milan–Deportivo Bajnokok Ligája-mérkőzésen 2004. március 23-án Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Az akkori Deportivo Spanyolország egyik legjobb csapata volt, olyan játékosokkal, mint Diego Tristán, Albert Luque vagy Juan Carlos Valerón.

A Deportivo az első mérkőzésen óriási verést kapott Milánóban.

A spanyolok edzője, Javier Irureta ekkor megígérte: ha hazai pályán sikerül fordítani, gyalog teljesíti a közel 60 kilométeres zarándokutat a híres katolikus kegyhelyhez Santiago de Compostelába. (A mélyen vallásos spanyolok megköszönték ezt a gesztust, de sokan emlegették, hogy az utat térden kellene teljesítenie.)

Javier Irureta, akinek térden csúszva kellett volna mennie Santiago de Compostelába Forrás: AFP/Cristina Quicler

„Persze, nagyon nehéz helyzetben vagyunk – mondta Javier Irureta a visszavágó előtt. – De a futballban igenis vannak csodák, bármi megtörténhet.” MIcsoda közhely, Nem is vették sokan komolyan.

Az edzőnek aztán annyira sikerült feltüzelnie csapatát, hogy tényleg csoda történt a Riazorban.

A gyengén és szétszórtan futballozó Milant 4-0-ra verte a Deportivo.

De ezzel vége is lett a nagy menetelésnek, mert az elődöntőben már a csoda sem segített José Mourinho csapata, a Porto ellen. La Corunában a mai napig büszkék lehetnek a 2004-es csapatra. Szomorú lábjegyzet, hogy ez volt az utolsó olyan szezon, amikor a Deportivo tényező volt Európában és Spanyolországban.

Három lesgóllal esett ki a Honvéd

UEFA Kupa 1987/1988, 3. forduló: Budapesti Honvéd–Panathinaikosz 5-2, Panathinaikosz–Budapesti Honvéd 5-1

A Budapesti Honvéd hazai pályán már 5-0-ra is vezetett a görög Panathinaikosz elleni 1987-es UEFA-kupa mérkőzésen, amikor a görögök a meccs hajrájában két gólt szereztek. Mindez akkor nem tűnt túlságosan veszélyesnek, bár azzal tisztában lehettünk, hogy Athénban 80 ezer fanatikus görög szurkoló előtt kell kivívni a továbbjutást. Azt mondani sem kell, hogy 5-0 esetén ez mennyivel könnyebb lett volna, bár akik látták az athéni visszavágót, úgy nyilatkoztak, hogy ebben az esetben 6-0-ra nyernek a görögök.

Ez a kép többet mond minden szónál Forrás: Youtube

Az athéni visszavágón a Honvéd már az első percektől az életéért játszott. A görögök meg sem álltak öt találatig, amire a Honvéd csupán egyetlen góllal tudott válaszolni, így kiesett. A magyar csapat ugyanazzal a kezdő tizeneggyel, csak nem 3-5-2-es hadrendben, hanem 4-4-2-es felállásban játszott a visszavágón. De a Panathinaikosz játékosai, mint a bika úgy mentek mindent labdáért, mégiscsak ki kellett szolgálni azt a 80 ezer őrjöngő szurkolót. Azóta is él a gyanú, hogy bundameccset láthattak a nézők.

1995 februárjában az Athénban kiállított Fitos József azt mondta a Nemzeti Sportnak: a görög csapattársaitól tudta meg később, hogy három Honvéd-játékos eladta a mérkőzést, a csehszlovák játékvezetőt Krchnakot pedig a mérkőzés előtt a görögök kivitték a lóversenyre, ahol sok pénzt nyert. Meg kapott is pár értékes ajándékot.

Mindenesetre a Népsport helyszíni jelentésében azt is kiemelte, hogy a csehszlovák bíró három lesgólt adott meg a görög csapatnak. A felháborodás csak azért nem volt mindent felülmúló, mert a Magyar Televízió ezt a mérkőzést nem közvetítette élőben (ma már ez is elképzelhetetlen lenne, a magyar és a görög tévétársaság nem tudott megegyezni), így a szurkolók csupán a Petőfi rádió élő közvetítéséből, illetve a másnapi újságokból tudták meg, mi történt Athénban.

Az 1987. december 11-i Népsport sem fogta vissza magát a címoldalon Forrás: arcanum/Népsport

Az edző azt hitte, jön a hosszabbítás

UEFA Kupa 1984/85, 2. forduló: Queens Park Rangers – Partizan Beograd 6-2, Partizan Beograd – QPR 4-0

A szebb napokat is látott, jelenleg az angol másodosztályban sínylődő Queens Park Rangers (QPR) az UEFA Kupa második fordulójának első mérkőzésén 6-2-re nyert hazai pályán a belgrádi partizánok ellen. Pontosabban a legendás Highburyben, mert a QPR pályája alkalmatlan volt játékra. Ha a görög szurkolókra azt mondjuk, fanatikusak, mit mondjunk a szerbekre?

A Partizan Belgrádban lemosta a pályáról az angolokat, sima 4-0-s győzelemmel kiütötték a londoniakat.

A QPR edzője, Allen Mullery a lefújás után egy ideig nem volt szomorú, készült a folytatásra.

– mondta a QPR egykori kapusa, Peter Hucker.

A Queens Park Rangers edzője, Allen Mullery a belgrádi 4-0 után azt hitte, jön a hosszabbítás Forrás: mn2s.com

A jugoszláv együttes a következő fordulóban a Videotont kapta ellenfélnek.

A székesfehérvári csapat az első meccsen 5-0-ra nyert.

Ezt már képtelen volt ledolgozni a Partizan, amely a visszavágón ugyan 2-0-ra győzött, ám ez nem volt elég a továbbjutáshoz.

Madridban kapituláltak a németek

UEFA Kupa 1985/86, harmadik forduló: Borussia Mönchengladbach – Real Madrid 5-1, Real Madrid – Borussia Mönchengladbach 4-0

A Borussia hazai pályán felnégyelte a Realt, esélyt sem adva a spanyoloknak, 5-1-re nyertek a németek. A visszavágón viszont megemberelték magukat a madridiak, 4-0-lal kiütötték az elkényelmesedett, a jelentések szerint dölyfösen játszó Borussiát. Madridi oldalon olyan legendás játékosok játszottak, mint Jorge Valdano vagy Carlos Santillana.

Jorge Valdano is tagja volt a Borussia Mönchengladbachot 5-1-re legyőző Real Madridnak Forrás: Clasos.com/www.clasos.com/Edgar Negrete

Melyik csapat, ha nem a Barcelona?

– mondta Luis Enrique, a Barcelona mestere a Celta elleni 5-0-ra megnyert meccs után a PSG elleni visszavágóról. (Az 5-0 szerda este is elég lenne a Barcelonának.) A szerdai visszavágón közel 100 ezer fanatikus szurkoló hajszolja majd a csapatát. Messiéknek nincs veszítenivalójuk, és talán az is segíthet nekik, hogy senki nem számol már velük.

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek kedd esti visszavágóin az Arsenal 5-1-es hátrányból kezdi meg a visszavágót Londonban. A Bayern München ellen talán még nagyobb csodára lenne szükségük az angoloknak, mint amiről ez a cikk szólt. Izgalmasabbnak ígérkezik az SSC Napoli-Real Madrid összecsapás, melynek első felvonását a spanyolok 3-1-re nyerték meg Madridban. A mérkőzések közül az Origo Sport a nápolyi összecsapást élőben közvetíti, de új sportoldalunk élő eredmények (Livescore) rovatában a londoni nyolcaddöntőt is figyelemmel kísérhetik.