Vágólapra másolva!
A svéd labdarúgás másodosztályában szereplő Östers IF forradalmi lépésre szánta el magát: a klub a jövőben megbünteti játékosait, ha színészkedéssel, műeséssel próbálnak előnyt szerezni a csapatnak.

A klub először csak fegyelmezi, majd megbünteti, később a keretből is kiteheti színészkedő játékosait, erről Johan Lindberg sportigazgató beszélt a svéd Aftonbladetnek.

„Szeretnénk változást hozni a labdarúgásba, de nem szavakkal, hanem tettekkel. Reméljük, hogy példánkat máshol is követni fogják" – mondta.

Egy kis svéd csapat forradalmasítaná a futballt, középen Johan Lindberg Forrás: aftonbladet.se

A labdarúgás legmagasabb szintjén is létező gyakorlat a műesések megbüntetése, hiszen a labdarúgás általános szabályai értelmében a játékvezető sárga lapot adhat érte, az angol Labdarúgó-szövetség pedig utólag el is tilthatja a színészkedőket.

De arra eddig nem volt példa, hogy egy klub saját játékosait szankcionálja ilyen esetekért.

A négyszeres élvonalbeli svéd bajnoknál nem egy éjszaka alatt álmodták meg a színészkedő futballisták megbüntetését, az utolsó lökést azonban a Barcelona-PSG Bajnokok Ligája-negyeddöntő adta meg, azon belül pedig Luis Suárez esése az ötödik Barca-gólt megelőző tizenegyes kiharcolásánál. Ebbe azóta a PSG is képtelen beletörődni.

Ez nem az az eset, itt Verratti szabálytalanságát próbálta eljátszani az uruguayi csatár Forrás: NurPhoto/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

„Persze, mi más szinten futballozunk, de szeretnénk kiállni az elveinkért.

Hiszünk benne, hogy a labdarúgás lehet jobb annál, mint ahol ma tart" – fejtette ki Lindberg.

Az Östers IF döntésének értelmében egy sportszerűtlenséggel előnyt szerző játékos első körben kisebb meccsprémiumot kap, visszaesőként pedig akár a keretből is száműzhetik egy időre.

Lindberg hozzátette, egyelőre nem tudják, milyen hatása lesz a döntésnek,

előfordulhat, hogy néhány játékosuk távozni akar majd.

„Nem akarunk ész nélkül büntetéseket osztogatni, kezdésként mindenkivel leülünk beszélgetni. Egyelőre nem látjuk, hogyan fog ez működni a mindennapokban, természetesen nem célunk az ártatlanok megbüntetése.

– mondta a forradalmi döntés mögött álló sportigazgató.