Donovan: A magyar focisták emelik az amerikai bajnokság színvonalát

Landon Donovan, Los Angeles Galaxy, foci
UNITED STATES, Los Angeles : LOS ANGELES, CA - DECEMBER 07: Landon Donovan of the Los Angeles Galaxy does a lap of honor to salute the fans after the Galaxy defeated the the New England Revolution during the 2014 MLS Cup match at the at StubHub Center on December 7, 2014 in Los Angeles, California. Robert Laberge/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Los Angeles Galaxyból tavaly visszavonult Landon Donovan szerint fontos, hogy a világ minden pontjáról érkezzenek focisták az amerikai bajnokságba. A 35 éves amerikai játékossal San Diegóban beszélgethettünk néhány percet, amikor meglátogattuk az ott sztárként kezelt egykori magyar focistát, Visnyei Gyulát – vele együtt lépett pályára egy teremfocimeccsen. Az ESPN szerint a 157-szeres válogatott focista – akit több fórumon is megválasztották minden idők legjobb amerikai labdarúgójának – szeretne egy MLS-csapatot vinni San Diegóba, de egyelőre erről nem akart részletesen nyilatkozni. Donovan nem kapott őszinteségi rohamot, a Jürgen Klinsmann-nal és David Beckhammel való konfliktusáról sem szeretett volna beszélni, így a kérdéseink bele sem kerültek a villáminterjúba.

- Igazak azok a hírek, hogy azért van itt, mert szeretne egy MLS-csapatot San Diegóban?
- Egyelőre korai erről beszélni, legyen annyi elég, hogy itt élek a feleségemmel, a fiammal, és nagyon boldog vagyok San Diegóban.

Landon Donovan Visnyei Gyulával és annak unokájával a San Diegó-i teremfocimeccs előtt Forrás: Origo

- Itt, Kaliforniában is született, édesapja pedig sikeres jégkorongozó volt. Miért nem követte a példáját?
- Dél-Kaliforniában nőttem fel, ott nem igazán volt opció, hogy hokizzam. A bátyám focizott, ezért választottam ezt a sportot.

- Csupán néhány évet játszott Európában. Nem volt lehetősége tovább maradni, vagy nem szeretett volna?
- Nagyon élveztem, amikor Európában játszhattam, de jobban szeretek a családom és a barátaim előtt játszani, ezért tértem vissza az Egyesült Államokba.

Szőlőzsírral is készült a teremfocimeccsre:

- Mi volt a nehezebb a pályafutása alatt, amerikaiként bizonyítani, hogy van helye az európai bajnokságokban, vagy amerikaiként bizonyítani honfitársainak, hogy a labdarúgás is értékes sportág?
- Mindkettő ugyanolyan nehéz volt. Európában sokáig nem tisztelték az amerikai játékosokat, szóval egy darabig a nagykövetei voltunk ott az amerikaiaknak. Az Egyesült Államokban pedig régóta küzdünk azzal, hogy elismerjék a labdarúgást, de még jó pár év kell ahhoz, hogy egy kicsit is megközelítse az amerikai focit.

- A női labdarúgás viszont elképesztően népszerű Amerikában, minek köszönhető ez?
- Elég nagy előnyünk van a világ többi országával szemben a női fociban, ennek köszönhető, hogy ennyire népszerű az Egyesült Államokban a labdarúgás. Az Amerikai Labdarúgó-szövetség pedig kiemelten kezeli a női focit, pénzt és energiát nem spórol, hogy minél sikeresebbé tegye, és ez kifizetődik.

Donovan és Visnyei volt a teremfocigála két sztárja:

- Mit gondol arról, hogy a pályafutásuk végéhez közeledő, európai vagy Európában sikeres focisták levezetésre használják az MLS-t? Jót tesz ez az amerikai bajnokságnak?
- Igen, jót tesz. Nagyon fontos az, hogy az MLS folytassa ugyanazt, amit elkezdett, hogy a világ minden tájáról igazol játékosokat, mert ennek a bajnokságnak is szerepelnie kell a lehetőségek között, ha egy jó játékos el szeretné hagyni Európát. De a világ minden tájáról jó játékosokra van szükségünk ahhoz, hogy az MLS-t sikeressé tegyük.

Az Egyesült Államokban félistenként tisztelik Donovant Forrás: AFP/Getty Images/Robert Laberge

- Több magyar is megfordult az amerikai bajnokságban, például Urbányi István vagy Németh Krisztián, most pedig Nikolics Nemanja igazolt Chicagóba. Ismeri őket?
- Személyesen egyikőjüket sem, de tudom, hogy eddig pozitív a magyarok szereplése a ligában, és csak emelték az amerikai bajnokság színvonalát. Remélem, hogy a következő években minél több magyar igazol majd az Egyesült Államokba.

Rolls-Royce-szal és bomba nőkkel vártak

Produkált, mint Messi, saját gólöröme volt, elvarázsolta Amerikát. Visnyei Gyulánál jártunk San Diegóban.