Vágólapra másolva!
Pénteken kora este a magyar válogatott is megtartotta az ilyenkor szokásos, sőt kötelező sajtótájékoztatóját, amelyen Bernd Storck mellett a válogatott két legrutinosabb tagja, Gera Zoltán és Dzsudzsák Balázs vett részt. Délelőtt már jártunk a portugálok hasonló rendezvényén, és a stadion körül szépen csendben megkezdődött a magyar szurkolók inváziója is.

Pontban hat órakor a magyar válogatott két rangidőse, nem mellesleg az a két futballista, aki a nyári Európa-bajnokságon bevette a portugálok kapuját, azaz Dzsudzsák Balázs és Gera Zoltán ült be a mikrofonok mögé a magyar csapat képviseletében.

"Az egész hét olyan volt, mint az időjárás, hol esett, hol a nap sütött - hozott egy ide passzoló hasonlatot Dzsudzsák Balázs, ugyanis Lisszabonban valóban pont ilyen volt az idő az elmúlt héten. - Amiért jöttünk, azt el tudtuk végezni, egy szép stadionban edzhettünk, egy szóval készen állunk. Európa legjobb csapata ellen, egy gyönyörű stadionban játszhatunk, és ez csak még motiváltabbá tesz bennünket."

Dzsudzsák Balázs (b) és Gera Zoltán nem viccelt. Na, jó, néha igen Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Csak megerősíteni tudom, amit Balázs mondott. Hozzátéve, hogy kényelmesek az ágyak, és nagyok a párnák - tette oldottabbá a komoly hangulatú sajtótízpercet a Ferencváros 96-szoros válogatott középpályása. - Komolyra fordítva, felkészültünk, tudjuk, hogy az ellenféltől mit várhatunk, várjuk a meccset."

Természetesen szóba került a mára már legendásnak számító Eb-meccs is. Dzsudzsák véleménye szerint a lyoni mérkőzés minden tekintetben más volt, hangulatában, a felfokozott várakozásban, ami megelőzte.

Nagy hiba lenne, ha abból a meccsből indulnánk ki, hogy majd megint rúgunk hármat."

A várható taktikára, miszerint inkább védekezni, vagy a gólszerzés reményében inkább támadni fogunk, Gera Zoltán mutatott rá, nem kevés örökérvényű igazságot felvonultatva.

"Nem lehet előre azt mondani, hogy majd jól letámadjuk őket, lehet, hogy lesz olyan időszak is, de nyilván nem csak mi leszünk a pályán, lesz ott egy másik csapat is."

A válogatott keretben helyet kapó, és Lisszabonba is elutazó újoncok - Eppel Márton, Holman Dávid, Vinícius Paulo és Adorján Krisztián - beilleszkedésének sikerességére majd erre a mérkőzés választ ad,

mindenki motivált, sikerre éhes, és azért harcol, hogy bekerülhessen az adott meccsre nevezhető meccskeretbe" - válaszolta Dzsudzsák az Origo kérdésére.

Pénteken este még csak mi voltunk a pályán a szakadó esőben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ezután megint Gera Zoltánon és egy poénon volt a sor. Arra kérdésre, hogy ennyi idősen hogy bírja még a nemzetközi foci tempóját, Gerzson kaján vigyorral felelt:

"Fiatal vagyok, előttem a jövő – ütötte le a magas labdát a 38. születésnapjára készülő Gera Zoltán. –

Készen állok az újabb kihívásokra,

az pedig külön öröm, hogy még nemzetközi szinten is játszhatok meccseket."

A középpályás az egyetlen a magyar keretben, aki szerepelt egy csapatban a 2004-ben tragikus körülmények között elhunyt Fehér Miklóssal. A Benfica stadionjában álló szobrának koszorúzása előtt, természetesen, a csatár is szóba került.

"Nagyon régen történt, de még mindig élénken él bennem az a tragédia. A magyar labdarúgást nagy veszteség érte a halálával. Igazából csak keveset játszottam vele, de mélyen megérintett a halála.

Tudtuk, hogy mi vár ránk

A két játékos távozása után Bernd Storck szövetségi kapitány vette át a szót, aki megnyugtatta a jelen lévő magyar sajtósokat, hogy jól felkészültünk, és köszönetet fejezte ki a helyi szövetség mellett a portugál rendőrségnek is: "Külön köszönetet szeretnék mondani a rendőrségnek, amely nap mint nap odafigyel, vigyáz ránk."

"Amikor ezt a csoportot kisorsolták, pontosan tudtuk, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, pontosan tudtuk, hogy mennyi esélyünk van kijutni a világbajnokságra. Ez most sem változott, harmadik helyen állunk a csoportban, megvan az esélyünk kijutni - mondta Storck az esélyeinket taglalva.

Bernd Storck tudta és tudja, hogy mi vár rá és a csapatára Forrás: MTI/Illyés Tibor

"A célunk most is az, hogy fejlődjünk, hogy állandósítsuk a formánkat, és egy jó mérkőzést játszunk. persze, ha egy pontot szerzünk, nem leszünk elégedetlenek, mert az Európa-bajnok otthonában döntetlent játszani nagyon jó eredmény. Nekünk nincs mit veszítenünk.

Mi szeretnénk felszabadultan, Magyarországot megfelelően képviselve játszani."

Storck hangsúlyozta, nem szeretne előre kifogásokat keresni, de tisztában kell lennie azzal mindenkinek, hogy a mi csapatunk nemzetközi tapasztalata töredéke a portugálokénak. Viszont éppen ezért nincs veszítenivalónk, és bátran játszhatunk. "Nemcsak védekezni fogunk, szeretnénk gólt, sőt, ha lehet, gólokat lőni."

Szomorú kötelesség

Ez után a magyar küldöttség átvonult a stadion 18-as kapujához, ahol Csányi Sándor MLSZ-elnök, Dzsudzsák Balázs és Gera Zoltán a teljes csapat kíséretében megkoszorúzta előbb Fehér Miklós, majd Guttmann Béla szobrát.

A magyar válogatott tagjai és Csányi Sándor MLSZ-elnök Fehér Miklós megkoszorúzott szobránál Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ezután a csapat villámgyors elillant az öltözőbe, hogy két perccel később már a szakadó esőben kipróbálják a stoplisaikat a Luz Stadion gyönyörű gyepén. A sérült Fiola Attilát leszámítva mindenki egészséges a keretben, abban a negyedórában, ami a sajtó előtt nyitva állt, senki nem mozgott külön, mindenki együtt végezte a gyakorlatokat, miután Storck kapitány eligazította a maga köré gyűjtött játékosokat.

A portugálok is felkészültek

Mindez azonban már kora este, helyi idő szerint 18 és 19 óra között történt, de nem kellett malmozással elütnünk az időt, arra várva, hogy a mieink nyilatkozzanak. Délelőtt ugyanis megtartotta a maga felvezető szeánszát a portugál válogatott is, melyet a Cagliari középső védője, Bruno Alves, és a szövetségi kapitány Fernando Santos prezentált. Míg előbbi zömmel a megszokott és elvárható általánosságokat sorakoztatta föl, addig a kapitány türelmesen és változatosan válaszolt a zömmel ugyanazt firtató, az Európa-bajnokságon 3-3-as csoportmeccs és a szombati találkozó közötti párhuzamokat és ellentéteket firtató kérdésekre.

Portugálok: Nem követjük el újra a lyoni hibát

Fernando Santos portugál szövetségi kapitány szervezett, harcos és technikás magyar válogatottra számít.

"A lyoni meccs nem volt egy tipikus, a portugál válogatottra jellemző mérkőzés. A magyar csapat akkor egészen máshogy tudott játszani, hiszen nem volt rászorulva a győzelemre. A holnapi meccs egészen más lesz" - tett számunkra kissé torokszorító ígéretet a szimpatikus szakember.

A portugál kapitány emlékei között kutakodva felidézte, hogy az egykor látott magyar csapatokra mennyire hasonlít a mostani. "Fiatal koromból jól emlékszem a nagyon technikás magyar játékosokra és válogatottra. Ez a magyar csapat ehhez a stílushoz tér vissza, technikailag képzett játékosokkal."

Nagy zsugások mind a ketten

Némi derültséget keltett, amikor az egyik portugál kollégának a hazaiak holnapi kezdőjére vonatkozó kérdése elől egy kollegiális sasszéval lépett el Fernando Santos:

A Luz stadion alagsorában kialakított média központból a napfény felé vettük az irányt - Lisszabonban egész héten október végét, november elejét idézte az időjárás -, és összehúzott kabáttal magyar drukkerek keresésére indultunk. Nagyjából négy lépést kellett tennünk, és máris összetalálkoztunk három fiatalemberrel, akik a másnapi meccs helyszínét térképezték föl.

A szurkolóknak nem kell az egy pont

Alex, Roland és Szabolcs annak - a korábbi hírek szerint mintegy 500 fős kontingensnek - a képviselői, akik Nagy-Britanniából ruccantak át egy kis sikerélmény reményében.

"Egy dél-írországi szállodában dolgozunk, onnan indultunk el éjfélkor kocsival Dublinba, ahonnan hatkor szállt fel a gépünk - mondták a bőröndöt húzó fiúk, akik kipihentségre biztosan nem panaszkodtak. - Ha holnap játsszunk egy olyan meccset, mint a 3-3 az Eb-n, akkor elégedettek leszünk."

"Kivéve, ha megint mi vezetünk háromszor, akkor már csalódás lenne a döntetlen" - helyesbít egyikük.

A Benfica és a portugál foci legendájának, Eusébiónak a bronzszobra kínálja magát a közös fotózásra, azonban egy nagyobb, piros, fehér, zöld sálakkal felszerelt kompániát húsz méterrel arrébb pillantunk meg, ahol a stadionban található sport-, ajándék- és elektronikai boltokban, illetve a műfüves pályákon megfordulók kedvéért mindig nyitva van egy-két büfékocsi.

A hétfős budapesti társaság a stadionban kapható Sagres márkájú sörökbe kapaszkodva határozottan cáfolja, hogy alkoholt fogyasztanának. Ennél határozottabban már csak azt állítják, hogy csúnya verést fogunk kiosztani a portugáloknak.

A szurkolók útja innen Fehér Miklós szobrához vezetett Forrás: Origo

"3-1 lesz, mondom, 3-1" - mondja valóban a csoport egyik szóvivője, és azt is megmondják, kik lövik a gólokat, igaz, itt a Gyurcsó Ádám- és Dzsudzsák Balázs-pártiak között van némi egyet nem értés. Egy valakiben azonban mindenki szentül hisz: "Szalai Ádám betalál, lehet, hogy csak véletlenül, de az biztos, hogy a hetedik percben már vezetni fogunk."

Ezt végül is minden további nélkül aláírhatjuk.

A helyi lapok tudomása szerint 2800 magyar drukker érkezik a meccsre, amelyre - az A Bola információi szerint - eddig 55 ezer jegy kelt el elővételben.

Szombaton 20.40-től az Origo online közvetítésben számol be a mérkőzésről.