Vágólapra másolva!
A portugál válogatott sztárja nem attól a világ első számú futballistája, hogy ő kapta a legutóbbi aranylabdát, hanem attól is, hogy a neve már világszerte a legnagyobb márkák között forog. Lisszabonban járva meglátogattuk a város legelegánsabb negyedében található Pestana CR7 szállodát, ahol ugyan a legendás monogramos ágyneműt nem láthattuk, azt viszont igen, hogy a futballista neve úgy vonzza a turistákat, mint méz a méheket. 

Ezeréves közhely, hogy a profi sportolóknak gondolniuk kell a pályafutásuk befejeztével kezdődő civil életre. Még akkor is, ha az adott sportoló egyike a világ legjobban fizetett atlétáinak, a neve pedig már évek óta a sporton jóval túlmutató brandet jelent. Nem kérdés, hogy Cristiano Ronaldo megfelel az iménti leírásnak, ahogy az sem, hogy jó érzékkel választja meg, hol tudja még tovább kamatoztatni a nevét és a futballpályán, illetve azon kívül megkeresett pénzét.

A szálloda homlokzatán messziről látszik, hogy ki a tulaj Forrás: Origo

Lisszabon legelegánsabb részén, a Baixa városrészben, kőhajításnyira a Praca de Comerciótól és a tengertől található a Pestana CR7 Hotel. Árulkodó a név, nem kell hozzá túl nagy fantázia, hogy kitaláljuk, a szállodához köze van a portugál válogatott Európa-bajnok csapatkapitányának, Cristiano Ronaldónak. A szálloda munkatársaival megbeszéltnél kicsivel korábban érkezünk, így látjuk és halljuk, hogy egy népes francia csoport érkezik, és veszi be magát nagy lendülettel a hallba.

Nem csak egy név a falon

Az Origo munkatársát Miguel Plantier, a szálloda fiatal menedzsere fogadja, aki a LED-tévékkel, csocsóasztallal és egy interaktív képernyővel felszerelt bárban mutatja be a szállodát. Nem meglepő, hogy a történet Madeirán, Ronaldo szülőföldjén kezdődik.

Egy jó csocsóasztal minden háznak ékessége Forrás: Origo

„Cristiano és a Pestana cégcsoport alapítói (José és Manuel Pestana – a szerk.) egyaránt Funchalban, Madeirán születtek, így szinte magától értetődő, hogy egymásra találtak – vág bele Miguel. – A Pestana szállodalánc Portugáliában a legnagyobb, de világviszonylatban is a kilencedik, azaz egy nagyon komoly név az iparágban.

A 2016 októberében megnyitott lisszaboni Pestana CR7 a második a Real Madrid sztárjának nevét viselő szállodák sorában. Az első természetesen Madeirán található, és sokkal inkább a fociról szól – a már említett CR7-es ágynemű-garnitúráért is oda kell utaznunk, ha látni szeretnénk. A CR7 lánc még idén két újabb hotellel bővül: New Yorkban és Madridban is nyitnak egyet-egyet.

A Pestana-csoport

A madeirai Funchalon született José és Manuel Pestana 1972-ben alapította meg idegenforgalmi vállalkozását, amikor megnyitották az 1965-ben megvett Atlántico Hotel helyén megnyitott első ötcsillagos szállodájukat. Ezt újabbnál újabb beruházások követték, így lett mára a Pestana-csoport a világ kilencedik legnagyobb szállodaipari cége. Portugália mellett vannak érdekeltségeik Argentínában, a Zöld-foki-szigeteken, Sao Tomén és Dél-Afrikában is. A 38 hotel mellett golfpályák, kaszinó, légitársaság és utazási iroda is van a portfólióban. Összesen 6000 alkalmazottnak adnak munkát.

Cristiano Ronaldo mint szállodaigazgató? Kicsit vadnak tűnik a feltételezés, pedig annyira nem is áll távol a valóságtól.

A nyitás előtt és azóta is mindenen rajta tartja a szemét, a szállodában minden az ő tudtával és beleegyezésével történik. Ő hagyta jóvá a bútorokat, a dizájnt és a dekorációt, ahogy a menüre is ő mondja rá a végső igent.”

Merő ábránd

Nem titok, egy másik Pestana hotelbe nem látogattunk volna el lisszaboni túránk során, egyértelműen Cristiano Ronaldo neve volt a mágnes, ami a Rua da Pratára vonzott bennünket. Nyilván mások is így vannak ezzel, és azért foglalnak szobát a CR7-ben, mert abban bíznak, hogy találkozhatnak Ronaldóval.

Cristiano Ronaldo saját hoteljének egyik szobájában Forrás: AFP/PATRICIA DE MELO MOREIRA/Patricia De Melo Moreira

„Őszintén? Ennek nagyon kicsi az esélye. Természetesen szokott itt lenni, nem is ritkán,

Tisztában vagyunk vele, hogy a Közel- és a Távol-Keletről érkező vendégeink többsége valóban azért jön hozzánk, mert Cristiano Ronaldo-rajongók, de a teljes vendégállomány legnagyobb részét, akik Angliából, Franciaországból és Spanyolországból érkeznek, nem ez, hanem a szálloda szolgáltatásainak minősége vonzza hozzánk.”

Azért itt is van foci, a kiszolgálás pedig első osztályú Forrás: Origo

Amelyekbe nyilván nem lehet belekötni. A lisszaboni hotelben 82 szoba és egy lakosztály várja a vendégeket – ott jártunkkor egyetlen szabad szoba volt, látogatásunk másnapján már egy sem –, valamennyiben Apple TV és Portugália leggyorsabb, 1 gigabájt sávszélességű wifirendszere dolgozik. Van konditerem – „Madeirán szabadtéri kondipark is van, lélegzetelállító panorámával, itt azonban a hely adottságai miatt erre nem volt lehetőség” –, bár és persze étterem, amelynek menüjéért az ország legjobb séfje felel.

„Nem másoljuk le Cristiano étrendjét, elvégre nem élsportolók a vendégeink, de odafigyelünk arra, hogy minél változatosabb, minél egészségesebb legyen az étlap kínálata.”

Oké, akkor most már itt az ideje, hogy szétnézzünk Lisszabon legmenőbb szállodájában. Ebben Carina, a személyzet egyik kedves munkatársa volt segítségünkre.

A lépcsőforduló a szurkolóké, a folyosón pedig stadionatmoszféra hallatszik Forrás: Origo

Lifttel mentünk föl az ötödik emeletre, ahol a szálloda egyetlen éppen üres szobáját nézhettük meg. A lift hátsó falán egy hatalmas képernyőn egy idővonal fut, ami Ronaldo karrierjének állomásait mutatja be, ahogy egyre föntebb érünk, úgy kerülünk egyre közelebb a mához. A két oldalsó falat a portugál sztárról készült képek díszítik.

A szállodában a lakosztályon (suite) kívül négy különböző méretű és felszereltségű szoba van, amit mi megnézhettünk, az egy CR Superior típusú volt.

Egy CR Superior szoba Forrás: Origo

A folyosón a szobák közötti falakon futball témájú archív fotók részletei bújnak meg.

„Ezek a szobák nem nagyok, de miután ezt az épületet, úgymond örököltük a meglévő adottságaival, ezen nem tudunk változtatni – mondta Carina. – Viszont a berendezésben és a felszereltségben igyekszünk kárpótolni a vendégeket. Ez a hotel kevésbé futball tematikájú, mint a madeirai, de azért egy-két apróság itt is jelzi, hogy ki is a tulajdonos. A szőnyegen a hét lábnyom Cristiano Ronaldo híres hét lépés az örökkévalóságig mottóját szimbolizálja, a mintákat az ő egyik cipőjéről vették le.”

Lábnyomok a szőnyegen Forrás: Origo

Ha eddig nem tudták volna: Ronaldo európai számozás szerint 44-es méretű csukában játszik.

A színváltós hangulatvilágítás, a CR7 monogrammal ellátott köntös – meg lehet venni, és bárki Ronaldo lehet a saját fürdőszobájában –, a Ronaldo által használt kozmetikumok (sampon, tusfürdő stb.) apró fiolái – a sampont megszagoltuk, és tetszett – a fürdőszobában, a LED-es zuhanyrózsa, az Android-eszközökkel is kompatibilis Apple TV meglehetősen jókedvre tudják deríteni bármelyik szoba lakóját.

Legyen ön is C. Ronaldo! Forrás: Origo

„Az egy gigabájtos wifinkre nagyon büszkék vagyunk, ahogy arra is, hogy a szállodától kapott hozzáféréssel Lisszabon teljes területén ingyen lehet netezni.”

Szép lassan azért csak előbújt belőlünk a csak az alkalomra váró, mindeddig meglapuló lesifotós. Hol lakik a főnök, amikor a saját hoteljében száll meg? „Természetesen a lakosztályban, a legfelső emeleten. Ez a legnagyobb szoba a szállodában. Két nappalival, két fürdőszobával, saját, gyönyörű kilátást biztosító terasszal. Természetesen van videójáték, és még egy virtuális valóság (VR) szemüveg is.”

Amit most feltehetően valaki használ, ha foglalt a szoba.

Ennél közelebb aligha lehet jutni Ronaldóhoz, még akkor sem, amikor éppen a szállodában van. Olyankor fokozott biztonsági intézkedések vannak, a testőrei nem hagyják, hogy megrohanják a rajongók.

Irány a gym! Forrás: Origo

„Amikor itt van Cristiano, akár egyedül, akár a barátaival, akkor sem áll meg az élet, igyekszünk minden ugyanúgy csinálni, mint máskor. Hetente legalább háromszor van valamilyen rendezvény, dj-k, vj-k vagy zenekarok lépnek fel. Ezek nyilvános események, bárki számára nyitva vagyunk.”

Kilátás CR7 szállodájának tetejéről Lisszabonban Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Ahogy Miguel mondta: „Attól, hogy a világ egyik legismertebb embere a tulajdonos, aki maga is rendszeresen megfordul itt, mi egy barátságos hotel vagyunk, amelyik messzire elkerüli a luxusszállodák távolságtartó hülyeségeit.”

Lazán, fiatalosan

Másnap este megbizonyosodhattunk róla, hogy Miguel nem a levegőbe beszélt. A szezon új étlapjának ünnepélyes bemutatója előtt koncertre voltunk hivatalosak. A várttal ellentétben nem egy nagyon menő, nagyon elegáns zenekar állt fel a bár közepén rögtönzött színpadra, hanem egy nagyjából 16 éves fiatalokból álló együttes, akik többnyire romantikus feldolgozásokat játszottak a lelkes barátok és szülők nagy örömére. A Super Bock pedig nem volt drágább, mint bármelyik kicsit elegánsabb belvárosi bárban.