Vágólapra másolva!
Kisorsolták a májusi U17-es fiú labdarúgó Európa-bajnokság döntőinek csoportbeosztását. A tornára bravúros mérkőzéseket megnyerve kijutó magyar válogatott a B csoportba került az egyik esélyes Franciaország, illetve Skócia és az újonc Feröer-szigetek társaságában.

A sorsolás előtt a csapatokat két nyolcas csoportba sorolták: az erősebb kalapban kapott helyet a házigazda Horvátország, valamint a hét legjobb csoportgyőzőtes. A magyar válogatott, mint nyolcadik legjobb (azaz a leggyengébb eredménnyel bíró) csoportelső a második kalapban kapott helyet. A csapatokat négy darab négycsapatos csoportba sorsolták, úgy, hogy mindkét kalapból két-két csapat került egy négyesbe.

Ezért a trófeárt zajlik majd a küzdelem Forrás: UEFA

A mieink végül egy egészen vállalható csoportban kötöttek ki. Az első kalapból ugyan megkapták az egyik esélyesnek számító franciákat, de a másik egyeske, a skótok már korántsem olyan félelmetesek, míg a 2. kalapból a nagyválogatott jóvoltából kedves ismerősnek számító, nem mellékesen kapusedzőként Turi Gézát foglalkoztató Feröer-szigetek érkezett.

A mieink május 3-án a franciák ellen kezdik meg szereplésüket a tornán, három nappal később a skótokkal csapnak össze, majd május 9-én játszanak Feröer ellen. Mindhárom találkozót a Zágráb melletti Nagygoricán (Velika Gorica) játssza a csapat - írja honlapján a magyar szövetség.

A csoportok beosztása így néz ki:
A csoport: Horvátország, Spanyolország, Törökország, Olaszország
B csoport: Franciaország, Skócia, Magyarország, Feröer-szigetek
C csoport: Németország, Írország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina
D csoport: Hollandia, Anglia, Norvégia, Ukrajna

A kalapok beosztása így nézett ki:

1. kalap: Németoszág, Anglia, Skócia, Írország, Hollandia, Franciaország, Spanyolország, Horvátország (házigazda)

2. kalap: Magyarország, Törökország, Olaszország, Szerbia, Ukrajna, Norvégia, Bosznia-Hercegovina, Feröer-szigetek

A magyar csapat az elitkörben egy Izrael elleni vereség után Szoboszlai Dominik két bombájával előbb 2-1-re legyőzte Oroszországot, majd ugyancsak a Salzburg középpályásának, ugyancsak az utolsó másodpercben lőtt góljával Norvégiát is. Az aranylábú tehetséget az Origo is bemutatta:

A spanyol bajnokságról álmodik az U17-es válogatott hőse

Az Eb-selejtező legjobb magyar játékosának Bernd Storck is gratulált.

Az Európa-bajnokságot május 3. és 19. között hat horvát város (Zágráb, Varasd, Rijeka, Velika-Gorica, Kostrena, Zapresic) hét stadionjában rendezik, két helyszínt a főváros biztosít.

A 16 résztvevő közül először szerepelhet a tornán Norvégia és Feröer-szigetek, míg a címvédő portugália elvérzett az elitkörben.

Velük szemben az angolok az eddigi 16 tornából már a 12.-en vesznek majd részt, és a francia, spanyol, holland trióval egyetemben egyaránt kétszer nyerték már meg a korosztályos Eb-t.

Az Eb első öt helyezettje kvalifikálja magát az október 6-28. között Indiában rendezendő U17-es világbajnokságra.