Dybala túlragyogta Messit, a Juve kiütötte a Barcát a BL-ben

Juventus - Barcelona Champions League Barcelona CHAMPIONS LEAGUE General News Juventus Photography Soccer Spain Sports TEAM
Paulo Dybala of Juventus celebrates scoring second goal during the UEFA Champions League quarter final match between Juventus and Barcelona at the Juventus Stadium, Turin, Italy on 11 April 2017. (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Juventus lehengerlő játékkal 3-0-ra legyőzte a Barcelonát a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén. Paulo Dybala már 22 perc után kétgólos előnyhöz juttatta az olaszokat, a végeredményt Giorgio Chiellini állította be a második félidőben. Akárcsak a PSG elleni nyolcaddöntő első felvonásán, úgy Torinóban is tetemes hátrányt szedett össze a Barca, de a rutinosabb Juve ellen nehezebb dolga lesz, ha ismét csodát akar tenni a visszavágón. A BL-este másik találkozóját szerdára halasztották, miután több robbanás történt az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésre tartó Borussia Dortmund busza közelében.

A Juventus és a Barcelona párharca kapja az egyik legnagyobb figyelmet a Bajnokok Ligája negyeddöntői közül, hiszen a spanyol és az olasz bajnoki címvédő csatája a 2015-ös BL-döntő visszavágója is egyben.

Egyértelműen az olasz csapat várta jobb kondícióban a torinói mérkőzést, hiszen a Chievo szombati legyőzésével megőrizte magabiztos előnyét az olasz tabella élén, a Barcelona viszont kilátástalan játékkal kapott ki 2-0-ra Málagában, így nem tudta kihasználni az 1-1-es döntetlenre végződő madridi derbi kedvező kimenetelét. Neymart ráadásul eltiltották az El Clásicóról, így a katalánok öltözőjében a morál sem lehetett a topon.

Massimiliano Allegri a lehető legerősebb kezdőcsapatot küldhette pályára szerda este, egyetlen hiányzója a horvát válogatottban súlyos sérülést szenvedő Marko Pjaca volt. A Barca ezen a téren is rosszabbul állt, no nem Arda Turan, Rafinha vagy Aleix Vidal sérülése, hanem a középpálya legfontosabb láncszeme, Segio Busquets sárga lapos eltiltása miatt.

Sergio Busquets nagyon hiányzott a Barcelonából Forrás: AFP/Marco Bertorello

Torinóban ismét szembetűnő volt, mennyire fontos játékosa Busquets ennek a Barcelonának. Helyét Mascherano foglalta el, az argentin agresszivitása viszont a védelemből hiányzott.

Szintén nem volt biztató a vendégek szempontjából, hogy a mérkőzésen az a lengyel Szymon Marciniak fújta a sípot, aki a PSG–Barcelona (4-0) nyolcaddöntőt is vezette.

A párizsi után a torinói gyors elé is beállt a Barca

Az várható volt, hogy a hazai pályán elképesztően régen, a BL-ben 2015 áprilisa óta veretlen Juventus erős letámadással fog nekimenni a Barcának, és nem kellett csalódnunk: Paulo Dybala már a 7. percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak, a gólig a Barcának szinte momentuma sem volt.

A gólról érdemes megjegyezni, hogy ez volt a leggyorsabb találat, amit a Barca kapott a 2016–2017-es szezonban, illetve megnézni, milyen messziről és mennyire mozdulatlanul figyelik a Barca-védők, ahogyan az új Messinek becézett argentin megfordul, és kilövi a hosszú alsót.

A folytatásban nem vett vissza a Juve a nyomásból, a Barca pedig csak kereste önmagát, bár Messi villanása után csak Buffon zseniális védése mentette meg az egyenlítéstől a hazaiakat.

Egál helyett ismét villant a Juventus, Mandzukic futhatott fel szabadon a szélen, középen Dybalára ezúttal sem figyeltek, az argentin pedig ismét büntetett:

Az első félidő eseményeit látva nem meglepő, hogy a szünetben cserére szánta el magát Luis Enrique: lekapta a felejthető teljesítményt nyújtó Jérémy Mathieu-t és beküldte a középpályára André Gomest, Mascherano pedig visszahúzódott a védelem közepére, Umtiti pedig a bal oldalára.

A feljavult Barca is kevés volt

Messi kora lövése indította a második játékrészt, Khedira gyorsan válaszolt, egyikük sem talált kaput.

Ha Higuaín önzetlenebb, az 54. percben már hárommal vezethetett volna a Juventus, de erre sem kellett sokáig várni: a friss diplomás Giorgio Chiellini egy szöglet után a kapufa segítségével bólintott Ter Stegen kapujába.

Az olasz hátvéd első gólját szerezte ebben a BL-idényben, mikor, ha nem a Barca elleni negyeddöntőben?

A második félidőben egyébként feljavult és valamivel gyorsabb, kombinatívabb lett a Barca játéka, több helyzetet alakítottak ki, mint az első 45 percben, de az olaszok abszolút kézben tartották a találkozót, háromgólos előnyben pedig nyugodtan cserélgethetett Allegri, és őrizhette előnyét a védekezésben percről percre masszívabb torinói alakulat.

A folytatásban már nem hibázott a Juventus, a Barcelona nem tudta megszerezni a létfontosságú idegenbeli gólt, így rendkívül nehéz helyzetből, 0-3-ról várhatja az április 19-i visszavágót, amelyen ismét csodával felérő feltámadásra lesz szüksége Luis Enrique együttesének.

Ezen az estén csak a Juventus ünnepelhetett, de a párharc még nem ért véget, (minimum) 90 perc még hátravan Forrás: AFP/Miguel Medina
1. félidő
45
28Dani Alves
28Dani Alves
22Paulo Dybala
22Paulo Dybala
7Juan Cuadrado
7Paulo Dybala
7Paulo Dybala
1
0
2. félidő
94
91Mario Lemina
91Samuel Umtiti
90Mario Lemina
90Samuel Umtiti
89Miralem Pjanic
89Miralem Pjanic
81Paulo Dybala
81Paulo Dybala
74Sami Khedira
74Sami Khedira
73Juan Cuadrado
73Juan Cuadrado
63Mario Mandzukic
63Mario Mandzukic
57Andres Iniesta
57Andres Iniesta
55Giorgio Chiellini
55Miralem Pjanic
55Giorgio Chiellini
54Luis Suarez
53Luis Suarez
46Jeremy Mathieu
46Jeremy Mathieu
46
Összeállítások
Juventus4-2-3-1
Barcelona4-3-3
Football Pálya
20
Marko
Pjaca
1
Gianluigi
Buffon
23
Dani
Alves
19
Leonardo
Bonucci
3
Giorgio
Chiellini
12
Alex
Sandro
5
Miralem
Pjanic
6
Sami
Khedira
7
Juan
Cuadrado
21
Paulo
Dybala
17
Mario
Mandzukic
22
Aleix
Vidal
7
Arda
Turan
5
Sergio
Busquets
12
1
Marc-Andre
ter Stegen
20
Sergi
Roberto
3
Gerard
Pique
23
Samuel
Umtiti
24
Jeremy
Mathieu
4
Ivan
Rakitic
8
Andres
Iniesta

Juventus

Kezdők
20Marko Pjaca
1Gianluigi Buffon
23Dani Alves
28
28
19Leonardo Bonucci
3Giorgio Chiellini
55
55
12Alex Sandro
5Miralem Pjanic
89
89
55
6Sami Khedira
74
74
7Juan Cuadrado
73
73
7
21Paulo Dybala
81
81
22
22
7
7
17Mario Mandzukic
63
63
9Gonzalo Higuain
25Neto
8Claudio Marchisio
15Andrea Barzagli
18Mario Lemina
91
90
22Kwadwo Asamoah
26Stephan Lichtsteiner
28Tomas Rincon
Cserék

Barcelona

Kezdők
22Aleix Vidal
7Arda Turan
5Sergio Busquets
12Rafinha
1Marc-Andre ter Stegen
20Sergi Roberto
3Gerard Pique
23Samuel Umtiti
91
90
24Jeremy Mathieu
46
46
4Ivan Rakitic
8Andres Iniesta
57
57
10Lionel Messi
9Luis Suarez
54
53
11Neymar
13Jasper Cillessen
6Denis Suarez
17Paco Alcacer
18Jordi Alba
19Lucas Digne
21Andre Gomes
28Carles Alena
Cserék

Dráma volt, de a meccs elmaradt Dortmundban

A kedd este másik BL-negyeddöntőjét egy sajnálatos eset miatt szerdára halasztották (18.45). A mérkőzés előtt egy órával három robbantás történt a Dortmund csapatbuszánál, 10 km-re a Signal Iduna Parktól. Egy futballista, a spanyol Marc Bartra könnyebben megsérült, kórházba szállították.

A németországi történésekről és a támadás fejleményeiről ebben a cikkünkben részletesen olvashat:

Robbantás Dortmundban, elmarad a BL-meccs

A német csapat buszánál történt a robbanás. Marc Bartra kórházba került.

A stadionból csalódottan távozó Dortmund- és Monaco-drukkerek kölcsönösen megtapsolták egymást.