A Dortmund nekiment az UEFA-nak: Emberek vagyunk, nem állatok

Borussia Dortmund vs AS Monaco : UEFA Champions League FOOTBALL Germany UEFA UEFA Champions League 2017 champions Soccer MATCH STADIUM league April Borussia Dortmund Signal Iduna Park Dortmund GAME AS Monaco
DORTMUND, GERMANY - APRIL 12: Players of Borussia Dortmund stand in silence prior to the UEFA Champions League Quarter-Final soccer match between Borussia Dortmund and AS Monaco at the Signal Iduna Park Stadium in Dortmund, Germany on April 12, 2017. Leon Kuegeler / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A Borussia Dortmund vezetőedzője és több játékosa is élesen kritizálta az UEFA-t, amiért szerda este kellett lejátszaniuk az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő első mérkőzését, kevesebb mint 24 órával azután, hogy terrortámadást követtek el a csapat stadion felé tartó autóbusza ellen.

Kedd este három robbantás történt a Dortmund csapatbuszának közelében, a merénylet egyetlen sérültje a spanyol válogatott hátvéd, Marc Bartra volt, aki még éjszaka kézműtéten esett át. Az UEFA kedd 20.45-ről szerda 18.45-re tette át a mérkőzés időpontját. A Dortmund futballistái szemmel láthatóan nem tudták kiheverni a támadás okozta sokkhatást, zavartan játszottak, és ki is kaptak 3-2-re a Monacótól, nagyon távol sodródva a továbbjutástól.

A pályán is sokkolta a Dortmundot a busztámadás

A Monaco idegenben nyert 3-2-re a BL-negyeddöntőben a láthatóan zavartan játszó németek ellen.

„Mindössze egy szöveges üzenetet kaptunk az UEFA döntéséről, hogy szerdán pályára kell lépnünk. Örültünk volna, ha több időt kapunk az események feldolgozására. Úgy éreztük, nem törődnek velünk, és a mérkőzés mielőbbi lebonyolítása az egyetlen fontos kérdés ebben az ügyben" – nyilatkozta a lefújás után Tuchel.

"Kezdőrúgás 18.45-kor? Ugye csak vicceltek?" - A Dortmund-szurkolók is kritizálták a mérkőzés új időpontjának kiválasztását Forrás: BBC

„Svájcban valakik hoztak egy döntést, közben minket teljesen figyelmen kívül hagytak. Néhány perccel a támadás után csak az érdekelte a szövetséget, hogy készen állunk-e a játékra. Mintha egy sörösüveget dobtak volna a busznak" – folytatta.

„Kiszolgáltatottnak éreztük magunkat, az UEFA csak a saját érdekeit tartotta szem előtt. Ez az időpont számunkra egy büntetéssel ért fel.

Megtámadtak minket, nekünk pedig a pályán kellett erre reagálnunk. A játékosoknak megvolt a lehetőségük, hogy ne lépjenek pályára, de senki sem akarta ezt az utat választani" – mondta a Dortmund vezetőedzője.

Tuchel szerint az UEFA-t nem érdekelte játékosai állapota Forrás: AFP/Norbert Schmidt

Nuri Sahin, a BVB csereként pályára lépő középpályása el-elakadozó hangon adott megható nyilatkozatot a lefújás után.

„Nehéz beszélni a kedd estéről, még mindig görcsbe ugrik a gyomrom, ha csapattársaim arcára gondolok.

„Imádjuk a futballt, ezért élünk. Tudjuk, hogy sok pénzt keresünk, és kivételes életünk van, de mi is emberi lények vagyunk. Rengeteg fontos dolog van az életben a labdarúgáson kívül, és tegnap pontosan erre kellett rádöbbennünk. Már sok ilyen támadást láttunk a televízióban, de most közelről érezhettünk, milyen átélni. Őszintén mondom, senkinek sem kívánom."

Nuri Sahin ijedt arccal követi a fejleményeket a keddi támadás után Forrás: Bild

„Nem tudom, hogy az emberek megértik-e, de

– tette hozzá az 51-szeres válogatott török középpályás.

„Tegnap este igazából fel sem fogtam, hogy mi történt velünk. Amikor hazaértem a feleségemhez és a gyermekemhez, akkor döbbentem rá, milyen szerencsések is vagyunk."

Szokratisz Papasztatopulosz, a Dortmund középpályása szintén arról beszélt, hogy hiába játszott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, nem tudott százszázalékosan koncentrálni.

„Először is, örülök, hogy élek. Életem legnehezebb 24 óráján vagyok túl, remélem, senkinek sem kell átélnie hasonlót. A keddi támadás után képtelen voltam a mérkőzéssel foglalkozni" – mondta az ESPN-nek a görög hátvéd.

„Az UEFA-nak meg kell értenie, hogy emberek vagyunk, nem állatok. Családunk, gyermekeink vannak. Örülök, hogy minden csapattársam életben van" – tette hozzá.

Szokratisz (k) élete legkeményebb 24 óráján van túl Forrás: AFP/Patrik Stollarz

„Rendkívül nehéz volt ma pályára lépni, ahogy

Csak ismételni tudom magam, emberek vagyunk, nem állatok. Aki nem élte át a tegnap történteket, el sem tudja képzelni, milyen megrázó volt."

„Nem szerettünk volna szerdán pályára lépni, de ezt mások döntötték el helyettünk. Bíztunk benne, hogy találnak egy másik időpontot, de nem így történt. Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen jelentőségű a Bajnokok Ligája, de mi is emberek vagyunk. Ami kedden történt, az messze van a normálistól, így ez a szituáció is különleges elbánást érdemelt volna. Nem viselkedhettünk úgy, mintha semmi se történt volna" – ezt már a Dortmund egy másik védője, Marcel Schmelzer mondta.

A dortmundi drukkerek lenyűgöző élőképpel álltak a kedvencek mögé Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Federico Gambarini

Leonardo Jardim, a győztes Monaco portugál vezetőedzője együttérzést tanúsított a mérkőzést követő sajtótájékoztatón, azt mondta, hogy „talán nem ezen a napon kellett volna lejátszani a mérkőzést, de a futballnaptár rendkívül sűrű, és nem sok lehetőség volt a pótlásra".

A Bajnokok Ligája lebonyolításáért felelős Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szerda este közleményben reagált Thomas Tuchel kritikájára.

„A mérkőzés új időpontjáról hozott döntés a Borussia Dortmund stadionjában született meg, együttműködve a két csapat elöljáróival. A támadás másnapján is végig kapcsolatban álltunk az érintettekkel, de

– szól a szövetség – Tuchel szavainak több ponton is ellentmondó – cáfolata.

A Dortmundot egyébként a pályán is balszerencse kísérte, hiszen az első félidőben kétgólos előnybe kerülő Monaco első találata lesről született, a másodikat pedig támadószabálytalanság előzte meg. A történtek ellenére a második félidőt megnyerte a BVB, de így is 3-2-es vereséggel kell utaznia az április 19-i visszavágóra.