Társoldalunk:

Egy percig sem adott esélyt a Juve a Barcának

2017.04.19. 22:43

Habár Luis Enrique azt mondta, biztosan lesz olyan pillanat, amikor a Barcelonának lesz esélye továbbjutni a Juventus ellen, valójában szó sem volt erről. Az olasz bajnok gond nélkül semlegesítette a katalán támadósort, és egy nagyon kényelmes 0-0-val bejutott az elődöntőbe. A másik mérkőzésen a Monaco 3-1-re győzött, azaz hasonló magabiztossággal intézte el a Borussia Dortmundot.

A Barcelona a PSG elleni 0-4-et követő 6-1-es csoda után egy hasonló történetet készült megírni a Juventus ellen a házi legendáriumban. Ezúttal ugyan "csak" 0-3-ról kellett volna fordítani, viszont egy, a franciánál klasszisokkal jobban védekező csapat volt az ellenfél, és az olaszok sokkal magabiztosabbnak is látszottak, mint a PSG. Dani Alves legalábbis biztosan nem izgulta bolondra magát, még a kezdő sípszóról is lemaradt a nagy haverkodásban:

A Barca a fordítási hadműveletet a védősorban kezdte: az első meccsen sokat és végzeteseket hibázó Jérémy Mathieu helyén Jordi Alba kezdett, aki nemcsak védőként jobb a franciánál, de a támadásokat is hatékonyabban tudja segíteni.

Válaszul Allegri otthon hagyta a háromvédős rendszert, és négyfős hátsó alakzattal állt fel. A Juve nyolc órája nem kapott gólt a BL-ben, a kapuban pedig a meccsei közel felét kapott gól nélkül lehozó Buffon állt.

Az első igazán nagy helyzet negyedóra elteltével éppen Jordi Alba előtt adódott, aki csak centikkel maradt le Messi belöbbölt labdájáról. Majd maga az argentin lőtt tizenegy méterről centikkel a bal sarok mellé. (Az élő közvetítésünket itt találja.)

Közben a Juventus sem csak a védekezéssel törődött – igaz, amikor erősödtek a Barca rohamai, akkor egy hatos falat vont a tizenhatosára az olasz bajnok –, mert főleg Cuadrado gyorsaságát kihasználva többször is eljutottak a hazaiak tizenhatosáig. 

Kezdés gyanánt:

A veszélyesebb lehetőségek a Barca előtt voltak, a nagy támadótrióból Neymar és Messi volt aktívabb, Suárezt viszont alig lehetett észrevenni. Messi agilitása nemcsak az olasz védőkre ijesztett rá, de egy Pjaniccsal való ütközés után a hazai szurkolókra is – szerencsére nem történt baj:

A félidő vége kissé parázsra sikeredett, sárga lapok (Iniesta, Neymar), törlesztés (Neymar) és vissza nem adott labda borzolta a kedélyeket – de gól nem született. A statisztika ugyan a Barca fölényét mutatta, de az első sorban látható kilenc lövésből csupán egy találta el Buffon kapuját:

Fordulás után sem változott a forgatókönyv, a Juve behúzódott, a Barca pedig átlövésekkel próbált rést ütni a fekete-fehér falon, ezek közül Messié és Sergi Robertóé volt a legígéretesebb. Az 58. percben Luis Enrique Rakitic helyére beküldte Alcácert, tovább erősítve a támadósort, de gyengítve a középpályát. 

Így nézett ki Messi statisztikája a 70. percben:

Massimiliano Allegri a 75. percben éppen fordítva járt el, az ezúttal nem igazán éles Dybala helyére Barzaglit küldte a pályára, jelezve, túl sokat ő már nem akar a hátralévő percektől. Luis Enrique percekkel később már az utolsó lépésre szánta el magát, amiben minden kétségbeesése benne volt: Sergi Robertót Mascheranóra cserélte, Piqué pedig felment a csatársorba, lefejelgetni a ráívelt labdákat.

Az orrnehézzé vált katalán csapatot az utolsó percekben egyre többször és egyre könnyebben kontrázta le a Juventus, és végül azzal az érzéssel állhattunk föl a tévé elől, hogy esélyük sem volt a továbbjutásra Messiéknek.

Ebben a képben pedig ott van, hogy milyen estéjük volt ma a Barca-játékosoknak.

Negyedóra alatt eldöntötték

A Monaco tényleg félelmetes, ezt most már leszögezhetjük. A nem éppen lebecsülendő Dortmund ellen 17 perc játék után 2-0-ra vezettek. Kylian Mbappé tovább srófolta a kivásárlási árát, egyre mélyebben kell a zsebébe nyúlnia nyári klubváltásakor a vevőnek. Mert hogy nem marad Monacóban, arra nagy tételben merünk fogadni.

Szinte hihetetlen, de ez a 18 éves fiú az első futballista a BL történetében, aki élete első négy kieséses meccsén egyaránt gólt tudott rúgni.

A 14. percben centiken múlt, hogy nem egyenlítettek ki a németek: Nuri Sahin szabadrúgása nem kapta volna meg a Cristiano Ronaldo-díjat, a török ugyanis – szemben a portugállal – parádésan rúgta, a léc és a bal kapufa találkozása mentette meg a franciákat.

Hálából jött Falcao, és három perccel később már 2-0-ra vezetett a Monaco, és nem úgy tűnt, hogy a németek képesek lesznek négyet rúgni – úgy, hogy közben egyet se kapjanak. 

Három perc alatt visszajöttek

A Dortmund azonban – most figyeljenek – német csapat, azaz szó sem lehet róla, hogy feladják. Három perccel a szünet után Dembélé passzából Marco Reus szépített, és újra nyílttá tette a párharcot.

A nagy feltámadás és a BVB-csoda elmaradt, sőt öt perccel a lefújás előtt a Monaco a 22 másodperccel korábban beálló Valére Germain góljával lezárta a nyitott(nak tűnő) kérdéseket.

Összesítésben nagyon magabiztosan, 6-3-al jutottak be a legjobb négy közé, első francia csapatként 2010 óta, ill. a klub történetében negyedik alkalommal 1994, 1998 és 2003 után. 

Az elődöntőkbe a Monaco és a Juve mellett a Real Madrid és az Atlético Madrid jutott be, a sorsolást április 21-én, pénteken 12 órakor tartják, ahol a párosítások mellett azt is kisorsolják, melyik csapat nevezheti magát hazainak június 3-án a cardiffi döntőben.