Rengeteg focipályával csalogatnák ki a gyerekeket a szabadba

MLSZ, pályaépítési program
Budapest, 2017. április 27. Labdarúgóedzésre érkezik egy gyerek a pestszentlőrinci Vilmos Endre Sportcentrumban 2017. április 27-én. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elindította a Budapesti Pályafejlesztési Programot, melynek első együttműködési megállapodását a XVIII. kerületi önkormányzattal írta alá. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Budapest 23 kerületéből húszban lehetséges korszerűsíteni, megújítani esetleg felhúzni új labdarúgó centrumokat, és a Magyar Labdarúgó-szövetség ezt is tűzte ki céljául. Az első beruházás Pestszentlőrincen, a Városgazda Utánpótlás Akadémia telephelyén indul be. Az MLSZ Budapesti Pályafejlesztési Programjának keretein belül teljesen megújul a Nagybecskerek utcai sporttelep.

Csütörtök délután a pestszentlőrinci Polgármesteri Hivatalban a kerület polgármestere, Ughy Attila és a program vezetői, köztük Gundel Takács Gábor aláírták a Budapesti Pályafejlesztési Programról szóló megállapodást. A megállapodás értelmében először a főváros 18. kerületében kerül sor a program megvalósítására.

Budapest, 2017. április 27. Studniczky Ferenc, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Budapesti Pályafejlesztési Programjának igazgatója (b2) és Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere (b3) kezet fog, miután aláírták a program első együttműködési megállapodását a kerületi városházán 2017. április 27-én. Mellettük Gundel Takács Gábor, a program társadalmi igazgatója (b) és Lévai István Zoltán alpolgármester. MTI Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

A ceremónia után már a helyszínen mondott rövid beszédet a polgármester, illetve helyettese, Dr. Lévai István Zoltán és Gundel Takács Gábor, az MLSZ Budapesti Pályafejlesztési Program intézőbizottságának alelnöke is.

Ughy Attila hangsúlyozta, a program elsődleges célja az az, hogy kicsalogassák a gyerekeket a szabadba.

Elmondta, hatalmas terület áll rendelkezésre, a program végeztével egy korszerű, minden igényt kielégítő centrumban mozoghatnak, sportolhatnak a helybéli gyerekek és felnőttek.

Az Origo Sportnak Király Gábor, a Városgazda Utánpotlás Akadémia labdarúgó szakosztályának vezetője elmondta, a nagy füves pályát kissé elmozdítják, illetve elé-mögé kerül majd egy műfüves pálya is. Az íjászok edzőpályája helyén pedig egy fedett, 20x40 méteres kis focipálya lesz kialakítva.

Műfüves pálya és rend várja majd a lőrinci sportolókat Forrás: Origo

Gundel Takács Gábor a programért felelős intézőbizottság alelnöke rövid tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy

az 1950-es évek tájékán hozzávetőlegesen körülbelül 250 nagypálya volt,

ma ez a szám éppen megugorja a százat. Elmondta, ez nem mehet így tovább, hiszen az ország nagypályáinak mindössze 6%-a található Budapesten, míg az igazolt játékosok 24%-a játszik a fővárosban.

Gundel Takács kiemelte, ez a beruházás nem a nagy csapatokra lett szabva, hanem az amatőr, kisebb egyesületeket segítenék.

- őszintén hiszem, hogy ez egy nagyon fontos, nagyon jó kezdeményezés."

Ha eltűnnek a pályák, akkor a mai gyermekek hamar találnak valami elfoglaltságot, és ezt a folyamatot meg kell állítani, tette hozzá.

Gundel Takács Gábor az Origo Sport kérdésére elmondta, a következő állomásról még nem tud biztost mondani, miután rengeteg kerülettel, állami szervezettel állnak tárgyalásban. Elmondta, több éve dolgoznak azon, hogy feltérképezzék a budapesti önkormányzatokat és szervezeteket, és most értek el oda, hogy az események felgyorsuljanak.

"Oda kell figyelnünk a programra és a megállapodásokra, mert nem mindegy, mikor vetjük el a fűmagokat. A nyári kánikulában nem lehet, ugyanakkor a verseny időszakban problémás, hiszen biztosítanunk kell a helyettesítést."

Kiemelte, a helyhiánnyal küszködő ötödik, hatodik és hetedik kerület kivételével minden önkormányzattal felvették a kapcsolatot, de voltak, akik valamiért elutasítják a kezdeményezést - ez a legtöbb esetben pénzkérdés, hiszen hiába az MLSZ pénzügyi segítsége, kell némi önrész a fejlesztések elindításához.