Vágólapra másolva!
A magyar U17-es válogatott Torvund Alexander és Szoboszlai Dominik két-két góljával, könnyed játékkal 4-0-ra verte Feröer-szigeteket a horvátországi Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzésén, és a négyes első helyén jutott tovább a negyeddöntőbe, ahol Törökország vár rá. Ha ott is nyerni tudnak, akkor kijutnak az indiai korosztályos világbajnokságra. 

Eredmény:
Magyarország – Feröer-szigetek 4-0 (3-0)
Lucko, játékvezető: Jovic (horvát)
Magyarország: Oroszi - Kovács, Mocsi, Bolla, Majnovics (Bencze 49.), Csonka (Tímári 60.), Szoboszlai, Szerető (Ardai 72.), Kiss, Csoboth, Torvund. Edző: Szélesi Zoltán
Feröer-szigetek: Reynatröd - Nielsen, Edmundsson, Fródason, Jacobsen, Sörensen, Hedinsson, Radosavlevic, El Moustage, Jacobsen (Brimnes 69.), Sigvardsen (Lida 65.). Edző: Áki Johansen
gól: Torvund 24., 29., Szoboszlai 26., 48.

Szélesi Zoltán több helyen is változtatott magyar kezdőcsapaton, amelyben Ásványi helyett Oroszi védte a kaput, a középpályára pedig visszakerült a selejtező elitkörének hőse, Szoboszlai Dominik, aki sérüléssel bajlódott a torna elején. Schön és Bencze ezúttal a kispadon pihent, egy szem csatárunk a torna előtt honosított Torvund Alexander volt.

A magyar csapat Franciaország legyőzése (3-2) és a skótok elleni 1-1-es döntetlen után abban a tudatban léphetett pályára a B csoport leggyengébb tagja elleni zárómeccsen, hogy akár egy döntetlen vagy egy vereség is elég lehet a továbbjutáshoz.

Szélesi Zoltán nem engedte leülni a csapatot a harmadik meccsre Forrás: Origo

De erre egy pillanatig sem gondolt a magyar csapat, amely az első perctől tökéletes szellemben, győzelemre játszva futballozott Feröer ellen. Ellenfelünknek egyetlen tét maradt erre a mérkőzésre: megszerzi-e első pontját az U17-es Eb-k történetében vagy nem.

Körülbelül 100 magyar szurkoló előtt indult útjára a labda, a magyar csapat már az első percekben a kapuja elé szögezte a feröeri fiatalokat, Oroszi István csak a 11. percben ért először labdához a magyar kapuban.

Szoboszlai Dominik két szép góllal tért vissza Forrás: MLSZ

Torvund kapufája a 15. percben jelezte, hogy érik a magyar gól, két perccel később pedig egy gyönyörű kényszerítővel került helyzetbe a magyar csapat.

A 24. percben aztán megtört a feröeri fal: Szerető sokadik szögletére Torvund Alexander érkezett szépen a rövid oldalon és a hosszú sarokba csúsztatott (0-1).

Két percet sem kellett várni az újabb magyar gólra.

Egy jobb oldali beadás után Torvund próbált kapura ollózni, sikertelenül, a labda viszont Szoboszlai Dominik elé került, a középpályás pedig nem kegyelmezett 8 méterről (0-2).

Az első két gólunk:

A magyar csapatot megnyugtatták a gólok, a feröeriek viszont megtörtek, újabb két perc múlva már a hálóban pihent a harmadik magyar gól, Torvund duplázott Csoboth Kevin gólpassza után. A magyar csapat tehát öt percen belül szerzett három gólt és szinte biztossá tette a győzelmet.

Az első negyven percben a feröerieknek nem volt sem szögletük, sem kapura lövésük, az UEFA pedig figyel annyira a gyerekekre, hogy nem mutatott labdabirtoklási arányt (megfigyelésünk alapján sok-kevés a javunkra).

A második játékrészt - ahogy profiknál mondani szokás - úgy kezdtük, mintha nulla nulla lenne a meccs, azaz rögtön támadólag léptünk föl, a 48. percben kiharcolt szabadrúgást Szoboszlai a világ legtermészetesebb módján rúgta el a sorfal mellett a bal alsó sarokba.

Miután az ellenfél képtelen volt támadásokat vezetni, nem nagyon volt más választásunk, mint, hogy mi vezessük azokat, és így is tettünk. Torvund, Tímári és Csoboth is helyzetbe tudott kerülni.

Az utolsó negyedórát már nem hajtottuk meg annyira, de ez nem jelentette azt, hogy Feröernek akár csak helyzete lett volna ebben az időszakban, egyetlen, nagyjából 25 méterről leadott lövésüket könnyedén húzta le Oroszi.

Minden okuk megvolt az örömre Forrás: MLSZ

A magyar U17-es válogatott így története során először jutott tovább az Európa-bajnokságon, méghozzá csoportelsőként, miután a franciák Gouiri duplájával (ez volt a csatár hetedik gólja a harmadik meccsen) 2-1-re legyőzték Skóciát.