A ManUnited és az Ajax is beszenvedte magát az Európa Liga döntőjébe

Horizontal FOOTBALL
Manchester United's players celebrate with Belgian midfielder Marouane Fellaini after he scores the opening goal of the UEFA Europa League semi-final, second-leg football match between Manchester United and Celta Vigo at Old Trafford stadium in Manchester, north-west England, on May 11, 2017. / AFP PHOTO / Miguel RIOPA
Vágólapra másolva!
A Manchester United és az Ajax vívja az Európa Liga 2017-es fináléját, miután az angol és a holland csapat jutott túl a sorozat elődöntőjén. A Manchester United egy simának tűnő, de nagyon nehezen befejeződő visszavágón, minimális különbséggel ejtette ki a spanyol Celta Vigót, az Ajax pedig a 4-1-es hazai győzelem ellenére is megszenvedett Lyonban. Az EL-döntőt május 24-én rendezik Svédországban. 

A Manchester United remek helyzetből várhatta a hazai visszavágót, hiszen Marcus Rashford gyönyörű szabadrúgásgóljával már idegenben előnybe került. Az áprilisban súlyos sérülést szenvedő Ibrahimovicot helyettesítő angol csatártehetség az Old Traffordon is gyorsan főszereplővé vált, pazar gólpasszal kínálta meg Mauroane Fellainit a 17. percben (1-0).

Ezzel a góllal megnyugtató helyzetbe került José Mourinho együttese, Rashford pedig egyértelműen a csapat hőse a döntő felé vezető úton:

a 19 éves támadó a Manchester United legutóbbi négy EL-góljában egyaránt benne volt (2 gól, két gólpassz).

Eközben Paul Pogba a középpályán varázsolt, a francia kis területen, pár remek mozdulattal három ellenfelet is kivett a játékból.

A második félidő sokáig tükörsimának tűnt a Manchester United szempontjából, de Facundo Roncaglia fejesgólja a 85. percben egyből parázs meccset varázsolt az Old Trafford gyepére, hiszen a 2-1-es Celta győzelem már a spanyolok továbbjutását jelentette volna.

A feszültség tapintható volt a pályán, egymásnak is estek a játékosok, ami Eric Bailly és a Celta gólját szerző Roncaglia kiállítását eredményezte.

A hátralévő perceket rutinosan és ügyesen pörgette le a Manchester United (bár a 96. percben gólt szerezhetett volna a Celta), így 2-1-es összesítéssel és története során először bejutott az Európa Liga döntőjébe, amit José Mourinho szempontjából akár csalódásnak is felfoghatunk.

Majdnem feltámadt a Lyon

Az elődöntő másik mérkőzésén a hazai pályán háromgólos előnyt (4-1) kiharcoló Ajax majdnem elszórakozta a továbbjutást Lyonban.

A holland csapat a 19 éves Kasper Dolberg révén Franciaországban is előnybe került, de a vendégek védelme és Alexandre Lacazette gondoskodott az izgalmakról: a francia csapat az első félidő hajrájában egy perc alatt 2-1-re fordított és két gólra került a hosszabbítás kiharcolásától.

0-1

1-1

2-1

A második félidőben az utolsó tíz perc volt nagyon meleg az Ajaxnak, miután Rachid Ghezzal a 81. percben befejelte a harmadik francia gólt, három perccel később pedig kiállították Nick Viergever a vendégektől.

De emberhátrányban is kihúzta az utolsó perceket az Ajax, amely így

1996 után ismét bejutott egy európai kupasorozat döntőjébe.


Európa Liga, elődöntő, második mérkőzés
Manchester United-Celta Vigo 1-1 (1-0)
gól: Fellaini (17.), ill. Roncaglia (85.)
Döntőbe jutott: a Manchester United 2-1-es összesítéssel.
Lyon-Ajax 3-1 (2-1)
gól: Lacazette (45.- 11-esből, 45+1.), Ghezzal (81.), ill. Dolberg (27.)
Döntőbe jutott: az Ajax 5-4-es összesítéssel.

Az Európa Liga döntőjét május 24-én, szerdán rendezik Svédországban, a solnai Friends Arenában.