Társoldalunk:

Világklasszisok segítenek felfedezni a magyar foci tehetségeit

2017.05.15. 17:37

Az olasz fociról szólhat legtehetségesebb gyerekfocisták nyara. Kiváló olasz szakemberek érkeznek ugyanis a nyáron Magyarországra, hogy felmérjék és képezzék a legügyesebb 10-14 év közötti gyerekeket – jelentette be az olasz válogatottal 1982-ben világbajnok csatár, Paolo Rossi a CIB Bank szervezésében tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

2017. június 26-30. között CIB Italia Focitábor néven ötnapos program keretében kerül sor a kiválasztásra az UTE Szilágyi úti sporttelepén. A szakmai munkát az 1990-es világbajnokság gólkirálya, Salvatore Schilacci irányítja majd. A tábor idején minden nap más és más program lesz a középpontban, és, ahogy a sajtótájkoztatón fogalmaztak "egy egész csapatnyi olasz szakember érkezik majd", hogy a gyerekekkel foglalkozzon.  

Paolo Rossi BudapestenFotó: Polyák Attila - Origo

A Magyarországon első ízben sorra kerülő CIB Italia Focitábor végén a három legtehetségesebbnek ítélt futballpalánta meghívást kap egy olaszországi focitáborba (ahová a szülők is elkísérhetik őket), amire az olasz válogatott edzőközpontjában, Covercianóban kerül majd sor. A programnak az edzések, orvosi vizsgálatok, felmérések, valamint az edzőmérkőzések mellett része lesz az olasz futballmúzeum meglátogatása, és még egy Serie A-meccs is belefér majd a programba.

„A fiatal magyar tehetségek előtt nagy lehetőségek állnak a nemzetközi futballban. Azok pedig, akik a táborban részt vesznek, a legjobb olasz edzőktől leshetik el a játék csínját-bínját – kecsegtette a majdani résztvevőket Paolo Rossi, a Juventus és az AC Milan egykori csillaga. – A tábor szervezőinek a személye a garancia a képzés minőségére" – tette hozzá Rossi, aki elmondta, hogy Olaszországban a futball valóban a nemzeti kultúra része, minden olasznak szívügye.

Paolo rossi aláírásokat osztogatFotó: Polyák Attila - Origo

"Nem csupán játékként tekintünk a focira, sokkal több annál. Társadalomszervező erő, aminek hatlamas gazdasági ereje van, az ötödik legnagyobb iparág az országban. Nem csupán a játékosok, hanem a szakemberek és a klubvezetők szintjén is világelsők vagyunk. Nem mi szabadalmaztattuk a focit, nem a miénk, de kötelességünknek tartjuk, hogy importáljuk azt a tudást, amit összegyűjtöttünk az évtizedek során" – mondta Rossi, aki elmondása szerint sokkal jobban szeret gyerekkel foglalkozni, mint profi játékosokkal.

A tábort szervező Sport Goals nevű cég ügyvezetője, Marco Schembri pedig így fogalmazott: „A legtehetségesebb résztvevők karrierjét figyelemmel fogjuk követni, és hármuknak lehetőséget adunk, hogy Olaszországban is megmutassák magukat."

Olaszország ma már a focitudást exportálja, aminek a legjobb példája az előző két idényben egyaránt PL-győztes olasz edzők, Claudio Ranieri és Antonio Conte, vagy éppen a Bayern Münchent bajnoki címig vezető Carlo Ancelotti. "Nincs a zsebünkben a bölcsek köve, de az kétségtelen, hogy sokat tudunk adni a futball világának" - fogalmazott Marco Schembri.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A résztvevőket itthon a Magyar Diáksport Szövetség segít kiválasztani, melynek elnöke, a korábbi világbajnok és olimpiai ezüstérmes öttusázó, Balogh Gábor kiemelte, „a szervezet 30 éves tapasztalata, a diákolimpiai versenyrendszer a biztosíték arra, hogy valóban a legrátermettebb fiatalok kerüljenek be a táborba. Közülük három számára pedig egészen új távlatok nyílhatnak majd az olasz edzők segítségével."