Tökéletes döntő után először EL-győztes a Manchester United

Manchester United Európa LIga
Manchester United's English striker Wayne Rooney (C) celebrates with the trophy and the team after the UEFA Europa League final football match Ajax Amsterdam v Manchester United on May 24, 2017 at the Friends Arena in Solna outside Stockholm. / AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
Vágólapra másolva!
A Manchester United 2-0-ra legyőzte az Ajaxot az Európa Liga döntőjében, ezzel története során először megnyerte a második számú európai klubtrófeát és kiharcolta az indulási jogot a 2017-2018-as Bajnokok Ligájába. Az első félidőben Paul Pogba, a másodikban Henrih Mhitarjan volt eredményes, José Mourinho együttese tökéletes mérkőzést játszott és esélyt sem adott az európai kupadöntők történetének legfiatalabb csapatának, amely a vereség ellenére is dicséretet érdemel.

Európa Liga, döntő
Solna, Friends Aréna, 50 ezer néző. Jv.: Skomina.
Ajax-Manchester United 0-2 (0-1)
Ajax: Onana - Veltman, D. Sánchez, De Ligt, Reidewald (F. De Jong 82.) - Schöne (Van de Beek 70.), Klaasen, Ziyech - Dolberg (Neres 62.). Cserék: Boer (K), Tete, Westermann, Kluivert. Vezetőedző: Peter Bosz.
Manchester United: Romere - Valencia, Smalling, Blind, Darmian - Herrera - Mata (Rooney 90.), Fellaini, Pogba, Mhitarjan (Lingard 74.) - Rashford (Martial 84.). Cserék: De Gea (K), Jones, Carrick, Fosu-Mensah. Menedzser: José Mourinho.
Gól: Pogba (18.), Mhitarjan (48.)

Az Ajax szinte legerősebb felállásával és az európai kupadöntők történetének legfiatalabb (22 éves és 282 napos átlagéletkorú) kezdőcsapatával futott ki a gyepre, közülük is az egyik középhátvéd, Matthijs de Ligt volt a legfiatalabb, a maga 17 évével és 285 napjával ő is fiatalsági rekordot döntött az európai finálék történetében.

Az Ajax rekordfiatal kezdőcsapata Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A világ jelenlegi legdrágább keretével rendelkező Manchester United helyzetét fontos hiányzók nehezítették: Ibrahimovic, Rojo, Young és Shaw sérülés, Bailly pedig piros lapos eltiltása miatt nem szerepelhetett, David De Gea pedig Mourinho döntése nyomán nem állt a kapuban, az EL-ben ugyanis végig a cserekapus, Sergio Romero kapta meg az esélyt.

A Manchester United kezdőcsapata Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A mérkőzés gyászszünettel kezdődött, a manchesteri terrortámadás áldozataira emlékeztek a kezdő sípszó előtt az 50 ezer nézővel csurig megtelt solnai Friends Arénában.

Mourinho nagyon felkészült

Az Ajax rutintalansága már a mérkőzés első másodperceiben kiütközött, a Manchester United pedig erőből ment neki ellenfelének és jól is jött ki belőle. A középpályán és az ellenfél térfelén nem jutott levegőhöz az Ajax, tehát minden úgy történt, ahogyan azt Mourinho eltervezte.

A szerencse is az angolok mellé állt: a 18. percben egy jobb oldali bedobásnál nagyon elcsúszott az Ajax védekezése, Paul Pogba előtt nyílt bántóan nagy terület és a világ legdrágább futballistája nem is kegyelmezett, bár lövése megpattant Davinson Sánchez lábán, így kötött ki védhetetlenül Onana kapujában (0-1).

Pogba ezzel a harmadik francia focista lett, aki egy európai kupadöntőben gólt szerzett a 21. században, 2002-ben Zidane (BL), 2016-ban Gameiro (EL) volt erre képes.

Az Ajax veszélyességéről pedig mindent elárult, hogy a 19 éves dán csodacsatár, az új Ibrának becézett Kasper Dolberg Pogba gólja után ért először labdához, a középkezdésnél.

Kasper Dolbergnek momentuma sem volt a United védői között Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A Manchester United nem parádézott, de tökéletesen megfojtotta ellenfelét és türelmesen várt a hibára. A hollandoktól egyedül Bertrand Traoré ficánkolt a szélen, de egymaga kevés volt a United védelme ellen.

Gyorsan eldőlt

Ha az első félidő jól, a második játékrész tökéletesen indult a Manchesternek: a 48. percben Juan Mata szöglete után Henrih Mhitarjan volt nagyon szemfüles és egy okos góllal gyorsan megduplázta az angolok előnyét (0-2).

Az örmény támadó igazi európai specialista lett ebben a szezonban, legutóbbi hat MU-mezben szerzett góljából ötöt az Európa Ligában szerzett, összesen pedig a hatodikat, ezzel pedig csapata legeredményesebb játékosa is lett sorozat mostani kiírásában, valamint az első örmény nemzetiségű, aki betalált európai kupadöntőben.

A két gólszerő, Pogba és Mhitarjan öröme Forrás: AFP/Anders Wiklund

A folytatásban sem változott a meccs képe, Mourinho haditerve egy svájci óra pontosságával működött az elsőtől a 94. percig, a United minden területet lezárt az egyenlítésért, majd a szépítésért küzdő Ajax előtt és várt a kontrára, illetve egy újabb gólra.

A hajrában a kispadon ülő klublegenda, Wayne Rooney is lehetőséget kapott, igaz csak a 90. percben küldte pályára Mourinho.

Az Ajax minden dicséretet megérdemel, hogy eljutott az Európa Liga döntőjéig, de

a végtelenül profin futballozó Manchester United már megoldhatatlan feladatnak bizonyult Peter Bosz szemtelenül fiatal csapatának.

José Mourinho és a szurkolók pedig elégedettek lehetnek, mert működött a tavasszal felépített forgatókönyv: a Manchester United története során először megnyerte az Európa Ligát és ezzel minden elérhető trófeát elhódított, nem mellesleg pedig kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája 2017-2018-as főtáblájára, a portugál menedzser szezonja pedig egyértelműen sikeres pecsétet kaphat, hiszen

a Community Shield és a Ligakupa után a szezon harmadik trófeáját is a magasba emelhette első manchesteri idényében.

A csapatkapitány, Wayne Rooney emelte elsőként magasba a kupát Forrás: AFP/Odd Andersen