Hiába a siralmas évek, verhetetlen a Manchester United

Europa League UEFA Europa League soccer fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL FINAL BUST TEAM JOY TROPHY GROUP PICTURE
Manchester United's players including English striker Wayne Rooney (C) celebrate with the trophy after the UEFA Europa League final football match Ajax Amsterdam v Manchester United on May 24, 2017 at the Friends Arena in Solna outside Stockholm. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Vágólapra másolva!
A KPMG könyvvizsgáló cég tanulmánya szerint "vállalati értékét tekintve" a Manchester United a legértékesebb európai labdarúgóklub, megelőzve a Real Madridot és a Barcelonát.

A KPMG sporttanácsadási csapata idén is elkészítette Európa 32 vezető futballklubját cégérték szerint rangsoroló tanulmányát. Kisebb meglepetésre a dobogó tetején nem a Real Madrid vagy a Barcelona áll, hanem az idén az Európa-ligát megnyerő Manchester United.

- mondta Andrea Sartori, a KPMG sportrészlegének vezetője. A jelentés szerzője kiemelte, hogy a labdarúgás egészének az üzleti értéke növekszik.

Néha azért beesik egy-egy trófea, ami elég a gazdasági pozíciók megőrzéséhez Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A vezető az okok között említette a televíziós jogokból származó többletbevételt, illetve azt, hogy a globalizációnak köszönhetően a vezető klubok a nemzetközi gazdasági piacon is egyre nagyobb szerepet töltenek be. Sartori szerint egyre több nagy egyesületnél kerül magántulajdonba az új, vagy felújított stadion, illetve a menedzsment a korábbiakhoz képest költséghatékonyabban működik.

Közvetítési díjakból származó bevételek bajnokságok szerint (millió euró) Forrás: Origo, KPMG

Pedig a United az elmúlt években nem szerepelt úgy, ahogy az a klub hagyományaitól elvárható. Két egymást követő szezonban sem jutott be a Bajnokok Ligájába, és a Premier League-ben is kiszorult az top négyből.

Az egymilliárd euró feletti értékkel rendelkező klubok száma az előző kimutatáshoz képest nyolcról tízre nőtt, a szűk elitbe a Juventus és a Tottenham Hotspur került be.

A top tízben hat angol klub található. Az angol kluboknak óriási előnyt jelent, hogy jelentősen több bevételük származik a közvetítési jogokból, mint más országok csapatainak.

A lista első tíz helyezettje cégérték szerint Forrás: Origo, KPMG

A jelentés a 2014/15 és 2015/16 közötti időszak adatait összegezte. A Manchester United ebben a két bajnoki szezonban egyszer sem végzett dobogón: előbb a negyedik, majd az ötödik lett a Premier League-ben. Idén pedig hatodikként zárt, de emellett megnyerte az Európa Ligát.

Ennek ellenére a Manchester United az első klub, amelynek becsült cégértéke meghaladja a 3 milliárd eurót.

A felmérésből kiderül, hogy Európa 32 vezető klubjának a vagyona jelentősen megugrott, a nyilvánosan elérhető pénzügyi adatok szerint összértékük 29,9 millió euró volt, ami

14 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest.

A listán szereplő angol klubok a cégérték 40 százalékért felelősek.

Jól mutatja az angol élvonal erejét, hogy a 32-es listára korábban alighanem nehezen kerülhetett volna fel a Leicester City, de a tavalyi bajnoki címük – és az ezzel járó BL-szereplés – rögtön a 16. helyre repítette a kiscsapatot.

Óriási az öt legnagyobb bajnokság dominanciája

A KPMG felmérése szerint 32-es listán csak hat olyan klub szerepel, amely az öt vezető európai liga egyikének sem tagja (Ajax, PSV Eindhoven, SL Benfica, Fenerbahce, Galatasaray és a Besiktaş). Értékük a 32 klub összértékének mindössze 6 százalékát adja, ami jól jelzi pénzügyi lemaradásukat a legjobb angol, spanyol, német, olasz és francia csapatokhoz képest.

Az országok szerinti bontásban is óriási az angol fölény (8 csapat), őket követi Spanyolország és Olaszország 6-6 csapattal, majd Németország, Franciaország és Törökország 3-3 klubbal.

Az öt nagy bajnokság dominál Forrás: Origo, KPMG

Az angol klubok dominanciája ellenére Spanyolország helyzete továbbra is egyedüli abban a tekintetben, hogy két klubjának, nevezetesen

a Real Madridnak és a Barcelonának is az értéke meghaladja a 2 milliárd eurót.

A spanyol klubok összértéke 10 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

A listán idén is három német klub szerepel, melyek összértéke 14 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A Bayern München a maga 2,4 milliárd eurós cégértékével továbbra is negyedik, ugyanakkor valamivel közelebb került a harmadik helyen szereplő Barcelonához.

A Juventustól eltekintve az olasz klubok továbbra sem tudják tartani a lépést az európai elittel. A Serie A-ból jelenleg mindössze hat klub szerepel a 32-es rangsorban, eggyel kevesebb, mint 2016-ban,

összértékük pedig csupán 7 százalékkal nőtt az elmúlt év során.

A Juventus azok ellenére BL-döntőt játszik, hogy csak 9. a rangsorban Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Miközben a Lazio cégértéke 2 százalékkal csökkent, a kínai vevőre találó AC Milané 547 millió euró körül stagnált.

A francia csapatok közül figyelemre méltó az Olympique Lyon, amelynek értéke jelenleg mintegy 317 millió euróra tehető, ami tavalyhoz képest páratlan,

71 százalékos növekedést jelent.

A Paris Saint-Germain ugyanakkor már nem szerepel a top10-ben, annak ellenére, hogy cégértéke 18 százalékkal nőtt.