Történelmi címvédés: a Real Madrid kiütötte a Juventust a BL-döntőben

fbl Horizontal
Real Madrid captain Sergio Ramos lifts the trophy after Real Madrid won the UEFA Champions League final football match between Juventus and Real Madrid at The Principality Stadium in Cardiff, south Wales, on June 3, 2017. / AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
A Real Madrid fantasztikus futballt hozó első és meglepően egyoldalú második félidő után 4-1-re legyőzte a Juventust Bajnokok Ligája 2017-es döntőjében, ezzel Cardiffban megnyerte a klub történetének 12. BEK/BL-trófeáját. A spanyol csapat ezzel olyat vitt véghez, ami a BL-ben (azaz 1992 óta) még egy csapatnak sem sikerült, egymást követő két évben emelhette magasba a legrangosabb klubtrófeát.

Bajnokok Ligája, döntő
Cardiff, Millenium Stadion, 75 ezer néző
Juventus-Real Madrid 1-4 (1-1)
Juventus: Buffon - Barzagili (Cuadrado 66.), Bonucci, Chiellini - Alex Sandro, Pjanic (Marchisio 71.), Khedira, Dani Alves - Mandzukic, Dybala (Lemina 78.) - Higuaín. Cserék: Neto (K), Benatia, Asamoah, Lichtsteiner. Vezetőedző: Massimiliano Allegri.
Real Madrid: K. Navas - Carvajal, S. Ramos, Varane, Marcelo - Casemiro, Modric, Kroos (Morata 90.), Isco (Asensio 82.) - C. Ronaldo, Benzema (Bale 77.). Cserék: Casilla (K), Nacho, Kovacic, Danilo. Vezetőedző: Zinedine Zidane.
Gól: Mandzukic (27.), ill. C. Ronaldo (20., 64.), Casemiro (61.), Asensio (90.)
Piros lap: Cuadrado (84.)

A finálé látványos nyitóünnepséggel vette kezdetét, a Black Eyed Peas adott elő egy lendületes programot, Will.i.am és társai négy dallal fokozták a cardiffi Millenium Stadion 75 ezres közönségének hangulatát.

Látványos felvezetéssel indult a BL-döntő Forrás: AFP/Ben Stansall
Black Eyed Peas-koncert a kezdő sípszó előtt Forrás: AFP/Adrian Dennis

Aki szeretné, itt megtekintheti a felvezető show-t:

Kezdőcsapatok

Már a minikoncert előtt választ kaptunk az elmúlt napok legfontosabb kérdéseire. A Real Madrid kezdőcsapatában a jóslatoknak megfelelően az elmúlt hetekben pazarul játszó Isco kapott helyet, azaz Zinedine Zidane a 4-4-2-es felállás és a gyémánt alakzatú középpálya mellett döntött, a hazatérő Gareth Bale csak a kispadon kapott helyet.

A Real Madrid kezdőcsapata Forrás: AFP/Javier Soriano

James Rodríguez még ott sem, ezzel szinte biztossá vált, hogy a kolumbiai támadó a nyáron elhagyja a spanyol fővárost.

Maximiliano Allegri együttesében Sturarót kivéve mindenki egészséges volt, az olasz mester három középső védő mellett döntött, a széleken pedig a Dani Alves, Alex Sandro páros vette fel a harcot a hasonlóan gyors és veszélyes Marcelo, Carvajal duóval.

A Juventus kezdőcsapata Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Pompás futball, pazar gólok

Aki arra számított, hogy a BL-döntőig vezető úton mindössze három gólt kapó Juventus a saját tizenhatosán fog letáborozni, gyorsan és nagyot csalódott.

Egyértelműen az olaszok érkeztek meg élesebben a meccsbe,

az első tíz percben Higuaín kétszer is gólhelyzetben találta magát, de az argentin nem tudott betalálni volt csapata ellen. Eközben a Real Madrid csak kereste önmagát.

A spanyol drukkerek már a 6. percben a szívükhöz kaphattak, Pjanic kőkemény löketét földöntúli reakcióval védte Keylor Navas.

Cristiano Ronaldo például labdához is alig ért, de a nagy meccsek nagy embereiről tudjuk, hogy egyszer is elég. Így is lett.

A 20. percben egy villámgyors támadás végén CR és Dani Carvajal kényszerítőzött tűpontosan, Ronaldo nem szórakozott, kapásból a hosszú alsóba vágta a visszakapott labdát, igaz, lövése megpattant Bonucci lábán, ezzel esélytelen volt Buffon. 0-1.

Ők hozták össze a Real vezető gólját, ami picit a semmiből jött Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A Juventus nem esett össze (miért is esett volna?), sőt, az időt sem vesztegette. A 27. percben Alex Sandro, majd Higuaín volt a labda útja, az argentin Mario Manduzkichoz tálalt, a horvát pedig gondolt egy merészet és a kapunak háttal állva a jobb felső sarokba húzta a labdát.

Ha a Real Madrid pazar akcióval szerzett vezetést, a Juventus zseniális találattal egyenlített. 1-1.

Mandzukic ezzel a harmadik olyan futballista lett, aki két különböző csapatban (Bayern München, Juventus) is gólt szerzett egy BL-döntőben (Velibor Vasovic és C. Ronaldo után).

Mandzukic a BL-szezon egyik legszebb találatával egyenlített Forrás: AFP/Glyn Kirk

Néhány perccel később a túloldalon Cristiano Ronaldo is megpróbálkozott egy ollózással, de a portugál nem járt sikerrel. Az első félidő összességében nagyszerű futballt, óriási tempót és magas színvonalat hozott, nem lehetett kétségünk, hogy

a szezon két legjobb csapata egy fantasztikus BL-döntőt varázsol a képernyőre.

Ebből az ollóból semmi nem lett Forrás: AFP/Ben Stansall

A szünetben valami megváltozott

A második félidőt a Real Madrid kezdte energikusabb letámadással, ezúttal egy másik délszláv, Luka Modric nagy lövését jegyezhettük fel az első momentumok között, majd Isco is távolról próbálkozott, de a spanyol a kaput sem találta el.

Miközben a walesi kedvenc Gareth Bale nagyban melegített, nem úgy tűnt, hogy szükség lesz rá: a spanyolok egyre erősebben és egyre többet támadtak, a Juve nem igazán tudta birtokolni a labdát.

Aztán amikor a Real-nyomás szerencsével is párosult, újra előnybe kerültek a spanyolok: a 61. percben nem tudott felszabadítani a Juventus, Casemiro 25 méterről büntetett, a brazil lövése Khedirán pattant meg olyan furcsán, hogy Buffonnak ezúttal sem volt sansza a védésre. 1-2.

A Real Madrid egy pillanatra sem lassított, három perccel később pedig Cristiano Ronaldo duplázott Modric beadása után, ezzel pedig nagyon közel került a címvédéshez. 1-3.

A Juventus 63 perc alatt annyi gólt kapott a Real Madridtól (3), mint a BL-döntőig vezető úton összesen.

Cristiano Ronaldo második gólja egyben karrierje 600. találata is volt, ebben a klubjaiban és válogatottban szerzett góljai is beletartoznak.

Egymás hegyén-hátán a Real Madrid ünneplő játékosai Forrás: AFP/Javier Soriano

A harmadik madridi gól szemmel láthatóan megfogta a Juventust, Allegri gyorsan cserélt kettőt (Barzagli-Cuadrado és Pjanic-Marchisio), de a meccsben nem volt benne a fordulat, egy újabb spanyol találat viszont igen.

A 77. percében Wales is ünnepelhetett, pályára lépett Gareth Bale, aki Karim Benzemát váltotta.

Gareth Bale is megkapta az esélyt Forrás: AFP/Adrian Dennis

A mérkőzés hátralévő percei kevés izgalmat tartogattak, a Juventus elvesztette a hitét, majd egyik csereemberét is:

Cuadrado Sergio Ramosszal akadt össze egy bedobásnál, a kolumbiait második sárga lappal kiállították.

Cuadrado a kispadon kezdte, az öltözőben fejezte be a BL-döntőt Forrás: AFP/Glyn Kirk

A hajrára Zidane Álvaro Moratát és Marco Asensiót is pályára küldte, a vége pedig kiütés lett: a hosszabbítás perceiben Asensio is mattolta Buffont,

ezzel pedig kialakult a 4-1-es végeredmény.

A Real Madrid egy rendkívül szoros első és egy ellenállhatatlan második félidő után kiütötte a Juventust és megnyerte a Bajnokok Ligája 2016-2017-es szezonját, a klub történetének 12. BEK/BL-trófeáját.

A sorozat gólkirálya a fináléban duplázó Cristiano Ronaldo lett 12 találattal.

Ezzel megtört a Bajnokok Ligája-éra 1992 óta íródó történetének egyik legnagyobb átka, hiszen a Real Madrid Zinedine Zidane-nal a kispadon egymást követő két évben, címvédőként nyerte meg a sorozatot, ez korábban egyetlen klubnak sem sikerült.

A spanyol uralom pedig folytatódik az európai klubfutball elitsorozatában, legutóbb 2013-ban fordult elő, hogy nem spanyol klub nyerte a BL-t.