Zidane előtt csak egyetlen edző tudta ezt

FBL-EURO-C1-REAL MADRID-REIMS Square HORIZONTAL FOOTBALL TEAM TROPHY FINAL WINNER JOY SOCCER PLAYER EUROPEAN CUP
POUR ILLUSTRER LE PAPIER : "CINQUANTE ANS APRES, REIMS RECOIT ENFIN LA COUPE D'EUROPE" - (ARCHIVES) Members of Real Madrid football team celebrate with the cup 13 June 1956 in Paris' Parc de Prince stadium after their victory over French Stade de Reims, during the first final of the European football Cup. Real beat Reims 4-3. AFP PHOTO / AFP PHOTO / INTERCONTINENTALE
Vágólapra másolva!
Pontosan 60 évet kellett várni, míg megismétlődik egy történelmi bravúr az európai fociban: Zinedine Zidane az első két évben megnyerte a Bajnokok Ligáját a Real Madriddal. Erre eddig csak egyetlen volt képes, szintén a spanyol főváros elitcsapatával.

Zidane 2016 januárjában vette át a Real Madridot Rafa Beníteztől, majd a szezon végén az Atlético Madrid legyőzésével megnyerte a BL-serleget. Zidane csapata szombaton, a Juventus elleni döntőben megvédte a címét, elsőként a Bajnokok Ligája történetében.

De Zidane tette még különlegesebb, ha figyelembe vesszük, hogy a sorozat elődjét, a BEK-et is csak egyetlen edző tudta duplán megnyerni, azaz a bemutatkozása évében, majd nyomban utána.

A Real Madrid 1956 június 13-án, Párizsban a Stade de Reims legyőzése után Forrás: AFP

Természetesen az a csapat is a Real Madrid volt, még 1956-ban és 57-ben, az edző pedig José Villalonga.

Pepe Villalongát az 1954/55-ös idény közben nevezték ki, akkor megnyerte a bajnokságot, majd a következő idényben megszerezte az első BEK-trófeát - írja az UEFA.com. Villalonga aztán meg is védte a címét a Reallal, később pedig az Atlético edzője lett, amellyel két kupadöntőben is legyőzte a volt csapatát, 1962-ben pedig KEK-et nyert.

Két évre rá már a spanyol válogatottal nyert Európa-bajnokságot, majd 1967-től a spanyol edzőképzést vezette 1973-ig, amikor váratlanul fiatalon, mindössze 53 évesen elhunyt.

Miguel Munoztól Pep Guardioláig

Villalonga és Zidane duplázása közt hat edzőnek jött össze az első idényében a BEK/BL-győzelem.

1960: Miguel Munoz (Real Madrid)
1982: Tony Barton (Aston Villa)
1984: Joe Fagan (Liverpool)
1988: Guus Hiddink (PSV Eindhoven)
2000: Vicente del Bosque (Real Madrid)
2009: Josep Guardiola (Barcelona)