A Bundesliga lett a magyarok kedvenc játszótere

fbl Vertical
Berlin's Hungarian head coach Pal Dardai (R) speaks with Hoffenheim's Hungarian forward Adam Szalai uring the warm up prior to the German First division Bundesliga football match Hertha Berlin v Hoffenheim at the Olympic Stadium in Berlin, on March 31, 2017. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN / RESTRICTIONS: DURING MATCH TIME: DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE TO 15 PICTURES PER MATCH AND FORBID IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO. == RESTRICTED TO EDITORIAL USE == FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050
Vágólapra másolva!
Fantasztikus évet zártak a magyarok és a magyar érdekeltségű csapatok a német labdarúgó-bajnokságban. A 2016/2017-es szezon meglepetéscsapata, az RB Leipzig Lőw Zsolttal, Gulácsi Péterrel és (egy ideig) Kalmár Zsolttal száguldott, Dárdai Pál ismét csodát tett, Szalai Ádám pedig minden idők legeredményesebb magyarja lett a Bundesligában.

A 2016/2017-es német bajnoki szezonban elképesztő Bayern München-fölény mutatkozott. Carlo Ancelotti csapata végig rendkívül magabiztosan tartotta kezében a bajnokságot, és végül nagy fölénnyel, 15 ponttal végzett az élen.

Magasan a bajorok lőtték a legtöbb gólt (34 meccsen 89-et) és ők kapták a legkevesebbet is (22), így kétség sem fért a sikerükhöz.

Az sem meglepetés, hogy a játékosok szavazatai alapján egy Bayern-focista, nevezetesen Robert Lewandowski lett a szezon legjobb mezőnyjátékosa, a legjobb kapusnak pedig Manuel Neuert választották, ugyancsak a bajoroktól.

Robert Lewandowski lett a Bundesliga legjobbja Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Az edzők versenyében azonban a fölényesen megnyert bajnoki cím ellenére Ancelotti az első háromba sem fért oda, nem is csoda, hiszen ezzel a kerettel kevésbé volt nagy eredmény a Bundesliga élén végezni, mint a Hoffenheimet behozni a negyedik, vagy az RB Leipziget a második helyre: Julian Nagelsmann (Hoffenheim) lett a legjobb edző, megelőzve Ralph Hasenhüttlt (Leipzig).

És utóbbi két sikerből alaposan kivették részüket a magyarok is.

Kezdjük az RB Leipziggel, amelyet sokan csak Németország leggyűlöltebb klubjának tartanak. A másodosztályból feljutott csapat a Red Bull által pumpált pénzzel az első osztály egyik legjobbja lett, a hagyományokhoz foggal-körömmel ragaszkodó német szurkolók pedig nehezen viselik, hogy az energiaitalgyártó-birodalom sok pénzzel és nagy sebességgel felépít a semmiből egy felvásárolt csapatot. A Bundesligának azonban minden kétséget kizáróan jót tett a tehetséges fiatalokból álló Leipzig színre lépése.

Ralph Hasenhüttl kisebb csodát tett a lipcsei klubbal Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Armin Weigel

A második fordulóban a csapat 1-0-ra legyőzte a Bayern München kihívójának tekintett Borussia Dortmundot (a végén pont három ponttal előzték meg a dortmundiakat), de sokan még ekkor sem gondolták, hogy komolyan kellene venni a BL-helyekért folyó harcban a lipcseieket. Aztán teltek a hetek, és csupán a 14. fordulóban szenvedték el első vereségüket. A lendület pedig nem hagyott alább, és kitartott a szezon végéig, így az ezüstéremnek köszönhetően jövőre indulhatnak a Bajnokok Ligájában úgy, hogy tavaly még a másodosztályban szerepeltek.

De mit tettek értük a magyarok?

Kalmár Zsoltot kölcsönadta a klub a dán Bröndbynek, Gulácsi Péter azonban a 34 meccsből 33-an védett. Amikor Lipcsében jártunk, hogy megnézzük a Leipzig-Hertha meccset, akkor egy tetőtől talpig Lipcse-szerelésbe öltözött drukker így nyilatkozott róla:

A Leipzig a harmadik legkevesebb gólt kapta a bajnokságban.

Gulácsi a hátán vitte a csapatot Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

„Nem volt könnyű az út, de itt vagyok - mondta Gulácsi az Origónak adott januári interjúban. - Sok helyen hallottam, hogy engem átirányítottak Salzburgból Lipcsébe, de ez nem igaz. Felkínálták a lehetőséget, hogy itt védjek, a klub pontosan azt a jövőképet vázolta fel, ami most történik éppen.

A Leipzig másodedzője is magyar, az a Lőw Zsolt, aki az Origónak decemberben adott interjúban elárulta, hogy döntő szava van bizonyos kérdésekben.

"Amikor idekerültem, a fő feladatom az volt, hogy a Ralf Rangnick által meghonosított filozófiát továbbfejlesszük az edzői stábbal. Ő visszaült a sportigazgatói székbe, az új vezetőedzőt, Ralph Hasenhüttlt a lehető leggyorsabban be kellett vezetnünk a futballról alkotott elképzeléseinkbe. Emellett edzéstervezés, edzésvezetés, terheléstervezés, mérkőzéselemzések, az ellenfelek elemzése, a taktikakidolgozás a munkám, tehát elég összetett.

Mindenben szavam van,

mindenben döntő szavam van."

Ralph Hasenhuettl (jobbra) komolyan ad Lőw Zsolt (mellette) véleményére Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

Ugyanitt elárulta, hogy feljutó, újonc csapatként a biztos bennmaradás volt a klub célja a szezon előtt - ebből lett egy Bajnokok Ligája-indulás.

A szezon másik meglepetése a Hoffenheim volt: az év edzője, Julien Nagelsmann a BL-selejtezőt jelentő negyedik helyre hozta be a csapatot. Hatalmas érdemei voltak a sikerben Szalai Ádámnak is, a magyar válogatott támadó ugyanis

22 bajnokin 8 gólt lőtt, megszerezve 40. Bundesliga-találatát,

amivel Huszti Szabolcsot megelőzve a német élvonal történetének legeredményesebb magyar játékosává vált.

Szalai már jól megérdemelt pihenőjén is túl van Ibizán:

Dárdai Pál az idén is csodát tett a Herthával, hiszen többen azt gondolták, hogy a kiesés elől fog menekülni ez a keret,

ehhez képest az Európa Ligában indulhatnak a berliniek.

Idegenben ugyan pocsék volt az idén a mérlegük (17 meccsből csupán hármat nyertek meg), de az Olimpiai-stadionban imponálóan játszottak: 12 győzelem és egy döntetlen mellett mindössze négy alkalommal kapott ki a csapat.

Tavaly a hetedik, idén a hatodik lett a Hertha. Jövőre jön az újabb előrelépés?

A szakmai háttér adott, ugyanis a Hertha meghosszabbította Petry Zsolt kapusedző és Rainer Widmayer másodedző szerződését, így jövőre is együtt marad a Dárdai Pál vezette edzői stáb a klubnál.

Szalai és Dárdai is remek szezont zárt Forrás: AFP/Odd Andersen

Szerkesztőségünknek azonban az év talán legkellemesebb meglepetése az volt, amikor meglátogattuk az 1. FC Union Berlint, amely a Hertha árnyékában húzódik meg a német fővárosban. A másodosztályban negyedik helyen zárt a csapat, így nem jutott fel az első osztályba, de

a klubot körüllengő hangulat talán semmihez sem fogható.

Nem csodálkozunk, ha riportunkat elolvasva azonnal felkerül a bakancslistájára egy Union Berlin meccs helyszíni megtekintése:

Szurkolók véréből megmentett klub Dárdaiék árnyékában

Megyeri Balázshoz indultunk, valami egészen csodálatos jelenségre leltünk. A neve: 1. FC Union Berlin. A Dárdai Pál vezette Hertha árnyékában húzódik meg a német főváros második számú futballklubja, amely nem az eredményei, sikerei, játékosai, hanem a szurkolói miatt kívánkozik fel minden futballszurkoló