Manchester segíti az újabb katalán futballcsoda születését

Girona FC
Így ünnepelte meg a feljutást a katalán Girona FC a Zaragoza elleni mérkőzésen
Vágólapra másolva!
Városát százezren sem lakják, de most lelkes szurkolói a Real Madrid és a Barcelona ellen is megnézhetik, hogyan szerepelnek játékosai. A Girona futballklubja nyolcvanhét éves története során először jutott fel a spanyol élvonalba, ahol a világ legnagyobb klubjaival is megmérkőzhetnek. Hányattatott sors után gazdasági tartósság és remek kapcsolatok egy angol élklubbal: így jutott a La Ligába a Girona FC.

Mielőtt elmerülnénk a gironai csoda rejtelmeiben, ugorjunk vissza az időben tíz évet. A 2006/07-es spanyol bajnoki esztendőből mindenkinek az juthat először eszébe, ahogyan Fabio Capello másodjára is aranyérmet szerzett a hazai pontvadászatban a Real Madriddal, és amely szezon után másodjára sem folytathatta a munkát Madrid királyi részlegén. Teljességgel érthető, miért ez maradt meg a legtöbb szurkolóban:

a feltámadások szezonja (la liga de las remontadas)

még több utolsó perces, hátborzongató fordítást és filmbe illő drámát produkált, mint amit Zidane mostani legénysége vitt véghez az elmúlt évben.

A brazil Ronaldo és a zaragozai Alvaro csatája a Zaragoza-Real bajnokin 2006-ban Forrás: AFP/Javier Soriano

Volt azonban annak a szezonnak egy másik, szintén királyi, üde színfoltja: a Real Zaragoza.

Huszonegyedik századi történetük során a legjobb bajnoki helyezést érték el tíz évvel ezelőtt, amikor a hatodik helyre masíroztak be.

Tették mindezt egy remek játékosokból álló kerettel (César Sánchez, Celades, Aimar, D'Alessandro, a 19 éves Pique, és persze a Milito-testvérek) úgy, hogy a legnagyobbakkal is felvették a versenyt. A Barcelonát például le is győzték hazai pályán, és a végül bajnok Real Madridnak is meggyűlt a baja velük idegenben. Mindez csak azért érdekes, mert tíz év elteltével most már csak epizódszerep jut nekik, és mindössze azért kerültek a hírekbe, mert ellenük biztosította be az élvonalba feljutását a katalán Girona FC.

A Girona mindössze 9000 néző befogadására alkalmas pályája, az Estadi Montilivi magyar szemmel kissé hasonló kialakítású (és színösszeállítású), mint a megboldogult, ámde szép emlékeket őrző debreceni Oláh Gábor utcai stadion – azzal együtt, hogy ezt az építményt nem fogják hagyni lerohadni, hogy mindenki libalegelőként aposztrofálja.

Így ünnepelte meg a feljutást a katalán Girona FC a Zaragoza elleni mérkőzésen Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Ez a 9000 néző rohant be június elején a gironai zöld gyepre, hogy megünnepeljék a klub eddigi legnagyobb sikerét. A Zaragoza ellen elért egy pont után vált ugyanis biztossá, hogy a Girona, alapítása után 87 évvel, 2017 augusztusában megkezdheti első szezonját az elmúlt évtized legjobb bajnokságában.

Így ünnepelték a szurkolók a történelmi sikert, a feljutást:

A Girona a feljutásával a nyolcadik katalán klub lesz a spanyol első osztályban. Nem csoda, ha keveset hallottunk az új szezon legkeletibb székhelyű egyesületéről, hiszen az elmúlt évtizedekben rengeteg nehézséggel kellett szembenézniük.

1959 és 2008 között még a másodosztályt sem látták, tehát majd ötven esztendőn át vándoroltak a spanyol harmad- és negyedosztály között.

Sőt, voltak olyan szezonok, amikor már csak regionális ligákban tudtak elindulni. Jelenleg viszont már 7000 sociója van, ami azért is nagy szám, mert a milliószor híresebb Real Madridnál sem több 97.000-nél ez az adat.

Aranyöngólos ember a Girona elnöke

Girona soha nem a futballjáról volt híres. Történelme, hasonlóan futballjához, sokáig nem volt idilli állapotban. Franciaországhoz közeli településként az elmúlt századokban is gyakran esett francia fennhatóság alá: 1809-ben például hét hónapig tartó harcok végén foglalták el Napóleon csapatai a várost. Ez az időszak nem tartott nagyon sokáig, Girona 1813-ban már újra spanyol vezetés alatt állt.

Girona városa mágnesként vonzza a turistákat Forrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

Manapság mással össze nem téveszthető, mégis tipikus katalán városként vonzza a turistákat. Szépsége és a környező területeken is jól kiépített kerékpárútjai miatt leginkább a biciklizés szerelmesei ismerik, ráadásul ide tette át székhelyét több ismert kerékpárversenyző is.

Hogy mást ne mondjunk, Lance Armstrong is vett házat a városban.

A futball azonban sosem érte el azt a szintet, amelyet a spanyolországiak általában szeretnének a helyi egyesületektől látni. 2010-ben viszont új üzletemberek tűntek fel a klub élén, akik csaknem háromnegyednyi részesedést vásároltak fel, és ezt követően a csapatnál gazdasági stabilizálódás kezdődött.

A Girona jelenlegi elnöke, Delfí Geli a 2001-es Alaves-Liverpool UEFA Kupa döntőn aranyöngólt ért el Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A klub jelenlegi elnöke egyebekben az a Delfí Geli, akire a spanyol futballszurkolók a kilencvenes évek Atléticója, mindenki más pedig amiatt emlékszik, hogy az Alavés védőjeként

a 2001-es, Liverpool elleni 5-4-es UEFA-kupa döntőn maga mögé csúsztatta a mindent eldöntő arany(ön)gólt.

A feljutó Girona góljai a 2016/17-es spanyol másodosztályban:

Az utóbbi három szezonban már látszott, hogy a megerősített háttér miatt könnyedén megtörténhet a történelmi jelentőségű feljutás. A spanyol másodosztályból két biztos feljutó mellett a harmadik csapat rájátszást követően juthat az élvonalba, amely szakaszba a Girona 2015-ben és 2016-ban is eljutott. Két évvel ezelőtt úgy zuhantak ki a rájátszásból, hogy a Zaragozát idegenben 3-0-ra verték az első meccsükön, de a visszavágót érthetetlen módon, 4-1-re bukták el hazai pályán.

A Girona FC a 2017-18-as idényben a spanyol elsőosztályban futballozhat Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A következő évben már döntőztek, de az akkori fináléban nem bírtak el az Osasunával. Idén már nem kellett ebbe a szakaszba bekapcsolódniuk, mert a második, automatikus feljutást jelentő helyet csípték el a Levante mögött.

Két éve háromgólos előnyről bukta el a feljutás lehetőségét a Girona:

Minek köszönhető az elmúlt években látható, konzisztens teljesítmény?

Nem csak és kizárólag a stabil gazdasági háttérnek.

A futballban, mint ahogy az élet egyéb területein is, nagyon fontos szerepet játszanak a kapcsolatok. Amiből a Girona jól ellátott. Pere Guardiola, az edzőzseni Pep testvére – egyebekben például Luis Suárez ügynöke – komoly házasságot kötött a Gironával. 2015-ben ugyanis cége, a Media Base Sports 80%-os részesedést vásárolt a klubban, és a spanyol másodosztályban nem elhanyagolható 4-5 millió euróval támogatta meg az akkori kintlévőségek rendezését.

Nem csoda, ha a jelenlegi sportigazgató, Quique Cárcel vezetésével a Girona történelme során soha nem látott, 9,5 millió eurós költségvetéssel bír.

A sportigazgató Cárcel ráadásul szoros kapcsolatban van a Manchester City elöljáróival, például Txiki Begiristainnal is, aki a Guardiola-kör régi tartóoszlopa. A Manchester City a pletykák szerint legelőször azért segített a Gironán, hogy Pere Guardiola ekképp lobbizzon testvére, Pep Guardiola Manchesterbe költözése érdekében. Mint tudjuk, a szerződés megköttetett, Guardiola most már a City edzője, 2016 óta pedig egy másfajta együttműködésről beszélhetünk.

Pep és Pere Guardiola – a testvéri viszony jó lehetőség a lobbira Forrás: Origo

A Manchester Cityvel való jótékony kapcsolat messzire viheti a katalán kiscsapatot. A 2016-os nyári felkészülés egy részét Manchesterben végezhették el, és a City U21-eseivel is játszhattak egy edzőmérkőzést.

Valószínűleg az sem véletlen, hogy a piros-fehér csapat az idegenbeli mezének az égszínkék árnyalatot választotta.

A legutóbbi szezonban a benevezett keret több olyan játékost is tartalmazott, akik a City akadémiáján pallérozódtak. A védelembe hárman is Manchester kék feléről érkeztek: Pablo Marí, Angeliño és Pablo Maffeo is Begiristain jóváhagyásával kerültek Katalóniába.

Txiki Begiristainnal nem rossz ómen a jó kapcsolat – ezt a Girona tisztviselői is tudják Forrás: DPPI/Paul Currie

Korábban pedig Rubén Sobrinót is úgy vették meg az angolok, hogy egy nappal később már kölcsön is adták őt a Gironának – az akkori 500 ezer eurós vételárat ugyanis a másodosztályú csapat nem csengette volna ki olyan könnyedén, mint az anyagilag felturbózott Manchester City.

A jó viszony és a megállapodás persze kétoldalú, jól felfogott közös érdek mentén szerveződő, mert a City-nek sem feltétlenül rossz, ha a felnőttcsapatához még nem elég jó játékosai a La Ligában nevelkednek.

És hogy a spanyol első osztály, a tőkeerő és a jó kapcsolatok mennyit segítenek: az ismeretlenségből berobbanó Girona a következő szezonra leigazolta a Bilbao veterán kapusát, Gorka Iraizozt, és a Stoke City-ben nem túl sok szerepet kapó, U21-es Európa-bajnok Marc Muniesa is a látókörükbe került. Aki ráadásul maga is katalán, a Barcelona nevelése.

Gorka Iraizoz a Girona FC-ben folytatja pályafutását Forrás: NurPhoto/Jose Miguel Fernandez/NurPhoto/Jose Miguel Fernandez

A sor pedig itt nem áll meg: a City elöljárói nyilvánosan vallják, hogy mindenben segíteni fogják a Gironát a következő szezonban is.

Nem nehéz kitalálni, hogy a katalánok ebben az együttműködésben készséggel fogadják majd a fiatal tehetségeket.

A feljutó keret persze tele van spanyol játékosokkal, de a leggólerősebb támadójuk éppenséggel olasz: Samuele Longo, az Internazionale 2011 óta állandóan kölcsönadott csatára idénybeli 14 góljával rengeteget segített a Gironának a feljutásban. Nagy kérdés, hogy a kölcsönadás lejártával mi lesz a sorsa, de a Girona valószínűleg nem bánná, ha Longo maradhatna.

Samuele Longo, aki góljaival segítette a Girona FC csapatát Forrás: AFP/Johannes Eisele

A sportigazgató szerint egyébként nagy változások lesznek a keretben, és két számjegyű érkezőt valószínűsít.

Az biztos, hogy ilyen segítséggel nem feltétlenül a csontutolsó, pofozógép szerepét játsszák majd el a következő La Liga-kiírásban.

Persze a spanyol pontvadászat nem olyan egyszerű, hogy kiscsapatok hirtelen dobogóra lépjenek, de nem kizárható, hogy a Girona akár a középmezőnyt is megcélozhatja ezekkel a kapcsolatokkal. Ha néhány szezonon keresztül sikerült ez a Getafénak, mostanában az Eibarnak, akkor jövőre akár a Girona is meglepheti azokat, akik félvállról veszik őket.