Leváltanák a Barca hazug, manipulatív vezetőit

Sandro Rosell
Barcelona's former president Sandro Rosell (L) and Barcelona's president Josep Maria Bartomeu arrive to attend Spain's national court in Madrid on February 1, 2016. A Spanish judge on May 13, 2015 ordered Barcelona football club to stand trial over alleged tax fraud linked to the signing of Brazilian star striker Neymar. The National Court in Madrid ordered the trial of Barca's president Josep Maria Bartomeu, his predecessor Sandro Rosell and the club as a defendant in its own right. AFP PHOTO/ JAVIER SORIANO / AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
A 2010-es elnökválasztás komoly változást hozott Barcelonában. Az addig a hagyományaira építő klub gazdasági nagyhatalommá vált, amely a profitot és a népszerűséget hajszolja, ha kell, törvénytelenül is. Ezt megelégelve Agusti Benedito, a Barca korábbi elnökjelöltje bizalmatlansági kampányt indított, amely a jelenlegi vezetőség leváltását követeli.

„Elsőre talán őrültségnek tűnik, de már tízezer aláírás összegyűlt, ez pedig komoly szám" – nyilatkozta Benedito a Radio Marcának. Emlékeztetett arra is, hogy „a klub érintett volt már adócsalási ügyben, ráadásul néhány hete Sandro Rosellt azért tartóztatták le, mert illegálisan szerzett jutalékokat."

Agusti Benedito is indult a 2015-ös elnökválasztáson Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Albert Llop

A korábbi elnökre május 23-án törtek rá a rendőrök a barcelonai otthonában, ahol házkutatást hajtottak végre. A vád szerint Rosell az Ailanto Marketing vállalatán keresztül jutott hozzá szabálytalanul jutalékokhoz, amelyeket a brazil válogatott megjelenési jogainak értékesítésével szerzett meg, majd mosott tisztára különböző offshore cégeken keresztül.

Beneditónak 16500 aláírásra van szüksége ahhoz, hogy végigvigye kampányát.

„Augusztus második felére vagy szeptemberre összejöhet ez a szám" – mondta. Benedito szeretné, ha a Barca kötelekébe tartozó befolyásos emberek is csatlakoznának hozzá, például Joan Laporta, aki 2003 és 2010 között volt a klub elnöke.

A Katalóniában népszerű Joan Laporta 2003 és 2010 között volt a Barca elnöke Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Albert Llop

Nemrég Laporta is élesen bírálta a vezetőséget: „Szégyenletes, amit a Barca jelenlegi vezetői az elmúlt hét évben műveltek.

Rossz érzésem van, mert az eset érinti a Barcát, és a klubról kialakult képet."

Bukott elnök

2013-ban Jordi Cases, egy negyvenes éveiben járó gyógyszerész a Neymar-transzfer részleteiért levelet írt a Barcelona vezetőinek, akik figyelmen kívül hagyták őt. Decemberben Cases panaszt nyújtott be a nemzeti bíróságon. Elmondása szerint nem vádolta bűncselekménnyel Rosellt,

csak tudni akarta, hogy mire költi a pénzt a pártoló tagok nevében.

A klub által kiadott gazdasági jelentésben volt egy meg nem nevezett tízmilliós előleg, egy 40 millió eurós megállapodás részeként - mint később kiderült, ez volt Neymar aláírási bónusza.

Rosell Neymar leigazolásába bukott bele Forrás: DPPI/Manuel Blondeau

A karácsonyi szünet után Pablo Ruz bíró eljárást indított Rosell ellen, aki azonnal lemondott. Az ellene felhozott vádakat továbbra is tagadta, de nem akarta, hogy az ügy rossz fényt vessen a Barcelonára.

A lemondása után kiderült az igazság, Neymarért többet fizettek, mint amit valaha is hangosan kimondtak: 86,2 millió eurót.

Rosell a katalán klub történetének legtöbb szavazattal megválasztott elnöke lett 2010-ben, de sorra népszerűtlen döntéseket hozott: ajtót mutatott Eric Abidalnak, megfosztotta Johan Cruyffot a tiszteletbeli elnöki poszttól, összeveszett Pep Guardiolával és lejáratta a Katalóniában népszerű Joan Laportát, akinek árnyékából sohasem tudott kilépni.

Sandro Rosell és Josep María Bartomeu Forrás: AFP/Javier Soriano

2014. január 23-án Josep María Bartomeu vette át az elnöki pozíciót, de a klub vele is a Rosell által megkezdett úton halad tovább: a profit és a népszerűség az első. Ahogy a Telegraph is megírta, a Barcelona elmadridizálódott. Sőt, Bartomeu azt a célt tűzte ki maga elé, hogy

a Barcelona legyen az első futballklub, amely eléri az éves egymilliárd eurós bevételt.