Vágólapra másolva!
Az Európa Liga-selejtező 3. körében a Videoton 2-1-re kikapott a Girondins Bordeaux otthonában. A székesfehérvári csapat kulturált játékot mutatott be Franciaországban, ráadásul az idegenben lőtt gólja még nagyon sokat érhet a jövő heti felcsúti visszavágón.

Európa Liga-selejtező, 3. forduló, első mérkőzés
Girondins Bordeaux-Videoton FC 2-1 (2-1)
Stade de Bordeaux
Játékvezető: Bartosz Frankowski (lengyel)
Bordeaux: Costil - Sabaly, Lewczuk, Toulalan, Contento - Kamano, Lerager, Arambarri, Sankharé (Plasil, 86.), Malcolm – Laborde (Mendy, 77.). Vezetőedző: Jocelyn Gourvennec
Videoton: Kovácsik - Nego, Juhász, Fejes, Stopira - Suljic, Varga J. (Szolnoki, 57.), Pátkai (Maric, 86.), Hadzic - Lazovics, Scepovics (Henty, 81.). Vezetőedző: Marko Nikolic
Gólszerzők: Sankharé (18., 33.), ill. Scsepovics (23.)
Sárga lap: Kamano (61.), Sankharé (62.), ill. Hadzic (64.), Szolnoki (72.), Fejes (77.)

Ahogy az várható volt, a Bordeaux kezdte támadólag a mérkőzést, az első komoly helyzet mégis a Videoton előtt adódott.


A 6. percben Danko Lazovics körömpassza után Marko Scsepovics került helyzetbe, éles szögből lőtt, de a francia kapus, Benoit Costel szép vetődéssel hárította a kapu jobb oldalába szánt bombát. A franciáknak tíz perc kellett az első lehetőséghez. Varga József röviden vágott ki egy középre belőtt labdát, a kipattanóra Malcolm érkezett, aki tíz méterről a bal alsó sarok mellé tüzelt.

A 18. percben megszerezte a vezetést a Bordeaux. Fejes András röviden kivágott felszabadítását Malcolm lőtte vissza a kapu elé, a lendületből érkező Younousse Sankharé csukafejessel a jobb alsóba stukkolt (1-0).

A vezetőgól után felbátorodtak a franciák, de a székesfehérváriak derekasan állták a rohamokat.

Ez ki is fizetődött, ugyanis a 23. percben egy gyönyörű góllal összejött az egyenlítés. Lazovics szöktette a jobb oldalon Asmir Suljicot, aki kapásból középre lőtte a labdát, az érkező Scsepovics pedig hat méterről a jobb alsó sarokba belsőzött (1-1).

Asmir Suljic (balra) gólpasszt adott a Girondins Bordeaux elleni Európa Liga-selejtezőn Forrás: MTI/EPA/Caroline Blumberg

A 33. percben ismét előnybe került Bordeaux, ráadásul kísértetiesen hasonló góllal, mint amilyet a Videoton lőtt. Malcolm adott remek labdát Francois Kamanónak, aki önzetlenül középre gurított, majd az érkező Sankharé a bal alsó sarokba belsőzött (2-1). A 39. percben egy begyakorolt figura után majdnem egyenlített a Vidi. Lazovics szabadrúgását Juhász Roland fejelte le, a középen érkező Fejes akrobatikus mozdulattal a jobb sarok irányába belsőzött, de a labda pár centivel elkerülte a kaput.

Mindent egybevetve a Bordeaux megérdemelten vezetett egy félidőnyi játék után, de a Videoton sem játszott alárendelt szerepet.

A fordulás után ismét támadásba lendültek a hazaiak. Kamano húzott el a baloldalon, majd két befele cselt követően a 16 méterről lőtt, de a bal alsóba tartó labda elkerülte Kovácsik kapuját. A folytatásban a franciák kevésbé domináltak, ez láthatóan frusztrálttá tette őket. A 62. percben egy percen belül két sárga lapot is begyűjtöttek, előbb Kamano, majd Sankharé kapott figyelmeztetést. Utóbbi azért, mert egy szóváltást követően megpofozta Danko Lazovicsot,

így könnyen a kiállítás sorsára juthatott volna.

Loic Nego, a Videoton védője sokat robotolt a jobb oldalon Forrás: MTI/EPA/Caroline Blumberg

A mérkőzés hajrájára úgy tűnt, a francia csapatnak elfogyott a muníciója, míg a Videoton zártan védekezett, esélyt sem adva a Bordeaux-nak az újabb gólszerzésre.

A Videoton kulturált, taktikus játékot mutatott be Franciaországban, és ami legfontosabb: lőtt egy gólt idegenben,

ami a jövő csütörtöki felcsúti visszavágón még nagyon sokat érheti.