Vágólapra másolva!
A Videoton-Bordeaux Európa Liga-selejtező visszavágója előtt azt írtuk, hogy olyan bravúrra van szüksége a székesfehérvári csapatnak, amelyet 7 éve nem produkált egyetlen magyar induló sem a nemzetközi kupák selejtezőjében. 2010-ben a Győr a Montpellier ellen, 2017-ben a Videoton a Bordeaux ellen csinált csodát. Jöhet az EL Playoff-sorsolás, most szurkoljunk azért, hogy ne verhetetlen ellenfelet kapjon a Vidi.

Az 1-0-s siker olyan tett, amelyet egyáltalán nem kell relativizálni. Nyugodtan odatehetjük mellé a legszebb jelzőket. Mondjuk is, hogy miért.

1. Az első meccsen a Bordeaux 2-1-re nyert. Bár egy idegenben lőtt gól szép reményekkel kecsegtet, azért a visszavágót mindenképpen meg kellett nyernie a magyar csapatnak.

2. A francia bajnokság minden tekintetben erősebb, mint a magyar.

3. A Bordeaux csak most kapcsolódott be az EL-selejtezőjébe, míg a Videoton túl van már két párharcon, azaz négy mérkőzésen.

4. A Bordeaux játékosállománya sokkal erősebb, mint a magyar együttesé.

A fenti négy tétel is azt bizonyítja, hogy a párharc egyértelmű esélyese a francia bajnokság hatodik helyezettje volt.

Ám a futball azért is csodálatos játék, mert nem mindig az esélyesebb csapat nyer.

Örömünnep magyar módra Fotó: Polyák Attila - Origo

Fehérvári csoda: a Videoton kiütötte a Bordeaux-ot!

Az Európa-liga 3. selejtezőkörének visszavágóján a Videoton 2-1-es hátrányból várhatta a Bordeaux elleni visszavágót. Marko Nikolic csapata hatalmas elánnal vetette bele magát a küzdelembe, szenzációsan futballozott és megérdemelten jutott tovább! Videoton-Bordeaux: 1-0! Remekül kezdett a Vidi, már a 30. másodpercben meglehetett volna a vezetés, a kiugró Scepovic azonban a kapu mellé lőtt.

Akik látták a felcsúti visszavágót és látták azt, hogyan esett neki a Videoton sokkal esélyesebb ellenfelének, érezhették, hogy ezen az estén nagy csoda van készülőben. Végre láttunk egy olyan magyar csapatot, amely nem a „csak legyen meg a biztos védekezés, aztán a túloldalon lesz valami” elvet követte, hanem megalkuvás nélkül támadni kezdett.

A franciákon látszott, hogy a Videoton elementáris kezdése alaposan megfogta a Bordeaux-ot, amely negyedórán át jóformán azt sem tudta, hogy hol van.

Lélektanilag nagyszerű pillanatban - pont az első félidő lefújása előtt esett a meccs egyetlen gólja, amely óriási erőt adott a Videotonnak a folytatásra.

Hét éve nem látott bravúrt mutatott be egy magyar kupacsapat Fotó: Polyák Attila - Origo

Ennek megfelelően a második félidő sem arról szólt, hogyan tudja a magyar csapat kibekkelni a rá váró 52 percet. Ahogy telt az idő, a Bordeaux fokozta a nyomást, de ezen az estén a nagyszerűen játszó Vidivel nem tudtak a franciák mit kezdeni. Még a játékvezető sem, akit a franciáknak addig sikerült megdumálni, amíg a német bíró kiállította Varga Józsefet. Félreértés ne essék, nem azzal van a bajunk, hogy Varga megkapta a második sárga lapját - azt ugyanis meg lehetett adni. A baj sokkal inkább az volt, hogy Dingert játékvezető első szándékból nem húzta elő a lapot, csak akkor, amikor az ideges franciák hosszasan szövegeltek neki.

Egészen pontosan a világbajnokságot és Eb-t is megjárt Jérémy Toulalan, akitől ez a nevetségesen bíráskodó német egész egyszerűen megijedt.

A gól pillanata - vezet a Videoton Fotó: Polyák Attila - Origo

Mindegy, mert a Videoton ezt is elbírta. A lefújás után csapat és közönsége együtt ünnepelt és ünnepelhet a magyar labdarúgás is. Jellemző a helyzetre, hogy a francia sportnapilap, a L'Equipe internetes kiadása a Videotont dicsőítette, miközben a Bordeaux-ot szidta.

Marko Nikolics büszke a harcosaira, mindig ezt akarja látni

Az Európa Liga-selejtező 3. körének visszavágó mérkőzésén a Videoton parázs ütközetben, 1-0-ra győzött a francia Girondins Bordeaux ellen a felcsúti Pancho Arénában. A székesfehérváriak 2-2-s összesítéssel, idegenben rúgott góllal jutottak tovább az utolsó fordulóba, ahol már a főtáblára kerülés lesz a tét. Jocelyn Gourvennec, a Girondins Bordeaux edzője érthetően csalódott volt a kiesés miatt.

A nagy álom, a csoportkörbe jutás azonban még nincs meg.

Ehhez újabb - immáron a negyedik - párharcot kell megnyernie a magyar bajnokság ezüstérmesének.

22 másik csapatból jut majd egy a Videotonnak, amely nem kiemeltként várja a pénteki sorsolást. Kaphatunk nagyon erős együttest - akár az AC Milant is. De ne ezzel ijesztgessük magunkat. Inkább gondoljunk arra, hogy a Bordeaux ellen bemutatott csoda, ez a futballteljesítmény nagyon sok olyan csapat ellen elegendő lehet, amely szintén arra vár, hogy ellenfelet sorsoljanak neki.

Kik jöhetnek a következő fordulóban?

Az UEFA pénteken délelőtt szűkítette a Videoton lehetséges ellenfeleit.

A Videoton nem kiemelt, így a következő csapatokat kaphatja: Partizan Belgrád, Marseille, PAOK, Legia Warszawa, Viktoria Plzeň, Zenit

Két okból is különösen pikáns lenne, ha a belgrádi csapatot sorsolnák a Videotonnak. A fehérváriak jelenlegi edzője, Marko Nikolics éppen a Partizántól érkezett a magyar ezüstérmeshez. Azt se feledjük, hogy az UEFA Kupa 1984-85-ös szezonjában volt már Videoton-Partizán párharc. Fehérváron 5-0-ra nyert Kovács Ferenc csapata, a visszavágón az akkori jugoszlávok 2-0-s győzelme pedig csak szépségtapaszt jelentett a Partizánnak.

A pénteki sorsolást 13.00-tól az Origo élőben közvetíti.