Történelmi döntést hozott a FIFA bírókról

Norway v England: Round of 16 - FIFA Women's World Cup 2015 GettyImageRank3 SPORT HORIZONTAL Full Length Ball Professional Sport Soccer REFEREE Norway England Canada Ottawa ADULT Gripping ATHLETE Women International Team Soccer Women's Soccer - Internatio
OTTAWA, ON - JUNE 22: Referee Esther Staubli grabs the game ball before the FIFA Women's World Cup Canada 2015 round of 16 match between Norway and England at Lansdowne Stadium on June 22, 2015 in Ottawa, Canada. Andre Ringuette/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Történelminek is nevezhető döntést hozott a FIFA az októberi U17-es férfi világbajnokság bíróküldésével kapcsolatban.

Nem, nem arról van szó, hogy nem lesznek bírók az indiai tornán, amelyről sajnos lemaradt a magyar válogatott, hanem arról, hogy a hat konföderációból összeválogatott 21 játékvezető trió munkáját hét alapvonali bíró fogja segíteni - valamennyien nők, ami első ízben fordul elő egy férfi világversenyen.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által kiadott hír szerint a közös felkészülés során a kiválasztott női játékvezetők megmutatták, hogy képesek lesznek együtt dolgozni férfi kollégáikkal, illetve felvenni a egy férfi világverseny ritmusát.

A svájci Esther Staubli az egyik legjobb női játékvezető Forrás: AFP/Ronny Hartmann

"Itt az ideje, hogy a legjobb női játékvezetők a FIFA által szervezett férfi világversenyeken is szóhoz jussanak. Tavaly már dolgoztak együtt férfi bírókkal, most pedig kipróbáljuk őket egy nagy tornán is" - mondta a szervezet játékvezetői bizottságának elnöke, a korábbi svájci FIFA-bíró, Massimo Busacca.

A hét kijelölt - hasonlóan a triókhoz - mind a hat tagszervezetet képviseli, Európából érkeznek ketten. A kanadai Carol Anne Chenard vezetett már a 2011-es női vb-n is, míg a svájci Esther Staubli az egyik legjobbnak számít a szakmában: ő fújta a sípot a 2015-ös női Bajnokok Ligája és a 2017-es női Európa-bajnokság döntőjében is.

Az U17-es világbajnokságot október 6. és 28. között rendezik meg hat indiai városban, Goában, Guwahatiban, Kochiban, Kolkatában, Mumbaiban és Újdelhiben.