Társoldalunk:

Komáromban emlékeztek a 20 éve elhunyt Czibor Zoltánra

2017.08.31. 21:32

Halálának huszadik évfordulóján Komáromban, sírjánál emlékeztek meg Czibor Zoltánról, az Aranycsapat legendás játékosáról.

Az eseményen Szöllősi György, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek nagykövete felidézte Czibor pályafutásának emlékezetes pillanatait a kezdetektől, amikor vonatvezetőként dolgozott Komáromban, az Aranycsapatban elért eredményeken keresztül a barcelonai évekig, majd az 1990-es hazatérésig.

A nagykövet kiemelte: a mostani Aranycsapat Emlékév - melynek része ez a megemlékezés is - célja, hogy a hazai, és a külföldi fiatalok is megismerjék a legendás válogatott eredményeit, tagjait, ezért az egész Kárpát-medencét felölelő tanulmányi versenyt hirdetnek középiskolásoknak, amely közelebb hozza a fiatalokat a "magyar sport- és kultúrtörténet ezen kiválóságaihoz".

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke arról beszélt, hogy idén tíz különböző eseményt rendeznek az emlékév kapcsán, jövőre pedig az "Évszázad mérkőzése", a 6:3-as magyar-angol találkozó 65. évfordulója lesz a középpontban.

A megemlékezésen részt vett Mesterné Czibor Zsuzsa, az egykori futballista testvére.

Czibor Zoltán - a zseniális, "ördöngős balszélső", a "rongylábú", a "bolond", ahogy társai szólították - a válogatottban 1949-1956 között 43 mérkőzést játszott, 17 gólt szerzett. Olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes. Első klubja a Komárom volt, majd a Ferencvárosban folytatta karrierjét, mely során a Budapesti Honvédban és az FC Barcelonában is szerepelt.