Társoldalunk:

Horvátország kiadja az albán fociszurkolót Szerbiának

2017.09.05. 17:23

Jóváhagyta a horvát legfelsőbb bíróság Ismail Morinának, egy három évvel ezelőtti szerb-albán labdarúgó-mérkőzést megzavaró albán szurkolónak a kiadását Szerbiának - jelentette a helyi sajtó kedden.

A HINA horvát hírügynökség értesülése szerint a végső döntést az ügyben Drazen Bosnjakovic horvát igazságügyi miniszter hozza meg.

Ismail Morina 2014-ben azzal zavarta meg a belgrádi szerb-albán Európa-bajnoki labdarúgó-selejtező mérkőzést, hogy Nagy-Albániát ábrázoló zászló röptetett a pálya fölé egy drónnal.

A férfit szerb elfogatóparancs alapján fogták el még júniusban Horvátországban, ám ő azonnal politikai menedékjogot kért, mert szerinte ha kiadnák Szerbiának, nem lenne tisztességes tárgyalása.

Jóváhagyta a horvát legfelsőbb bíróság Ismail Morinának, egy három évvel ezelőtti szerb-albán labdarúgó-mérkőzést megzavaró albán szurkolónak a kiadását SzerbiánakForrás: James Montague

Korában egy dubrovniki bíróság a kiadatása mellett döntött, ám a gyanúsított ügyvédje fellebbezett és a legfelsőbb bírósághoz fordult jogorvoslatért. Az ügyvéd szerint Szerbia nemzetek közötti gyűlöletkeltéssel vádolja védencét, amiért akár nyolc évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Az albán labdarúgó-szövetség azt kérte a tiranai kormánytól, hogy lépjen közbe, és akadályozza meg Ismail Morina kiadatását.

A szerb-albán labdarúgó-mérkőzést az első félidő vége előtt néhány perccel szakították félbe 2014. október 14-én, mert dulakodás tört ki a két csapat játékosai között, amelyhez a nézők is csatlakoztak. Az incidens kiváltó oka a Nagy-Albániát ábrázoló zászló volt. A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltözőbe menekültek, és a körülmények miatt nem akarták folytatni a játékot. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta.

Nagy balhé volt a Szerbia-Albánia mérkőzésen 2014-benForrás: Origo

Nagy-Albánia eszméje sérti a szerbeket, mert az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelentené. A szerbek a többségében albánok lakta Koszovó függetlenségét sem ismerik el, szerintük Koszovó továbbra is Szerbia déli tartománya.