Karácsonykor gyilkolja le a futball liga a válogatottat

angol válogatott
England's players with England's manager Gareth Southgate (R) applaud supporters on the pitch after the World Cup 2018 qualification football match between England and Slovakia at Wembley Stadium in London on September 4, 2017. England won the game 2-1. / AFP PHOTO / Glyn KIRK / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
Az angol válogatott nyolc forduló után 20 ponttal vezeti a G csoportot a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezősorozatában. A vb-részvétel gyakorlatilag már biztos, innentől kezdve az a kérdés, hogy kilenc hónap múlva milyen erőállapotban érkeznek meg a játékosok az edzőtáborba. A legtöbb európai bajnokságban kapnak pihenőt a csapatok, a Premier League viszont karácsonykor indul be igazán. Az eredmény? Szezon végére kifacsart játékosok, akik már lépni is alig tudnak.

A Premier League 1992-es megalapítása óta 13 nagy tornát (Eb, vb) rendeztek. Anglia ezek közül tízen vett részt, de háromszor még a csoportból sem jutott tovább. Ami ennél is megdöbbentőbb, hogy mindössze egy gólt szerzett az egyenes kieséses szakaszban játszott meccsek második félidejében.

Túl sok angol van a pályán

Gyakori tévhit, hogy a PL-be érkező idegenlégiósok háttérbe szorítják az angolokat, és ezért nem jó a válogatott, de ez nincs így. Sőt, igazából az a helyzet, hogy amióta az elmúlt években bombaerős lett a Premier League, az angol játékosok nemhogy kevés játéklehetőséget kapnak, de épp ellenkezőleg: túl sokat vannak a pályán.

Szezon végére kipurcannak az angol játékosok Forrás: AFP/Glyn Kirk

A PL szép lassan a labdarúgás NBA-jévé vált, a sportág első globális, tudásalapú, bárkit befogadó ligájává. A játékosok milliókat keresnek, a fogyasztás és a verseny évről-évre nő, különösen a topcsapatok között – ahol egyébként a legjobb angolok is futballoznak. A focistáknak itt minden meccsen maximálisan kell koncentrálniuk a győzelem érdekében, míg ez nem teljesen igaz a spanyol vagy a német bajnokságra, ahol a kiscsapatok nem engedhetik meg maguknak, hogy drága külföldi sztárokat igazoljanak.

A PL sorozatterhelése felér az öngyilkossággal

Az angolok teljesítménye minden héten csúcsra van pörgetve.

Nincs egyetlen más liga sem Európában, amely ekkora fizikai igénybevételnek tenné ki a játékosait.

És itt nem csak a hőfok a lényeg, hanem a darabszám is: a PL-játékosok játsszák a legtöbb meccset egy évben.

Tavaly a ManUnited játszotta a legtöbb meccset Forrás: AFP/Oli Scarff

Daniele Tognaccini, a Milan vezető erőnléti edzője, aki már évtizedek óta a szakma elitjébe tartozik, úgy véli, felér egy öngyilkossággal, ha valaki hatvan meccset játszik egy szezonban. „Sem a terhelés, sem a teljesítmény nem lehet optimális egész évben. A profi futballban igen nagy a sérülés veszélye, nagyjából 10 százalék minden olyan héten, amikor az ember végig edz, majd hétvégén játszik egy meccset. De ha valakinek csak három napja van regenerálódni, ez az esély felmegy 30%-ra.

az pedig egyenesen törvényszerű, hogy közben becsúszik neki egy-egy gyengébb mérkőzés is" – idézi Tognaccinit a Fociológia.

A Liverpool nem bírja Klopp gegenpressingjét egész évben Forrás: AFP/Olly Greenwood

A futball volt az egyetlen szórakozás

Az angol bajnokságban egészen az 1950-es évekig rendeztek fordulót karácsony első napján. A karácsony a ritka munkaszüneti napok egyike volt, és mivel még nem volt tévé, a szórakozást a futball jelentette. Az első december 25-ei meccset 1889-ben játszották. A Preston az Aston Villát fogadta, és bár a vendégek 2–1-re vezettek, Nick Ross mesterhármasával a hazaiak nyertek. A meccset 9000 néző látta a helyszínen, ami akkoriban komoly létszámnak számított. 1957-ben még 38 meccset játszottak december 25-én, aztán a karácsonyi bajnokik száma drasztikusan csökkenni kezdett, elsősorban a tömegközlekedés hiánya miatt, és azért, hogy a szurkolók az ünnepen otthon maradjanak. Ebben az évben fordult elő utoljára, hogy karácsony első és második napján is fordulót rendeztek, azóta a hagyomány csak a Boxing Dayre korlátozódik.

A Liverpool rendszeresen belerokkan a menetrendbe

A csapatok sokat panaszkodnak arra, hogy a decemberi daráló kikészíti őket, és emiatt esnek vissza a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában tavaszra. Ha el is fogadjuk azt a felvetést, miszerint a PL-ben annyi pénz van, hogy már egy BL-menetelés sem éri meg nekik, akkor is beszédes adat, hogy

a 2007/2008-as szezon óta tízből nyolcszor az lett a bajnok, aki december 26-án vezette a tabellát.

A Chelsea 30 győzelemmel húzta be a PL-t a 2016/2017-es szezonban Forrás: AFP/Ian Kington

A téli menetrend viszont átírhatja egy csapat szezonját. A 2016/2017-es idényben a Boxing Day előtt a Chelsea 49 ponttal vezetett, a második a Liverpool volt 43 ponttal. A londoniaknak összesen hét napjuk volt pihenni három meccs között, ezzel szemben a Liverpoolnak csak négy, ráadásul

a Manchester City (december 31.) és a Sunderland (január 2.) elleni bajnokik között kevesebb mint 48 órájuk volt regenerálódni.

„December 27-én, majd 31-én meccset játszani teljesen normális – kezdte Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere. – Utána viszont már másodikán pályán lenni ismét, na az nonszensz.

A Liverpool bele is rokkant, január 2. és február 4. között tíz meccsből csak egyet nyert meg, és a 24. fordulóra visszacsúszott az ötödik helyre – 13 ponttal lemaradva az éllovas Chelsea-től.

Klopp is a menetrendre panaszkodott Forrás: AFP/Anthony Devlin

Pénz beszél

A nagy európai bajnokságokban mindenhol kapnak szünetet a játékosok a bajnokság felénél. A spanyolok általában tíz, az olaszok 16, a franciák 19, a németek 33 napot pihennek a téli időszakban.

Ehhez képest a PL-ben december 26. és január 1-je között három fordulót játszanak.

A legutóbbi egyezség szerint a SkySports és a BT Sport 5,1 milliárd fontot fizet a közvetítési jogokért 2016 és 2019 között, így a számítások szerint még a bajnokság utolsó csapata is 100 millió fontot kap évente, míg a bajnok 150 milliót kaszál.

Ennyi pénzért pedig mindenki úgy ugrál, ahogy a tévécsatornák fütyülnek.

Már csak azért is, mert a szurkolókat nem érdekli a játékosok nyavalygása, sőt az év egyik csúcspontja a decemberi futballdömping és a karácsonyi PL-forduló.

A szurkolóknál a Boxing Day az év csúcspontja Forrás: AFP/Graham Stuart

A vezetőség is fogalmatlan

2016 februárjában az angol szövetség és a Premier League tárgyalóasztalhoz ült, hogy egyeztessen a téli szünet lehetőségéről, de nem sikerült feloldani a patthelyzetet.

Nos, pontosan ezért nem fogjuk csökkenteni a PL meccsszámát sem, tehát nem lesz kevesebb mérkőzés, így nem tudunk téli szünetet beiktatni – idéztük Richard Scudamore, a PL ügyvezető igazgatójának szavait egy korábbi cikkünkben. – A Football League nem fogja elengedni a Ligakupát, hiszen innen származik a bevétele jelentős része. Vagy az angol szövetség nyúl az 1872-ben alapított FA-kupához? Dehogy, sőt a döntetleneket követő újrajátszásokat sem törlik majd el – már csak a kis klubok miatt sem. Az Exeter például 700 ezer fontot nyert a Liverpool elleni újrajátszással (2015/2016-os szezon – a szerk.). Ismerem már ezeket az egyeztetéseket. Ülünk az asztalnál, nézünk egymásra, és fogalmunk sincs, mikor pótolhatnánk a kéthetes szünetet."

Scudamore szerint nem tudnák mikor bepótolni a szünetet Forrás: DPPI/Jed Leicester

Angliának szembe kell néznie a választással: vagy egy kiemelkedő futball-ligát szeretne, vagy egy angol futball-ligát, a kettő együtt nem megy. És ha ez a választék, akkor a szurkolók a minőségre szavaznak. Addig viszont nem lesz újabb értékelhető vb-szereplés.