Így juthatunk ki a foci-Eb-re

Budapest, 2017. szeptember 3. A magyar válogatott a Magyarország - Portugália világbajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzés végén a budapesti Groupama Arénában 2017. szeptember 3-án. A magyar válogatott 1-0-ra kikapott, ezzel eldőlt, hogy nem lehet ott az oroszországi vb-n. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Hivatalossá vált a Nemzetek Ligája lebonyolítása, amelyben jövő év szeptemberétől a magyar labdarúgó-válogatott is szerepel.

Az európai szövetség célja az új sorozattal, hogy tovább erősítse és kiegyensúlyozottabbá tegye a válogatottak versengését. A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint a sorozat bevezetésével minden évben lesz egy kontinens- vagy világverseny az európai csapatok számára, emellett a Nemzetek Ligájából négy csapat az Eb-kvalifikációt is kivívhatja.

Íme, a Nemzetek Ligája lebonyolítási táblája Forrás: UEFA.com

A Nemzetek Ligájában Európa 55 országának válogatottja négy külön osztályban (A, B, C, D) méri majd össze tudását. Az A-ban a kontinens 12 legerősebb csapata kap helyet, a B-ben a 13-24. pozícióban található csapatok, míg a C (25-39.) és a D (40-55.) ligák ennél bővebb létszámmal indulnak.
Egy csapat besorolását az határozza meg, hogy az idén októberében befejeződő világbajnoki selejtezőket követően hányadik helyen áll az európai rangsorban az UEFA-együtthatója alapján, ezért az osztályok mezőnyét csak a selejtezősorozat után alakítják ki.

Újabb lehetőség nyílna meg a magyar válogatott előtt is az Eb-szereplésre Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar válogatott jelenleg a 25. helyet foglalja el, ezzel a C-osztály első helyére kerülne.


Minden osztályban négy csoportra osztják a csapatokat, amelyek 2018 szeptemberében, októberében és novemberében játszanak egymással a csoportelsőségért. Az eredmények alapján a B-, C- és D-osztály csoportgyőztesei feljutnak, az A-, B- és C-osztály csoportvesztesei pedig kiesnek.
Az A-osztály négy csoportgyőztese 2019 júniusában egy döntősorozatot játszik egymással, és a finálé győztese lesz a Nemzetek Ligája bajnoka. Egy csapat Nemzetek Ligája-szereplése meghatározza majd, hogy a következő Európa-bajnoki selejtezősorozat sorsolásakor melyik kalapba kerül, tehát ekkor már nem az UEFA-koefficiensek döntenek.

Még több lehetőség

A Nemzetek Ligája-szereplés további jelentősége, hogy a négy osztály 16 csoportgyőztese 2020 márciusában egy rájátszás keretében küzdhet meg négy Eb-döntős helyért. Mivel a hagyományos Eb-selejtezők 2019 novemberében befejeződnek, a kvalifikációs sorozat tíz csoportjában az első két helyen végző húsz csapat kijut a tornára. Ezek nem lépnek pályára a 2020. márciusi rájátszásban, hanem a kvalifikációról lemaradt csoportgyőztesek mellett a legjobb második, harmadik, esetleg negyedik helyezettek kapnak lehetőséget a részvételre.