Trabantként poroszkált a Mercedes Európa futballsztrádáján

175878685 Horizontal
ALTERNATIVE CROP - Bayern Munich's Croatian striker Mario Mandzukic (R) and Dortmund's midfielder Kevin Grosskreutz clash during the German first division Bundesliga football match between Borussia Dortmund and Bayern Munich in Dortmund, western Germany, on November 23, 2013. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ RESTRICTIONS - DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE DURING MATCH TIME TO 15 PICTURES PER MATCH. FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT THE DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050. / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
A két európai labdarúgó kupasorozat ezen a héten nem a német csapatok sikerétől volt hangos. A Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában szereplő három-három germán klub is vereséget szenvedett. Ilyen mélyrepülés régen fordult elő a német klubfutball történetében. Egészen pontosan 1981 őszén. Ám a vészharangok kongatása teljesen felesleges.

Páran el is kezdték kongatni a vészharangokat, miszerint hullámvölgybe került a német labdarúgás, de a helyzet talán nem ennyire borús. Nézzük meg, mi vezetett a Bundesliga-csapatok hétközi kudarcaihoz.

Bajnokok Ligája

Besiktas-RB Leipzig 2-0
A BL-újonc (tavaly még a Bundesligában is az volt) lipcsei csapat Törökországban szenvedett vereséget.

A pokoli isztambuli hangulatban a lipcseinél rutinosabb együttesek is megégtek,

így nagyon nincs mit szégyellni a vereségen. A körülményekről mindent elmond, hogy az RB Leipzig német válogatott támadója, Timo Werner előbb füldugót kért, majd a 32. percben le kellett cserélni, mert a Vodafone Aréna elképesztő hangulata teljesen kikészítette.

Timo Werner hiába próbált védekezni a zaj ellen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

Borussia Dortmund-Real Madrid 1-3
A Bajnokok Ligája legutóbbi két kiírásának győztesétől pláne nem szégyen kikapni.

Ráadásul a Real Madrid csapatkapitánya, Sergio Ramos a 14. percben kézzel hárított a gólvonalon.

Ha megkapja a piros lapot (és a Dortmund a tizenegyest), a németek emberelőnyben játsszák végig a meccset. Ebben az esetben könnyen lehetett volna más a végeredmény.

Paris Saint-Germain-Bayern München 3-0
A bajorok rossz formában várták a szuperrangadót, ráadásul az azóta már menesztett Carlo Ancelotti is jócskán megkeverte a lapokat.

Kispadra ültette a csapat legjobb játékosát, Arjen Robbent.

Mellette Franck Ribéry is csak a cserék között kapott helyet, így a Bayern valódi szélső(támadó)játék nélkül vágott neki a PSG elleni meccsnek.

Arjen Robben és Franck Ribéry játéka hiányzott a PSG ellen Forrás: DPPI/Benjamin Cremel

Ráadásul a védelem alapembere, Mats Hummels is padozott, míg a világ legjobb kapusának tartott Manuel Neuer is csak jövőre védhet, mert kiújult a lábközépcsont-sérülése. A Bayern München vereségében Ancelotti taktikájának (és kezdőjének) is nagy szerepe volt, de

nem szabad elfelejteni, hogy a B-csoport másik két csapata, a skót Celtic és a belga Anderlecht sem képvisel veretes játékerőt,

így biztosan lehetünk benne, hogy a párizsi fiaskó elleniére a bajorok simán tovább fognak jutni. Aggodalomra egyelőre semmi ok.

Európa Liga

1. FC Köln- Crvena Zvezda 0-1
A kölniek 20 év után harcolták ki újra az európai kupaindulást, de Peter Stoger csapatának nagyobb gondja is van most az Európa Ligánál. Az 1. FC Köln hat forduló után nyeretlenül, egy ponttal az utolsó helyen áll a Bundesligában, így nyilvánvalóan a bennmaradás kiharcolása élvez prioritást az EL-szereplés helyett.

Östersunds-Hertha BSC 1-0
Dárdai Pál csapata nem áll rosszul a Bundesligában (jelen pillanatban a 8. helyen vannak), de a Hertha vasárnap délután a Bayern Münchent fogadja Berlinben, így valószínűleg a svédországi túra úgy hiányzott, mint üveges tótnak a hanyatt esés.

Dárdai Pál csapatának továbbra sem megy idegenben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Soeren Stache

És persze nem lehet elmenni a tény mellett, hogy a Hertha BSC évek óta pocsékul szerepel idegenben, így az Östersunds elleni vereségen valószínűleg senki nem kapta fel a fejét. A meccset műfüvön játszották az közép-svédországi kisvárosban, ez sem ízlett túlságosan a berlini csapatnak.

Ludogorec-Hoffenheim 2-1
A Szalai Ádámot foglalkoztató (most éppen nélkülöző) csapat jelenleg a második helyen áll a Bundesligában, így a bajnoki szereplés minden bizonnyal elsőbbséget élvez az Európa Ligánál. Ráadásul a Hoffenheim edzőjét, a 30 éves Julian Nagelsmannt folyamatosan a Bayern München következő trénereként emlegetik (főleg Carlo Ancelotti csütörtöki menesztése óta), akár ez is bezavarhat a játékosok fejébe.

Nyártól Julian Nagelsmann lehet a Bayern München edzője Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A német futball továbbra is a csúcson van (?)

A hat vereség közül egyedül a Bayern Münchené volt kínos, amely edzőváltáshoz is vezetett. A többi csapat pontvesztésében bíró hiba, jobb csapat, vagy szimplán az érdektelenség játszott közre. Ez utóbbin azért érdemes egy kicsit elgondolkodni.

A nemzetközi szaksajtó hosszú ideje kongatja a vészharangot az Európa Liga felett, amely egyes futballnagyhatalmak csapatai számára sokszor felér egy kíntornával.

Ha a Hoffenheim esetét nézzük, szinte egyértelműnek tűnik, hogy a csapat számára nyűg az egész. Hiszen a falusi együttes ott állt a számára kánaánt jelentő Bajnokok Ligája szereplés küszöbén, erre a play-off sorsolásakor kihúzták melléjük a Liverpoolt. Az egyik, ha nem a legnehezebb ellenfelet. A továbbjutás nem sikerült, a Hoffenheim „leesett” az Európa Liga főtáblájára, ahol a bolgár Ludogorec mellett megkapta a portugál Bragát és a török Istanbul Basaksehir együttesét. Messze nem ugyanaz, mint a Real Madrid, a Manhester United, vagy éppen a Juventus ellen pályára lépni. Sem szakmailag, sem emocionálisan.

A svéd Östersund szurkolóinak határtalan boldogsága a Hertha elleni EL-győzelmet követően Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Soeren Stache

Hasonló cipőben jár a berlini Hertha is, amely hosszú idő után tapasztalja meg azt, milyen a csütörtök-vasárnap ritmusban játszani a mérkőzéseket.

Dárdai Pál együttese tavaly elbukta az EL-főtáblát, viszont a Bundesligában nagyszerű őszi idényt produkált.

Erre most sokkal kevesebb az esélyük, mert az Östersund, Bilbao, Luganszk összetételű csoportban a kemény meccsek mellett a rengeteg utazás is sokat kivesz a csapatból. Miközben a svéd Östersundnak az EL-főtáblás szereplés a minden perc ajándék kategória, addig a berlinieknek nagyon jól kellene gazdálkodniuk a csapat erejével. A Hertha két meccs után 1 pontos - csakúgy, mint a csoport favoritjának tartott Bilbao -, a svédeknek meg már van 6 pontja úgy, hogy a Luganszk ellen idegenben tudtak nyerni.

1981 ősze - ekkor volt hasonló a helyzet

A német futballélet statisztikáival foglalkozó OptaFranz szerint 1981 óta ez az első eset, hogy hat német kupacsapat három napon belül, ugyanazon a kupahéten egyaránt alulmaradt.

Nézzük, mi történt az 1981-82-es nemzetközi kupaidényben a második forduló első meccsein.

BEK: Dynamo Berlin - Aston Villa (angol) 1-2

KEK: SZKA Rosztov (szovjet) - Eintracht Frankfurt 1-0

UEFA Kupa: Bordeaux (francia) - Hamburger SV 2-1, Szpartak Moszkva (szovjet) - Kaiserslautern 2-1, Feyenoord (holland) - Dynamo Dresden 2-1 és Real Madrid (spanyol) - Jena 3-2.

Megvan tehát az egy játéknapon elszenvedett hat vereség. Ebből a hatból három az NDK, három az NSZK csapata volt. Nem mellékesen, a verségek ellenére a hat csapatból a Drezda, a Dynamo Berlin és a Jena esett ki,

2013-ban a Dortmund és a Bayern játszotta a BL-döntőt

Abban az évben az volt a kérdés, hogy a következő időszakban ki állíthatja meg a német kupacsapatokat. Most meg azon megy a tanakodás, hogy mi történt a német klubfutballal?

A Bayern München BL-győzelme 2013-ban a Dortmund elleni fináléban Forrás: AFP/Oliver Lang

Az igazság - mint már oly sokszor - a két kijelentés között van. Temetni kár. Még akkor is, ha a német labdarúgás Mercedese ezen a héten csak Trabantként poroszkált az európai futballsztrádákon. De a végére még egy elgondolkodtató tény: az UEFA Kupában, majd annak utódjában, az EL-ben 1997 óta nem nyert német csapat.