Vágólapra másolva!
Horvátország 2-0-ra legyőzte Ukrajnát a kijevi Olimpiai Stadionban, az európai vb-selejtezők 10. fordulójában. A frissen kinevezett Zlatko Dalic szövetségi kapitány győzelemmel kezdett, csapata pedig második helyen végzett az I csoportban miután az éllovas Izland 2-0-ra legyőzte Koszovót Reykjavikban. Az horvátok így pótselejtezőt játszhatnak a jövő nyári oroszországi világbajnokságon való szereplésért.

A horvátok már az első percben megszerezhették volna a vezetést.

Ivan Perisic bal oldali beadására Mario Mandzukic érkezett, aki nyolc méterről a kapu fölé bólintott. Tíz perccel később az ukránok is megvillantak. Danijel Subasic középre öklözött labdáját Marlos lőtte vissza kapásból, azonban a visszaérő Dejan Lovren a kapu torkából ki tudta rúgni azt.

Mario Mandzukic az ukrán védők szorításában Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A 24. percben kis híján megszerezték a vezetést az ukránok.

A középsővédő Yaroslav Rakitsky gondolt egyet, és 25 méterről életerős bombával kínálta meg Subasicot. A furcsán szitáló labda középre tartott, de a horvát kapus kezéből kicsorgott, szerencséjére viszont csak szöglet lett a dologból. A 32. percben ismét óriási ukrán helyzet maradt ki. Andriy Yarmolenko kanyarintott be egy labdát jobbról, a lendületből érkező

Evgen Konoplyanka öt méterről a fejelhetett, de a kísérlete pár centivel elkerülte a jobb alsó sarkot.

A fordulás után feljöttek a horvátok, és egy ideig kiegyenlített játék zajlott. A 62. percben aztán a semmiből megszerezték a vezetést a vendégek. A Real Madrid középpályása, Luka Modric mesterien tekert Andrej Kramaric fejére, aki 10 méterről, nagy erővel a kapuba bólintott (0-1).

A 70. percben eldöntötték a mérkőzést a horvátok. Egy 40 méteres indítás után Ivan Rakitic kapásból középre centerezett, a hosszú oldalon érkező Kramaricnak pedig csak az üres kapuba kellett passzolnia (0-2).

A második horvát gólt teljességgel sokkolta az addig jól futballozó ukránokat, így az utolsó húsz perc már eseménytelenül zajlott. Luka Modricék tartották a labdát, míg Andriy Shevchenko tanítványai már csak becsületből futottak. A frissen kinevezett Zlatko Dalic szövetségi kapitány győzelemmel kezdett, csapata pedig második helyen végzett az I csoportban miután az éllovas Izland 2-0-ra legyőzte Koszovót Reykjavikban.

A szerbeknek a győzelem biztos részvételt ért,

azonban - a walesi-ír rangadó eredményétől függően - akár vereséggel is kijuthattak volna a jövő évi tornára. Ha nehezen is, de végül begyűjtötték a három pontot a vendég grúzok ellen Nemanja Gudelj 74. percben szerzett góljával. Szerbia önálló államként 2010 után másodszor vehet részt vb-n.

A walesiek az utolsó meccsen bukták el a pótselejtezős helyezést Forrás: MTI/AP/PA/Nigel French

A balkáni gárda győzelme révén csak a második helyről döntött a walesi-ír összecsapás, amelyen egygólos győzelmükkel a vendégek örülhettek annak, hogy a pótselejtezőn még megválthatják oroszországi repülőjegyüket.

A már vb-résztvevő spanyolok utolsó meccsüket is megnyerték Izraelben, így veretlenül, egyetlen döntetlennel zárták a selejtezősorozatot. Ebben a hatosban az olaszok Albániában aratott 1-0-s győzelmükkel melegítettek a novemberi pótselejtezőre.

Az is eldőlt, hogy legrosszabb csoportmásodikként szinte biztosan Szlovákia marad le a pótselejtezőről.

Ezen csak az változtatna, ha kedden Görögország kikapna a nullapontos Gibraltártól, emiatt pedig elvesztené második helyét a hatosában.

Európai vb-selejtezők, 10. forduló:

D csoport
Moldova–Ausztria 0-1 (0-0)
Szerbia–Grúzia 1-0 (0-0)
Wales–Írország 0-1 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Franciaország 3 2 1 0 6-3 3 6
GY
GY
V
2.
Ausztrália 3 2 1 0 3-4 -1 6
V
GY
GY
3.
Tunézia 3 1 1 1 1-1 0 4
D
V
GY
4.
Dánia 3 0 2 1 1-3 -2 1
D
V
V

G csoport
Albánia–Olaszország 0-1 (0-0)
Macedónia–Liechtenstein 4-0 (2-0)
Izrael–Spanyolország 0-1 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Svájc 3 2 1 0 4-3 1 6
GY
V
GY
2.
Brazília 3 2 1 0 3-1 2 6
GY
GY
V
3.
Kamerun 3 1 1 1 4-4 0 4
V
D
GY
4.
Szerbia 3 0 2 1 5-8 -3 1
V
D
V

I csoport
Finnország–Törökország 2-2 (0-0)
Izland–Koszovó 2-0 (1-0)
Ukrajna–Horvátország 0-2 (0-0)

A 2018-as labdarúgó-világbajnokságra kijutott válogatottak:
Afrika (5 helye van a kontinensnek): Egyiptom, Nigéria
Ázsia (4): Irán, Japán, Koreai Köztársaság, Szaúd-Arábia
Dél-Amerika (4): Brazília
Európa (13+1): Oroszország (házigazda), Belgium, Németország, Anglia, Spanyolország, Lengyelország, Szerbia, Izland
Észak- és Közép-Amerika (3): Mexikó, Costa Rica