Itt az első visszamenőleges büntetés műesésért

498499731 Horizontal panoramic
Sunderland's English midfielder Jack Rodwell (3rd R) is booked for this adjudged dive during the English Premier League football match between Hull City and Sunderland at the KC Stadium in Kingston upon Hull, north east England on March 3, 2015. AFP PHOTO / OLI SCARFF RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. / AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Az angol negyedosztályú bajnokságban szereplő Carlisle United játékosa, Shaun Miller lett az első, akit visszamenőlegesen eltiltással sújtottak műesésért.

Az előző idény végén hozott szabály gyakorlati alkalmazására kicsivel több mint két hónapot kellett várni, és végül a negyedosztályban (League Two) szereplő Carlisle United keddi Wycombe Wanderers elleni, 3-3-ra végző találkozója után került sor.

A szenvedő alany Shaun Miller lett, aki a 35. percben "harcolt ki" tizenegyest, amit csapattársa gólra is váltott. A mérkőzés után négy nappal azonban a fegyelmi testület bizonyítottnak látta, hogy Miller "nyilvánvalóan megtévesztette a játékvezetőt" a mutatványával - jutalma két mérkőzésre szóló eltiltás.

A játékos visszautasított a vádat, a klub pedig fellebbezett a döntés ellen, de nem tudták meghatni a független fegyelmi bizottságot, amelyet egy-egy korábbi játékvezető, edző és játékos alkot. Mindannyian megnézik a vitatott esetről elérhető valamennyi felvételt, méghozzá egymást függetlenül, azaz nem befolyásolja senki a másik döntését. Az FA pedig csak abban az esetben szabja ki a büntetést, ha a három tag mindegyik ugyanúgy dönt.