Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 14. fordulójában a forduló előtt második helyen álló Ferencváros a sereghajtó Mezőkövesd otthonából hozta el a három pontot. Az éllovas Videoton kétgólos előnyt adott le Újpesten, Marko Nikolics csapata majdnem egy órát emberhátrányban játszott.

A hétközi Magyar Kupa-kiesés után a második helyen álló Ferencvárosnak a sereghajtó Mezőkövesd vendégeként kellett javítania. A zöld-fehérek első lövésére a 15. percig kellett várni, Amadou Moutari 18 méterről vette célba Tomás Tujvel kapuját, de a labda elkerülte a jobb alsó sarkot.

A 18. percben megszerezhette volna a vezetést a Mezőkövesd.

Marek Strestík végzett el szabadrúgást a ferencvárosi térfél közepén, a védelem mögé belőtt labdára Hudák Dávid érkezett mélységből, senkitől sem zavartatva 10 méterről Dibusz Dénes kezébe passzolt. Két perccel később újabb ordító helyzetet hagytak ki a hazaiak. A horvát Frano Mlinar jobbról belőtt labdájára Strestík érkezett középen, de hat méterre a kaputól óriási lyukat rúgott.

A Ferencváros város támadója a múlt heti derbi után ismét gyönyörű gólt fejelt Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 39. percben előnybe került a Ferencváros.

Marcos Pedroso futott el a baloldalon, majd középre kanyarintott labdáját Böde Dániel visszafelé mozogva a bal felső sarokba fejelte (0-1). A fordulás után kis híján egyenlített a Mezőkövesd. Strestík fordult le gyönyörűen Kenneth Otigbáról, majd az alapvonalról visszagurított az érkező Koszta Márknak, aki hét méterről centikkel lőtt a bal alsó sarok mellé.

Az 57. percben növelhette volna az előnyét a Ferencváros.

Böde Dániel adott remek labdát a jobb oldalon kiugró Varga Rolandnak, a góllövőlista éllovasa 14 méterről lőtt, de a kísérlete pár centivel elkerülte a jobb alsó sarkot.

A góllövőlista éllovasának ezúttal is voltak veszélyes megmozdulásai Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 60. percben Cseri Tamás baloldali beadása után Hudák emelkedett a legmagasabbra, hat méterről fejelt, de a labda elkerülte a kapu bal oldalát.

A 70. percben újabb komoly lehetősége volt a Mezőkövesdnek.

Cseri kapott jó indítást a tizenhatos baloldalán, majd keményen középre lőtte a labdát a hosszú oldalon érkező Lazar Veszelinovics irányába, de a visszaérő Otigba a gólvonalról becsúszva menteni tudott előle. Az utolsó negyed órában a Ferencváros már tudatosan lassította a játékot, és a Mezőkövesd sem tudott már komoly helyzeteket kialakítani.

Thomas Doll csapata győzelmével pontszámban beérte a Videotont, és jobb gólkülönbségének köszönhetően a tabella élére állt.

1. félidő
39Dániel Böde
27Pál Lázár
2. félidő
90Joseph Paintsil
89Leandro De Almeida
87Joseph Paintsil
84Bence Iszlai
76Amadou Moutari
63Kenny Otigba
62Frano Mlinar
62Marek Strestik
Összeállítások
Mezőkövesd4-5-1
Ferencvárosi TC4-2-3-1
Football Pálya
90
Tomas
Tujvel
13
Pál
Lázár
39
David
Hudak
41
Szalai
Attila
0
Dániel
Vadnai
19
Márk
Koszta
4
Frano
Mlinar
0
Paul
Keita
10
Bence
Iszlai
0
Tamás
Cseri
15
Marek
Strestik
90
Dénes
Dibusz
21
Endre
Botka
22
Kenny
Otigba
25
Miha
Blazic
0
Marquinhos
Pedroso
27
Fernando
Gorriaran
4
Stefan
Spirovski
97
Varga
Roland
28
Joseph
Paintsil
40
Amadou
Moutari
13
Dániel
Böde

Mezőkövesd

Kezdők
90Tomas Tujvel
13Pál Lázár
27
39David Hudak
41Szalai Attila
0Dániel Vadnai
19Márk Koszta
4Frano Mlinar
62
0Paul Keita
10Bence Iszlai
84
0Tamás Cseri
15Marek Strestik
62
1Dávid Dombó
2Dániel Farkas
7Bence Toth
0Csanad Novak
14Lazar Veselinovic
88Tomas Szeles
99Mark Murai
Cserék

Ferencvárosi TC

Kezdők
90Dénes Dibusz
21Endre Botka
22Kenny Otigba
63
25Miha Blazic
0Marquinhos Pedroso
27Fernando Gorriaran
4Stefan Spirovski
97Varga Roland
28Joseph Paintsil
90
87
40Amadou Moutari
76
13Dániel Böde
39
42Ádám Varga
15Tamas Hajnal
16Leandro De Almeida
89
17Kornel Csernik
29Tamás Priskin
37Janek Sternberg
91Balazs Lovrencsics
Cserék

A Diósgyőr sorozatban harmadik győzelmét aratva 3-0-ra nyert a Haladás vendégeként Sopronban.

A kezdeti "ismerkedés" után fokozatosan átvette a játék irányítását a Haladás, a félidő derekától sorra alakította ki a helyzeteket. Több alkalommal csak Antal védése mentette meg a vendégeket a góltól, de hiába játszottak fölényben a hazaiak, a szünetig nem tudtak betalálni. A második félidőre beállt a válogatott Ugrai Roland, s ez alapjaiban változtatta meg a mérkőzést, ugyanis néhány perc elteltével máris gólpasszt adott, majd maga is eredményes volt. Előbb balról beívelt szabadrúgása után Lipták fejelte a bal felső sarokba a labdát, majd két perccel később egy beadást követően ő maga volt a befejező. A Haladás hiába próbált cserékkel frissíteni, a hajrához közeledve növelte előnyét a DVTK, s ezzel el is dőlt a három pont sorsa.

A hazaiak ezzel már öt bajnoki találkozó óta nyeretlenek.

OTP Bank Liga, 14. forduló:
Swietelsky Haladás-Diósgyőri VTK 0-3 (0-0)
Sopron, 1120 néző, v.: Karakó
Haladás: Király - Polgár, Wils, Jagodics, Bosnjak - Kiss T., Kiss B., Tóth M. - Mészáros (Ramos, 64.), Williams (Németh M., 77.), Rácz (Halmosi, 56.)
DVTK: Antal - Eperjesi, Lipták, Kocsis G., Forgács - Vela, Tóth B. (Nono, 33.), Busai - Óvári, Szarka (Ugrai, a szünetben), Joannidisz (Nagy T., 85.)
gólszerzők: Lipták (49.), Ugrai (51.), Nono (70.)
sárga lap: Tóth M. (15.), illetve Vela (2.), Busai (55.)

Gólgazdag mérkőzésen 3-2-re nyert a Debrecen hazai pályán a Paks ellen.

Gyors gólváltást követően többnyire mezőnyjátékot láthatott a közönség. Mindkét csapat rengeteg hibával játszott, így a folytatásban helyzeteket csak elvétve sikerült kialakítaniuk. A második félidő mozgalmasabb játékot hozott. A hazaiak 11-esből megszerezték a vezetést, majd pár perccel később már érkezett a paksiak egyenlítő találata. A folytatásban is mindkét oldalon több lehetőség adódott a gólszerzésre, ezek közül az egyiket a Debrecen kihasználta, így otthon tartotta a három pontot,

és már kilenc forduló óta veretlen.

Debreceni VSC-Paksi FC 3-2 (1-1)
Nagyerdei Stadion, 2802 néző, v.: Bognár
DVSC: Nagy S. - Bényei, Kinyik, Mészáros N., Ferenczi - Bódi (Nagy K., 94.), Jovanovic, Tőzsér, Varga K. (Csősz, 76.) - Mengolo (Takács, 69.), Könyves
Paks: Verpecz - Vági, Zachán, Gévay, Szabó J. - Simon Á. - Papp K., Bertus, Hajdú (Bartha, 46.) - Kulcsár D., (Szakály D., 57.), Koltai (Haraszti, 71.)
gólszerzők: Bódi (12., 74.), Tőzsér (55., - 11-esből), illetve Papp K. (10., 61.)
sárga lap: Könyves (6.), Kinyik (64.), illetve Szakály D. (58.)

A csaknem egy órán át emberhátrányban játszó Videoton egy pontot hozott el az Újpest otthonából.

A találkozót a listavezető Videoton várta jobb formában, a legutóbbi három bajnoki mérkőzésén hét pontot gyűjtött, míg a szombatnak a kilencedik helyről nekivágó fővárosiak ugyanebben az időszakban nyeretlenek maradtak. Még fél perc sem telt el a meccsből, de már vezetett a vendégcsapat: Henty a védők között kilépve előbb a kapufára lőtt, majd az elé pattanó labdát már biztos lábbal vágta a hazai kapuba. Újabb négy perccel később duplájára nőtt az előny, miután a hazai kapus által kiöklözött labdára Hadzic érkezett, és nem hibázott.

A gyorsan bekapott két gól után a lila-fehérek szurkolói kórusban követelték a szerb vezetőedző, Nebojsa Vignjevics távozását.

Az ömlő esőben az első negyedóra után elszürkült a játék is, a Videoton visszább vett az iramból, az Újpest pedig eleve lendület nélküli, kedvetlen futballal nyitotta a mérkőzést. Egy vendégkapufa és több kimaradt fehérvári helyzet után váratlan fordulatot vett a mérkőzés:

könyöklésért kiállították a második Videoton-gól szerzőjét, Hadzicot,

így a vendégek megcsappant létszámban várhatták a meccsből még hátralevő szűk egy órát.

Anel Hadzic gól szerzett, majd begyűjtött egy piros lapot Forrás: vidi.hu

Az Újpest ugyanakkor érdemben nem nehezítette meg a tízfős csapat dolgát, egészen az 50. percig, amikor is váratlanul szépített a hazai gárda: a 16-oson elé pattanó labdát Pauljevic zúdította védhetetlenül a kapu jobb oldalába. Majd jött az egyenlítés is: a csereként beállt Tischler a kapuba juttatta a labdát a 71. percben. A 90. percben a túl indulatosan reklamáló Suljicot is leküldte a pályáról a játékvezető, az idegessé vált hangulatban, a nézőtéri bekiabálások és egy pályára bedobott wc-deszka miatt átmenetileg meg is álló meccsen bármelyik csapat megszerezhette volna a győzelmet, de újabb gól már nem esett,

igaz, ehhez az is kellett, hogy Tischler a 91. percben büntetőt hibázzon.

Újpest FC-Videoton FC 2-2 (0-2)
Szusza Ferenc Stadion, 1593 néző, v.: Solymosi
Újpest: Pajovic - Balázs (Mohl, 87.), Litauszki, Pávkovics, Pauljevic - Windecker, Sankovic (Selmani, 87.)- Simon (Tischler, a szünetben), Nagy, Zsótér - Novothny
Videoton: Kovácsik - Fiola, Juhász (Nego, a szünetben), Vinícius, Stopira - Varga, Suljic, Pátkai, Hadzic - Scepovic (Szolnoki, 57.), Henty (Tóth B., 94.)
gólszerző: Pauljevic (50.), Tischler (71.), illetve Henty (1.), Hadzic (5.)
sárga: Zsótér (44.), Pávkovics (63.), Sankovic (81.), illetve Scepovic (56.), Stopira (59.), Pátkai (62.)
piros: Hadzic (37.), Suljic (90.)

A címvédő Budapest Honvéd 3-0-ra győzött szombaton az újonc Balmazújváros vendégeként.

A Honvéd kezdte jobban a találkozót, amit az is jelzett, hogy Holender egy szép egyéni akció végén a keresztlécet találta el. A vendégek mezőnyfölénye ellenére a hazaiaknak is akadt lehetőségük, egy ízben Arabuli a kapufára fejelte a labdát. A játékrész közepén kissé visszaesett a tempó, az első gól mégis ekkor született, ugyanis Gazdag távolról hatalmas gólt lőtt. A második félidő Gróf bravúrjával indult, alig pár perccel később pedig a Honvéd megduplázta előnyét büntetőből. Ezt követően hitehagyottá vált a hajdúsági gárda, így a kispestiek sokat birtokolták a labdát és veszélyesen futballoztak, ennek eredményeként a gólkirály Eppel végérvényesen eldöntötte a három pont sorsát. A hátralévő időben a Honvéd visszahúzódott, csak az eredmény tartására törekedett, de a Balmazújvárosnak a szépítő gól sem jött össze. Ehhez Vajda szabadrúgásakor járt a legközelebb, amikor a labda a keresztlécen csattant.

Tíz forduló után először nem kaptak gólt a kispestiek,

akiket ezúttal betegsége miatt nem Erik van der Meer vezetőedző irányított, hanem segítője, Mark de Vries.

Balmaz Kamilla Gyógyfürdő-Budapest Honvéd 0-3 (0-1)
Balmazújváros, 1500 néző, v.: Vad II.
Balmaz Kamilla Gyógyfürdő: Pogacsics - Habovda, Rus, Póti, Uzoma - Zsiga (Rácz, 69.), Sigér (Batarelo, 69.), Haris, Maiszuradze (Vólent, 55.), Vajda - Arabuli
Budapest Honvéd: Gróf - Latifu (Villám, 89.), Lovric, Baráth, Holender - Gazdag (Laczkó, 78.), Kamber, Pölöskei - Lanzafame, Eppel, Banó-Szabó (Herjeczki, 86.)
gólszerzők: Gazdag (35.), Lanzafame (49., 11-esből), Eppel (71.)
sárga lap: Pogacsics (48.), illetve Lanzafame (22.), Gazdag (29.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista