Csepelen csinált nagy vásárt egy olcsó magyar fiúval Georges Leekens

BELGASOCCER FOOT VOETBAL BRUGES LOKI HONGARIJE HONGAARSE HONGROI HORIZONTAL
20120829 - BRUGGE, BELGIUM: Club's head coach Georges Leekens pictured during a press conference of Belgian first division soccer team Club Brugge KV, Wednesday 29 August 2012 in Brugge. Tomorrow Brugge is playing against Hungarian team Debreceni VSC, the return game of the playoffs of the UEFA Europa League. Club Brugge won 0-3 the first leg. BELGA PHOTO BRUNO FAHY
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott hétfőn kinevezett szövetségi kapitánya, a belga Georges Leekens 1989 augusztusában felemelte a telefont és tárcsázta jó ismerősét, a szintén Belgiumban élő menedzsert, Balla Györgyöt. 

"Halló, Gyuri? Itt Georges. Kellene nekem egy védőjátékos, méghozzá sürgősen.

Így indult el Disztl László belgiumi karrierje, amely öt évig tartott. Az első szezonja - az 1989-90-es - végén az FC Bruges bajnoki címet ünnepelhetett. A pályán Disztl László söprögetett, a padon Georges Leekens ült.

Disztl László 1989-ben került az FC Bruges csapatába Forrás: rangado.hu

De vissza 1989 nyarához. Leekens és Balla repülőre ültek, majd másnap Csepelre taxiztak. Ott játszott bajnoki meccset a Bp. Honvéd, Disztl Lászlóval a soraiban.

Ma már szinte hihetetlen, de Leekens, Balla és Disztl első tárgyalása a meccs után a csepeli Béke téren, a stadion igazgatójának irodájában zajlott le.

Majd másnap Komárnóban találkoztak a felek. Disztl Lászlónak azért kellett az akkor még csehszlovák városba utaznia, mert Balla és Leekens egy pozsonyi középhátvédet is figyeltek. Úgy voltak ugyanis vele, hogy ha nem jön össze Disztl szerződtetése, akkor viszik a pozsonyit. Balla mindkét futballistát Komárnóba rendelte, végül aztán összejött a szerződés és a Honvéd futballistája lett az FC Bruges játékosa.

Georges Leekens 1990-ben bajnoki címet ünnepelhetett az FC Bruges edzőjeként Forrás: BELGA/AFP/Bruno Fahy

Amikor 1990 tavaszán az FC Bruges megnyerte a bajnokságot, a Képes Sport Belgiumban élő riportere, Mécs László felkereste Leekenst. Az edző ezt mondta: "Tudod, rögtön megtetszett az ifjú ember (Disztl László - a szerk.), akinek a játéka a nyilatkozatánál sokkal, de sokkal élvezhetőbb volt.

Leekens ezután arról beszélt, mekkora szerepe volt Disztl Lászlónak az FC Bruges bajnoki címében. "Az FC Bruges arról volt ismeretes, hogy nagylelkűen játszik. A kifejezést labdarúgónyelvre fordítva: a csapat gólerős volt ugyan, de a védelme esetenként átjáróháznak bizonyult.

Az újonc magyar fiú ezt a leckét tökéletesen megoldotta. A bajnoki tortából nagy szelet illeti meg.

Az FC Bruges ekkor ünnepelte fennállása hatodik bajnoki aranyérmét. A kispadon ülő Georges Leekensnek a korábbi ötben is aktív szerepe volt.

A cikk megírásához az Arcanum Digitális Adatbázisát is felhasználtuk.