Társoldalunk:

Guardiola és Neymar vezérletével érkezhet az őrségváltás a BL-ben?

2017.11.11. 07:03

Antonio Contén újra kifoghat a BL-átok

Antonio Conte a Juventus vezetőedzőjeként zsinórban háromszor nyert olasz bajnokságot, de a Bajnokok Ligájában nem sikerült maradandót alkotnia. A 2012-2013-as szezonban az olasz csapat 4-0-s összesítéssel búcsúzott a negyeddöntőben a későbbi győztes Bayern München ellen, majd egy évvel később már a csoportból sem jutott tovább. A 2016-os Európa-bajnokság után Conte nagy reményekkel vette át a Chelsea irányítását, és már az első szezonjában bajnoki címet ünnepelhetett. Érkezésével meghonosította Angliában a háromvédős rendszert, amelyet az utóbbi hónapokban egyre több csapatnál alkalmaznak. Az első sikeres év után a fanyalgók azt mondták, hogy az olasz edzőnek a második szezonja lehet vízválasztó, mivel a Chelsea úgy nyerte meg a bajnoki címet, hogy hét közben nem kellett egyik európai kupasorozatban sem helytállnia.

Antonio Conte a Bajnokok Ligájában még sosem alkotott maradandótForrás: AFP/Glyn Kirk

Az idei szezon eredménysora némileg igazolja a teóriát, ugyanis a Chelsea a kettős terhelés alatt már korántsem szerepel olyan lehengerlően. A Premier League-ben csak a negyedik helyen áll, kilencpontos hátránnyal a Manchester City mögött, míg a Bajnokok Ligájában legutóbb az AS Roma otthonában szenvedett háromgólos vereséget.

Ennek ellenére a londoni csapat még így is továbbjutó helyen áll, ha a következő fordulóban pontot szerez az azeri Qarabag otthonában, akkor megváltja a belépőjét a legjobb tizenhat közé. Antonio Conte számára kulcsfontosságú lesz, hogyan szerepel csapata a Bajnokok Ligájában. Az már most körvonalazódik, hogy a Chelsea bajnoki címvédésre elég halvány az esély, így a londoni csapatnak az európai kupaporondon kéne csillognia. Szerencsés sorsolással bármi előfordulhat.

Jürgen Klopp és a heavy metal futball

A Liverpool két év kihagyás után tért vissza a Bajnokok Ligájába. Az előző szezonban a Jürgen Klopp vezette csapat a negyedik helyen végzett a Premier League-ben, de bajnoki címért folytatott harcba érdemben nem tudott beleszólni, és nagy valószínűséggel idén sem fog. A Mersey-parti csapat nyári felkészülésére hathatósan rányomta a bélyegét Philippe Coutinho szappanoperája. A brazil karmester Barcelonába szeretett volna igazolni, de a Liverpool ezt nem engedte, ezért egy ideig megtagadta a pályára lépést a csapatban - mindenféle rejtélyes sérülést színlelve. A Liverpool a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is kiszámíthatatlan teljesítményt nyújt. Bármikor képes parádézni, ezt bizonyítja az Arsenal ellen 4-0-ra megnyert rangadó, de bármikor benne van a pakliban egy nagyobb arányú vereség is, elég csak a Manchester City elleni ötöst vagy a Tottenham otthonában kapott négyest említeni.

Jürgen Klopp csapata rendszerint gólzáporos meccseket játszikForrás: AFP/Paul Ellis

Jürgen Klopp szöges ellentéte José Mourinhónak. A német mester csapata minden meccsen felvállalja a bátor támadójátékot, vagyis a „heavy metal futballt." Ez a mentalitás sokszor közönségszórakoztató, pláne, ha még eredményes is. Viszont magában hordozza a védelem fellazulásának lehetőségét. Erre ékes bizonyíték, hogy a Liverpool az idei bajnoki szezonban már 17 gólt kapott, ez nem sokkal kevesebb, mint az a 21 gól, amit az ellenfeleknek berámolt. Nagy összegben nem fogadnánk rá, hogy a kikötővárosi csapat beleszólhat a Bajnokok Ligája trófeájáért folytatott harcba, de Klopp a 2012-2013-as idényben már döntőbe vezette azt a Borussia Dortmundot, amellyel senki nem számolt.

Egy rangos sorozat megnyerésében döntő szerepet játszik a pillanatnyi forma, az adott párharcra kidolgozott taktika, a játékvezetői tévedések, és persze a szerencse is. A csoportkör végéhez közeledve talán túlzott bátorság lenne kijelenteni, hogy az idei szezonban angol csapat fogja megnyerni a Bajnokok Ligáját, azonban az eddig mutatott produkció bíztató.

Edwin Van der Sar öröme miután kivédte Nicolas Anelke tizenegyesét a moszkvai BL-döntőbenForrás: AFP/Yuri Kadobnov

Az utóbbi években a Real Madrid, a Barcelona és a Bayern München dominanciája kissé érdektelenné tette a Bajnokok Ligáját. A semleges szurkolók járnának a legjobban azzal, ha az angol csapatok és a Paris Saint-Germain felnőnének a legmagasabb szintre, és újra változatossá tennék a legrangosabb európai kupasorozatot.

Előző
Következő