Magyar focista neve a világ legnagyobb reménységei között

Szoboszlai Dominik
Szoboszlai Dominik (piros mezben) a Németország-Magyarország U21-es barátságos mérkőzésen
Vágólapra másolva!
A Guardian című brit lap évről évre összeállított, a világ 60 legtöbbre hivatott fiatal futballistáját felvonultató listáján először szerepel magyar tehetség: a Red Bull Salzburgnál pallérozódó Szoboszlai Dominik fért be a legjobbak közé.

A brit lap szakírói 2014 óta állítják össze a legjobb 18 éven aluli focisták listáját, és rendre jó szemmel szúrják ki azokat a játékosokat, akik valóban sokra hivatottak. Idén először egy magyar futballista neve is felkerült listára: a Red Bull Salzburgban focizó, jelenleg a Lieferingben kölcsönben játszó Szoboszlai Dominikot méltatják a szerzők.

Szoboszlai Dominik is ott van a legjobbak között Forrás: The Guardian

"A magas, kicsit lassú, de klasszikus tehetségű játékos nagyszerű évet tudhat maga mögött mióta betöltötte a 16-ot - írják, majd leírják, hogy a vezetésével, nem utolsó sorban az oroszok és a norvégok kapujába küldött két, egyaránt a 90. perc után szerzett szabadrúgásgóljával oroszlán részt vállalt, hogy a magyar U17-es válogatott 2006 után újra Eb-résztvevő lehetett,

és a szezon végén még a Salzburg első csapatában is bemutatkozhatott.

Ezek után jöhetett a kölcsönadás a Lieferingnek, ahol a salzburgi tehetség már a felnőttek között játszhat, majd a németek elleni 2-1-es siker az első U21-es meccsén, ezután pedig a meghívás a magyar válogatottba. "Szoboszlai előtt nagy jövő áll" - mondta ról az időközben menesztett Bernd Storck.

"Megannyi csalódás után a magyar szurkolók minden fiatal tehetséghez pesszimistán állnak, de nehéz dolguk van, ha Szoboszlaival kapcsolatban kell lemondónak lenniük - írja a Guardian. - A korábbi MTK-nevelés, aki a Salzburg előző idénybeli UEFA ifjúsági BL-sikeréből még nem vette ki a részét,

- zárja a dícsérő sorokat Tomasz Mortimer.

Szoboszlai mellett ezúttal olyan reménységek kaptak helyet, mint az említett U17-es Eb arany- és ezüstcipőse, a francia Amine Gouiri és a német Jann-Fiete Arp, az angol válogatottal U17-es vb-t nyerő Callum Hudson-Odoi és Jadon Sancho, vagy a spanyolokkal Eb-győztes és vb-második Ferran Torres, Abel Ruíz kettős.

Szoboszlai Dominik (piros mezben) a Németország-Magyarország U21-es barátságos mérkőzésen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Friso Gentsch

A Guardian listáját azért bátorkodunk mérvadónak tekinteni, mert valóban számos, időközben már többé-kevésbé befutott tehetségre mutattak rá az elmúlt években. A 2014-es listán ott volt a már négyszeres belga válogatott Youri Tielemans, az AS Romában játszó Gerson Silva, a huszadik születésnapja előtt az Evertonba igazoló, és már a PL-tűzkeresztségen is átesett horvát Nikola Vlasic, vagy éppen az angolokkal U20-as vb-t nyert Domic Solanke.

A 2015-ös listán mások mellett Luca Fernández neve is olvasható, aki Zinedine Zidane legidősebb fia, egyben a francia U19-es válogatott kapusa. De ott van a Szalai Ádámot foglalkoztató Hoffenheimben bemutatkozó Felix Passlack, az AC Milanban üstökösként feltűnő, mostanában viszont a PEC Zwolléban is csak szenvedő Hachim Mastour, a Manchester Unitedben lehetőséget kapó Timothy Fosu-Mensah, a norvég csodagyerek, Martin Ödegaard.

Az egy évvel későbbi listát böngészve is találunk ismerős neveket. Az Anderlechtben védő Mile Svilar, a Dárdai Pál Herthájában focizó Arne Maier, az olasz válogatottban debütáló kapus, Gianluigi Donnarumma, vagy a svédeknél bemutatkozó Alexander Isak is beváltotta a szakértők reményeit.