Vágólapra másolva!
Szoboszlai Dominik nevét már akkor megismerhette a futballt szeretők tábora, amikor az ifjú játékos két sorsdöntő góljával hozzásegítette az U17-es labdarúgó-válogatottat ahhoz, hogy a csapat a májusi Európa-bajnokságon szerepelhessen. Az Eb-n hatodik helyen végzett magyar csapat kiválósága azóta is hallat magáról. Miközben hétről hétre az osztrák másodosztályban játszik, már a Guardian is felfigyelt rá. Elmentünk Kapfenbergbe, hogy megnézzük, hogy játszik Szoboszlai a bajnok Salzburg másodosztályban szereplő fiókcsapatában.  

Csodálatos jövő előtt áll, igazi tehetség, mindkét lábbal kiválóan lő, nagyszerűen passzol, egészen magas a futball-intelligenciája. Toni Kroos-féle kvalitásokat tudhat magáénak. A Guardian szakírója jellemezte így a 17 esztendős Szoboszlai Dominiket,

aki helyet kapott a lap által legnagyobb ígéretnek tartott 60 ifjú futballista között.

Az autóban ülve ezek a gondolatok foglalkoztattak, miközben Ausztria felé tartottunk. Ha már olyan szerencsésen alakult a másodosztályú osztrák bajnokság sorsolása, hogy Szoboszlai Dominik nem messze a magyar határtól lépett pályára, akkor nem volt kérdés, hogy ezen a meccsen nekünk is ott van a helyünk.

Next Generation 2017: 60 of the best young talents in world football

From Vinicius Júnior, who has already signed for Real Madrid, to 'the Romanian Donnarumma' the Guardian identifies 60 of the best players in the world born in 2000

Ne essünk túlzásba: Ausztriát ezen a pénteken nem a Kapfenbereg-Liefering osztrák másodosztályú futballmeccs tartotta lázban. A Kapfenberg otthon játszott, méghozzá azt a Lieferinget fogadta, amely az élvonalban címvédő Red Bull Salzburg tartalékcsapata. Ami viszont ennél is fontosabb, itt futballozik hétről hétre Szoboszlai Dominik. Itt is. A magyar középpályás ugyanis kéthetente az ifi Bajnokok Ligájában is pályára lép – a változatosság kedvéért azt a sorozatot is a salzburgiak nyerték az előző szezonban.

– osztotta meg gondolatait ezzel kapcsolatban az Origóval Szoboszlai már a meccs helyszínén.

Szoboszlai Dominik csapata egyik legjobbja volt a Kapfenberg ellen Fotó: Mudra László - Origo

Mást is mondott még, de ne szaladjunk ennyire előre. Kapfenberg, ez a 22 ezer lakosú település impozáns stadionnal rendelkezik, kis híján a fél város elférne az arénában, mert a Franz Fekete Stadionban tízezer néző tud leülni.

Nem csoda, a KSV korábban az első osztályban is szerepelt.

Most azonban nemhogy a város fele, a tizede sem volt itt. Hogy a fagypont közeli hőmérséklet, vagy az együttes visszafogott szereplése miatt – a tízcsapatos másodosztály hetedik helyén szerénykedik a gárda – az kérdéses, mindenesetre jó, ha ötszázan figyeltük az eseményeket.

Szoboszlai Dominik pénteken este Kapfenbergben lépett pályára Fotó: Mudra László - Origo

Az viszont cseppet sem elhanyagolható tény, hogy az ötszáz közül a főlelátó B-szektorában ott volt Szoboszlai Zsolt, Dominik édesapja.

– kaptunk rögtön egy kis esélylatolgatást is a büszke apukától.

Megvitattuk a felállást, Dominik kezdő – Még jó, ha éppen nem volt válogatott meccse, akkor mindig az" - mondta az édesapa.

Elkezdődött a mérkőzés, máris szóba került a Guardian cikke.

„Minden kis pozitívumnak örülni kell, a magyar focira pedig bőven ráférnek a sikerek.

Domi is olvasta, neki is jól esett, de a játékra kell összpontosítania."

Szoboszlai Dominik ünnepli a Kapfenberg ellen szerzett vezető találatát Fotó: Mudra László - Origo

A kilencedik percben jártunk, ennél jobban pedig nehezen lehetett volna a játékra összpontosítania:

Szoboszlai Romano Schmiddel kényszerítőzött, szépen kapta vissza a labdát, remekül átvette, és a hazai kapus lábai között a kapuba passzolt. 0-1.

„Ők ketten nagyon érzik egymást. Jóban vannak, és ez a pályán is meglátszik. Mindketten 2000-ben születtek, bár egyébként sem öreg a csapat, talán 97-es a legidősebb a keretben" – mondta a gólöröm közben Szoboszlai Zsolt.

Miután kiünnepeltük magunkat, a kezdetekről kérdetzem, hiszen Dominik az édesapja által megálmodott és életre hívott egyesületben, a Főnix FC-ben kezdett megismerkedni a sportággal.

Egyre többet foglalkoztam vele, szép sorban jöttek a sikerek, úgyhogy adva volt, hogy merre megyünk tovább.

Szoboszlai Zsolt, Dominik édesapja edzőként pici kora óta foglalkozott a fiával Fotó: Mudra László - Origo

Pici kora óta mindenben kikérte a véleményemet, én pedig el is mondtam neki, ha jó, ha rossz. Ez mostanra sem változott, szoktunk együtt szakmázni, megbeszéljük a mérkőzéseit, mit csinált jól, vagy mit lehetett volna még jobban."

Fél szemünk továbbra is a pályán, jó volt látni, mekkora szerepe van Szoboszlainak ebben a csapatban. Rendre őt keresték a labdákkal, gyakorlatilag

nem volt olyan támadás, amely ne tőle indult volna, vagy ne rajta keresztül futott.

A pontrúgások elvégzése is az ő feladata, aki valaha futballozott, az tudja, hogy ez egy csapaton belül mekkora rangot jelent.

A kapfenbergi védők nem tudták tartani a lépést Szoboszlai Dominikkel Fotó: Mudra László - Origo

„Szerencsére nagyon hamar beilleszkedett, könnyen elfogadtatta magát, annál ő vagányabb, hogy valahol ne vegye fel a ritmust. Élvezi a játékot, fekszik neki a csapat stílusa és az a filozófia, amit a Salzburg képvisel.

Az előző szezon BL-győztes ificsapatából például négyen már alapemberek a felnőttek között.

Kell ennél nagyobb motiváció?” – kérdez vissza most az édesapa.

Aligha.

A szünetben Szoboszlai góljával 1-0-ra vezettek a vendégek. Az időjárás tényleg nem volt tekintettel a szurkolókra, egyre hidegebb van, én pedig nem tudtam eldönteni, hogy a lábam vagy a kezem fázott-e jobban.

Szoboszlai Dominik családja is ott kucorgott a kapfenbergi stadion lelátóján Fotó: Mudra László - Origo

Fájdalmas arccal néztem a Kapfenberg szurkolóit, akik sállal a nyakukban forró teát, forralt bort és egyéb italokat öntöttek magukba, figyeltem az italt áruló bácsit, és átkoztam magam, amiért nem volt annyi eszem, hogy váltsak néhány eurót odahaza. Mielőtt a fagyhalálon kezdtem volna morfondírozni, inkább a válogatottra tereltem a szót, pontosabban a válogatottakra, hiszen Dominik az U19-es és az U21-es csapatban is alapembernek számít. Édesapja erről is beszélt.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatáshoz lapozzon a 2. oldalra!