Zsinórban harmadik meccsét nyerte az Újpest, gödörben a DVTK

Novothny Soma
Az újpesti Novothny Soma főszereplő volt korábbi csapata ellen
Vágólapra másolva!
Az OTP Bank Liga 17. fordulójában az éllovas Videoton hozta a kötelezőt a Paks ellen, az Újpest FC legyőzte a DVTK-t Debrecenben, a bajnoki címvédő Honvéd hazai pályán kapott ki a sereghajtó Mezőkövesdtől. A Herczeg András vezette DVSC gólfesztivált rendezett a Vasas ellen a fővárosban, míg az újoncok csatája, vagyis a Balmazújváros-Puskás Akadémia összecsapás négygólos döntetlent hozott.

AZ Újpest FC várhatta kedvező előjelekkel az összecsapást. Nebojsa Vignjevic csapata a Vasas és a Honvéd elleni rangadóját is megnyerte, míg a DVTK elvesztette a Balmazújváros, majd a Puskás Akadémia elleni mérkőzését is. A lila-fehérek már az első percben megszerezték a vezetést. Zsótár Donát baloldali beadására Novothny Soma érkezett a rövid oldalon, majd okosan a hosszú alsó sarokba csúsztatott (0-1).

Az ex-diósgyőri játékos sportszerűen nem ünnepelte a gólját.

Az első DVTK lehetőségére a 12. percig kellett várni, ekkor Ugrai Roland lépett ki ziccerben, de a lövés pillanatában Balázs Benjámin menteni tudott. Az ellentámadásból növelhette volna az előnyét az Újpest. A Honvéd ellen az év egyik legemlékezetesebb gólját lövő Windecker József indítása után Nagy Dániel lépett ki, majd 16 méterről, dropból mellé bombázott.

A 29. percben a semmiből egyenlített a Diósgyőr.

Nagy Tibor óriási bedobását a magyar válogatottból lassan kihagyhatatlan Ugrai Roland pörgette fel a tizenhatoson belül, a kapunak háttal kettőt dekázott, majd nyolc méterről ráfordult és a jobb alsó sarokba lőtt (1-1).

Ugrai Roland szépségdíjas góllal egyenlített az Újpest ellen Forrás: dvtk.eu

A döntetlen állás nem tartott sokáig,

mert az első félidő hajárjában ismét megszerezte a vezetést az Újpest. Egy három a kettő elleni szituációban Nagy Dániel tette ki balra a labdát Zsótérnak, ő középre centerezett az érkező Novothnynak aki három méterről a kapuba belsőzött (1-2).

A DVTK edzője nem lehetett elégedett a látottakkal,

ugyanis a szünetben két helyen is változtatott a csapatán. Tamás Márk helyére Forgács Dávid, Kocsis Gergő posztján a spanyol Nono Villar folytatta a játékot. A hazaiak komoly fejmosást kaphattak Bódog Tamástól, mert sokkal nagyobb tempóban kezdték a második félidőt. A 49. percben össze is jöhetett volna az egyenlítés. Egy kényszerítő után Nikólaosz Jóannidisz került ziccerbe, de az Újpest kapusa, Filip Pajovic bravúrral hárította a rövid felsőbe tartó lövést.

Bódog Tamásnak csapata zsinórban harmadik mérkőzését vesztette el Forrás: dvtk.eu

A folytatásban is támadásban maradt a miskolci csapat,

az újpestiek csak elvétve jöttek ki a saját térfelükről. Nebojsa Vignjevic a 68. percben jelezte, hogy feladni kívánja a támadások lehetőségét. A két gólpasszt adó Zsótér Donát helyére behozta a balhátvéd Mohl Dávidot, hogy még stabilabbá tegye csapata védekezését. A 75. percben a lila-fehérek mégis eldönthették volna a mérkőzést. A magyar válogatott Nagy Dániel balról húzott befelé, majd 17 méterről a bal felső sarok irányába tekert, de a labda pár centivel elkerülte a kaput.

A 83. percben egyenlíthetett volna a Diósgyőr.

A csereként érkező Bacsa Patrik erőszakosan betört a tizenhatos jobb oldalán, majd az alapvonalról visszagurított a második hullámban érkező Busai Attilának, ő azonban tíz méterről a jobb felső sarok mellé pörgetett. Az utolsó tíz percben már egykapuzott a Diósgyőr, míg az Újpest tíz emberrel védekezett. Az utolsó percekre Nebojsa Vignevic még Kálnoki-Kis Dávidot is pályára küldte a támadó Nagy Dániel helyére. A szerb tréner számításai bejöttek, ugyanis az újpesti védőknek sikerült kifejelniük minden beívelt labdát, így

a lila-fehérek zsinórban harmadik mérkőzésüket nyerték meg, míg a miskolciak sorozatban a harmadik vereségüket szenvedték el.

DVTK-Újpest FC 1-2 (1-2)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 1412 néző, v: Pintér Csaba
DVTK: Antal - Nagy T., Lipták, Karan, Tamás (Forgács, 46.) - Vela, Busai, Kocsis (Nono, 46.) - Ugrai, Jóannidisz, Óvári (Bacsa, 73.).
Újpest: Pajovic - Pauljevic, Litauszki, Pávkovics, Balázs B. - Sankovic, Windecker - Obinna, Nagy D., Zsótér (Mohl, 68.) – Novothny (Tischler, 81.).
Gólszerzők: Ugrai (29.), ill. Novothny (1., 38.)
Sárga lap: Lipták (64.), Vela (77.), ill. Litauszki (70.)

A bajnoki címvédő otthonában nyert a forduló előtt még sereghajtó Mezőkövesd Forrás: mezokovesdzsory.hu

Gyors gólváltással indult a találkozó:

Danilo már az első percben betalált a mezőkövesdiek kapujába, a vendégek a 10. percben Novák Csanád góljával egyenlítettek. A folytatásban Davide Lanzafame vezérletével a kispestiek voltak aktívabbak, de az ellenfél is eljutott gróf kapujáig. Az 50. percben a korábbi kispesti játékos, Koszta Márk góljával átvette a vezetést a Mezőkövesd.

A Honvéd mezőnyben nagy erőket mozgósított, de gólveszélyes akciót sokáig nem tudott kidolgozni. A hajrában a vendégeknek két lehetőségük volt a mérkőzés lezárásához, a kettő között pedig a kispestieknek adódott helyzetük az egyenlítéshez, de egyik akcióból sem született gól, így maradt a meglepetés.

Budapest Honvéd-Mezőkövesd Zsóry FC 1-2 (1-1)
Bozsik József Stadion, 1000 néző, v.: Iványi
Honvéd: Gróf - Baráth, Kamber, Deák - Laczkó (Lukács, 60.), Gazdag, Banó-Szabó, Holender - Eppel, Lanzafame, Danilo
Mezőkövesd:Dombó - Lázár, Hudák, Szeles, Szalai - Iszlai, Vadnai, Mlinar, Strestík (Cseri, 65.) - Koszta (Pillár, 89.), Novák (Veselinovic, 81.)
Gólszerzők: Danilo (1.), illetve Novák (10.), Koszta (15.)
Sárga lap: Gazdag (67.), Lanzafame (83.), illetve Hudák (37.), Lázár (43.), Koszta (71.), Iszlai (78.)

Loic Nego szerezte a Videoton második gólját a Paks ellen Forrás: vidi.hu

Negyedórát kellett várni az első komoly lehetőségre,

akkor a paksi hálóőrnek egy támadáson belül kétszer is hatalmas bravúrral kellett megóvnia kapuját a góltól. Félóra elteltével már Verpecz is tehetetlen volt: előbb a kiugró Scepovicot buktatta a büntetőterületen belül, majd Lazovic tizenegyesénél sem volt esélye a védésre.

Fordulást követően átvette a kezdeményezést a Paks, de támadásai nem voltak igazán veszélyesek. A Videoton a 84. percben döntötte el a három pont sorsát, amikor Géresi kiugratása után Nego a kapust is kicselezve passzolt az üres kapuba.

Videoton FC-Paksi FC 2-0 (1-0)
Felcsút, 1521 néző, v.: Kassai
Videoton: Kovácsik - Nego, Juhász R., Fejes A., Stopira - Géresi (Henty 85.), Varga J., Pátkai, Hadzic - Lazovic (Kovács I. 87.), Scepovic (Szolnoki 77.)
Paks: Verpecz - Kulcsár D., Lenzsér, Gévay, Szabó J. - Papp K., Simon Á. - Haraszti (Hajdú 85.), Bertus, Hahn - Szakály D. (Nikházi 74.)
Gólszerzők: Lazovic (32., 11-esből), Nego (84.)
Sárga lap: Hadzic (19.), Fejes A. (27.), Pátkai (38.), illetve Simon Á. (18.), Gévay (72.)

A debreceni Sós Bence gólöröme a Vasas FC elleni mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban Forrás: MTI/Czagány Balázs

Takács Tamás duplájával az első félidő végére kétgólos előnybe került a szép támadásokat vezető vendégcsapat.

A Vasas már egygólos hátrányban tudta csak felvenni a mérkőzés ritmusát, de gólveszélyt nem jelentett.A második játékrészben is több helyzetet dolgozott ki a Debrecen, amely a félidő közepén növelte előnyét az egy perccel korábban beállt Sós Bence jóvoltából. A Vasas büntetőből szépített, majd még kapufáig is eljutott, de érdemben nem volt képes veszélyeztetni a vendégek sikerét, már csak azért sem, mert az ugyancsak csere Justin Mengolo két kontratámadás végén a Vasas kapujába talált a ráadásban.

A DVSC a Ferencvárostól és a Videotontól elszenvedett vereség után gyűjtötte be a három pontot,

a Vasas viszont sorozatban az ötödik mérkőzésén maradt nyeretlen.

Vasas FC-Debreceni VSC 1-5 (0-2)
Szusza Ferenc Stadion, 1000 néző, v.: Erdős
Vasas: Kamenár - Benes, James, Burmeister - Vogyicska (Vergosz, 62.), Vida, Berecz, Hangya - Gaál, Ádám, Remili (Pavlov, 62.)
DVSC: Nagy S. - Bényei, Kinyik, Mészáros N., Ferenczi - Bódi (Csősz, 89.), Jovanovic, Filip, Varga K. (Sós, 71.) - Könyves, Takács T. (Mengolo, 79.)
Gólszerzők: Ádám (81., 11-esből), illetve Takács T. (17., 36.), Sós (72.), Mengolo (91., 93.)
Sárga lap: Berecz (92.), illetve Varga K. (26.)

Szakály Péter szerezte meg a vezetést a Puskás Akadémiának Forrás: Döme László Balázs/pfla.hu

A hazaiak kontrákra rendezkedtek be a találkozó elején,

amelyen a rendkívül csúszós talaj miatt inkább a rögzített helyzetekből alakultak ki veszélyes szituációk. A felcsútiak éppen egy szöglet után szereztek vezetést negyed óra elteltével, így a Balmazújvárosnak kellett támadnia. A hajdúságiak egy perccel a félidő vége előtt egyenlítettek, ráadásul közvetlenül a szünet előtt akár újabb gólt szerezhettek volna, de házi gólkirályuk, Arabuli ziccert rontott a 45. percben.

A fordulást követően mindkét csapat rengeteg hibával futballozott, végül a Puskás Akadémia került újra előnybe. Horváth Ferenc bő húsz perccel a vége előtt hármas cserével próbálta feltüzelni együttesét. Húzása bejött, mivel éppen az egyik cserejátékos, Fekete egyenlített a 87. percben.

Balmaz Kamilla Gyógyfürdő-Puskás Akadémia FC 2-2 (1-1)
Balmazújváros, 714 néző, v.: Berke
Balmazújváros: Szécsi - Habovda, Rus, Tamás L., Uzoma - Vajda (Kovács Á., 69.), Sigér, Haris, Maisuradze (Fekete Á., 69.) - Rácz (Zsiga, 68.), Arabuli
Puskás Akadémia: Hegedűs - Osváth, Heris, Spandler, Balogh B. - Prosser (Molnár G., 71.), Mevoungou, Márkvárt (Zsidai, 80.), Szakály P. - Perosevic, Knezevic (Bacelic-Grgic, 86.)
Gólszerzők: Sigér (44.), Fekete Á. (87.), illetve Szakály P. (15.), Perosevic (62.)
Sárga lap: Szécsi (56.), illetve Knezevic (56.), Márkvárt (77.), Zsidai (84.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista