Jövő csütörtökön dől el, hol rendezik a 2020-as Eb nyitómeccsét

panoramic
A model of the UEFA European football championship trophy is pictured surrounded with the names of host cities after an event to launch the Budapest's logo for the 2020 UEFA European Championship football tournament in Budapest on November 16, 2016. The EURO 2020 UEFA European Championship will see matches hosted in 13 cities across Europe, with the semi-finals and final staged at Wembley Stadium in London in July 2020. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága jövő csütörtöki, nyoni ülésén dönt a 2020-as Európa-bajnokság nyitómérkőzésének helyszínéről, ekkor derül ki az is, Budapest melyik várossal kerül párba.

Az UEFA keddi bejelentése szerint a nyitómeccsre Amszterdam, Glasgow, Szentpétervár, Róma és Brüsszel pályázik, bár arról is most születik majd döntés, hogy a belga főváros egyáltalán ott marad-e páneurópai torna 13 rendező városa között. A stadionépítés körüli késések miatt ugyanis az UEFA garanciákat kér a belgáktól, ha nem kapja meg, Cardiff, Stockholm és London - az elődöntők és a döntő helyszíne - vár a beugrásra.

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik rendezője Budapest lesz Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az UEFA sorsolással dönt majd az úgynevezett helyszín-partnerekről, azaz egy-egy csoport hat mérkőzésének, valamint egy-egy nyolcad- és negyeddöntőnek ugyanazon két város ad majd otthont. A sorsolás előtt várhatóan földrajzilag elosztják majd a házigazdákat, Münchenben például azt találgatják, hogy nekik Budapest vagy Koppenhága lehet a párjuk.

A 2020-as kontinensviadalon Budapest mellett Amszterdam, Baku, Bilbao, Brüsszel, Bukarest, Dublin, Glasgow, Koppenhága, London, München, Róma és Szentpétervár lesz házigazda.