Társoldalunk:

Halálcsoport nem, izgalmas párharc lesz bőven a 2018-as vb-n

2017.12.01. 17:08

Pénteken a moszkvai Kremlben kisorsolták a 2018-as oroszországi világbajnokság csoportbeosztásait.

A FIFA-világranglista alapján a 32 csapatot négy kalapba osztották, egyedül a rendező Oroszország helye volt biztos az A-csoport első helyén. A sorsolásnál fontos volt, hogy azonos Konföderációból csak Európából kerülhettek össze csapatok.

Ezért a trófeáért száll versenybe a 32 csapatForrás: AFP/Alexander Nemenov

A sorsolás lebonyolításából fakadóan most nem jöhetett össze hasonló halálcsoport, mint 2014-ben, amikor három korábbi vb-győztes, Uruguay, Anglia és Olaszország került össze. Ennek ellenére így is születtek izgalmas csoportok.

A B-csoportban rögtön a nyitókörben Portugália-Spanyolország meccset rendeznek.A portugálok szövetségi kapitánya, Fernando Santos saját válogatottját nem sorolta a vb esélyesei közé. „Brazília, Spanyolország, Németország, Franciaország és Argentína a vb esélyese.Természetesen vannak más válogatottak, amelyek meg akarják majd őket szorongatni, és ha lehet, megnyerni a tornát. Portugália is ezek közé tartozik.

Kapitánya szerint az Eb-győztes portugálok nem tartoznak a vb esélyesei közéForrás: Sputnik/Grigoriy Sisoev

A spanyolok az elit szinten még nem bizonyított Julen Lopeteguivel vágnak neki a vb-nek, de a tapasztalat mellettük szólhat:ha most kezdődne a vb, a tavalyi Eb-n az olaszok ellen kiesett csapatból nyolcan kezdők lennének(David De Gea, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba, Sergio Busquets, Andrés Iniesta, David Silva és Álvaro Morata).

A két válogatott legutóbb a 2012-es Európa-bajnokság elődöntőjében játszott egymással, akkor 0-0-s döntetlen után tizenegyesekkel a spanyolok jutottak tovább. Mellettük még Marokkó és Irán került a csoportba.

A másik klasszikus párosítás a belga-angol:Anglia még soha nem kapott ki Belgiumtól nagy tornán (vb, Eb), összességében is csak egyszer az eddigi 21 meccsükön.

„A belgáknak fantasztikus csapata van. Magasan rangsorolt válogatott, amelyben a világ legjobbjai játszanak. Az a célunk, hogy továbbjussunk a csoportból. Lesznek jó és rossz pillanatok, ebben biztos vagyok, az lesz a fontos, hogy hogyan reagáljuk le ezeket" - nyilatkozta a sorsolás után Gareth Southgate szövetségi kapitány.

Az angolok Tunézia ellen kezdik meg a szereplést, csakúgy mint az 1998-as vb-n, akkor Alan Shearer és Paul Scholes góljával 2-0-ra nyertek.

A vb-győzelemre esélyes válogatottak közül talán Franciaországnak van a legkönnyebb dolga, amelyjövőre ünnepli huszadik évfordulóját az első és eddig egyetlen vb-győzelmének.Didier Deschamps válogatottja a vb-részvételt pótselejtezőn kiharcoló Dániával, Ausztráliával és Peruval játszik, utóbbi hat vereséggel jutott ki a vb-re, ennyi vereséggel korábban még senkinek sem sikerült ez a bravúr.

A moszkvai Kremlben sorsolták a 2018-as vb csoportjaitForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Andrey Golovanov

Argentína Nigériával, Horvátországgal és története első vb-jére készülő Izlanddal játszik. A braziloknak nem lesz könnyű dolga, a magyarok csoportjából pótselejtezőn kijutó Svájc mellett Szerbia és Costa Rica lesz az ellenfelük.

A németek Mexikóval, Dél-Koreával és az olaszokat kiejtő Svédországgal kerültek össze. Egyedül a H csoportot sikerült úgy összehozni, hogy ne legyen benne egyetlen korábbi vb-győztes se (Lengyelország, Szenegál, Kolumbia, Japán).

A 2018-as világbajnokság csoportbeosztása: